x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun The death clock - Salasul mortii

The death clock - Salasul mortii

de George Arion    |    04 Iun 2006   •   00:00
The death clock - Salasul mortii
SUSPANS
Cine acceseaza pagina web a scriitorului englez Stephen Booth descopera nu numai datele sale biografice si bibliografice, modul in care i-a receptat critica literara opera, un calendar al evenimentelor la care va participa anul acesta sau opinii ale numerosilor fani pe care ii are, dar si o prezentare a unui teritoriu situat in inima Angliei - Peak District National Park, impartit in White Peak si Dark Peak. Sunt consemnate informatii despre flora si fauna acestui tinut, se descrie reteaua lui hidrografica sau structura solului, se fac consideratii legate de arhitectura oraselor de acolo. Nu e o intamplare sau un simplu capriciu, e dorinta autorului de a ne familiariza cu locul unde isi duc viata cei doi eroi ai sai - detectivul Ben Cooper si domnisoara sergent Diane Fry.

Aceeasi grija pentru exactitate o regasim si in romanul lui, Salasul mortii. Ancheta porneste in urma unor apeluri telefonice anonime in care este anuntata iminenta comiterii unei crime. Cercetarea devine si mai complicata prin gasirea unor schelete umane in zone putin cutreierate de oameni. Stephen Booth urmareste investigatia bizarului caz cu pedanterie. Rareori poate fi intalnita la un autor de romane politiste aceasta grija de a inregistra orice detaliu din demersul unor criminalisti, fara nici o graba si fara spaima ca abundenta de informatii ar putea plictisi. El consemneaza interogatoriile luate suspectilor, discutiile cu martorii, sau noteaza scrupulos cat de agasanta poate fi activitatea de descoperire a unor documente importante. Orice politist aflat la inceput de cariera poate gasi in acest roman un indreptar pretios. E destul sa citeasca atent si va intelege mai bine ce etape trebuie sa parcurga pana va rezolva o enigma. La un moment dat, insa, excesul de amanunte devine obositor. Se confirma, inca o data, ca secretul de a fi plicticos consta in a spune totul. Dar meritul principal al cartii este tocmai acela de a dezvalui ca munca unui criminalist este mai putin spectaculoasa decat se crede si se bazeaza mai mult pe rutina si tenacitate. Ceea ce ofera o imagine mai aproape de adevar.

In incheiere, o curiozitate: autorul aminteste in cartea sa o adresa de pe internet, The Death Clock. Daca doriti sa aflati cat mai aveti de trait, vizitati-o. Daca nu - nu.

×
Subiecte în articol: magazin