x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Tg. Jiu/ Miron Cozma scoate, din nou, lumea în stradă

Tg. Jiu/ Miron Cozma scoate, din nou, lumea în stradă

de Ovidiu Ciutescu    |    27 Feb 2008   •   00:00
Tg. Jiu/ Miron Cozma scoate, din nou, lumea în stradă
Reprezentanţii Ligii "Miron Cozma" au anunţat, miercuri, că vor organiza, în 16 martie, la Târgu-Jiu, o conferinţă internaţională şi un miting pentru a cere eliberarea din închisoare a celor trei foşti lideri ai minerilor din Valea Jiului.

PROTEST. Potrivit unui comunicat de presă semnat de preşedintele interimar al ligii, Cristinel Tănasie, la conferinţă sunt invitate delegaţii sindicale şi muncitoreşti din şaisprezece ţări europene. Acţiunea iniţiată de Liga "Miron Cozma" este denumită "marele miting al demnităţii şi solidarităţii umane", organizatorii bazându-se pe participarea a aproximativ 500 de persoane care să susţină demersurile pentru eliberarea din închisoare a sindicaliştilor Constantin Creţan, Vasile Lupu şi Dorin Loiş. Liga Muncitorilor, şomerilor şi defavorizaţilor sociali "Miron Cozma" a organizat, în 10 februarie, la Lupeni, în Valea Jiului, un marş de solidaritate faţă de cei trei lideri sindicali încarceraţi, Cozma reproşându-le celor aproximativ o sută de mineri care au participat la această acţiune că nu au făcut nimic în cei zece ani cât el a stat la închisoare. Pentru a fi sigur de succesul acestui miting, Cozma a fost dur în discursul ţinut în faţa minerilor: "Îmi este ruşine să spun asta, mai ales în faţa presei, dar mi-e ruşine cu voi. Nu vă recunosc, voi nu sunteţi minerii pe care i-am cunoscut eu. Un miner adevărat nu-şi lasă colegii în surpare timp de zece ani. Voi nu aţi făcut nimic, iar eu am stat în închisoare zece ani şi alţi trei colegi de-ai voştri se află în situaţii delicate în penitenciarele din România", le-a spus Miron Cozma ortacilor adunaţi în faţa sediului Ligii "Munictorilor, şomerilor şi defavoziaţilor sociali".

PEDEPSE. Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a făcut apel la autorităţile statului să îi elibereze pe cei trei foşti lideri ai minerilor condamnaţi în urma mineriadelor. Romeo Beja, Dorin Loiş, Ionel Ciontu, Vasile Lupu şi Constantin Creţan au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare în dosarul Costeşti, pentru evenimentele din ianuarie 1999. Miron Cozma a fost eliberat la începutul lunii decembrie a anului trecut din Penitenciarul Rahova, după ce a ispăşit zece ani de închisoare pentru subminarea puterii de stat. În cazul lui Cozma, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, la începutul lunii decembrie 2005, contopirea pedepselor pe care acesta le-a primit pentru implicarea în două mineriade: şapte ani şi 11 luni închisoare (pedeapsă executată deja pentru mineriada din 1991) şi zece ani de închisoare (pedeapsă aplicată de instanţa supremă pentru mineriada de la Costeşti, din februarie 1999). Miron Cozma are interdicţie pentru o perioadă de cinci ani de a intra în Bucureşti şi Petroşani, dar poate merge la Lupeni sau în celelalte oraşe din Valea Jiului. Aceasta este o măsură complementară dispusă de instanţa supremă în februarie 1999, când l-a condamnat la 18 ani de detenţie pentru mineriada din septembrie 1991, soldată cu căderea Guvernului Petre Roman.

×
Subiecte în articol: magazin inchisoare cozma miron miron cozma