x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun The Times despre Paul Newman: Între cel mai slab pescar de pe Coastă şi un bărbat cu o mare conştiinţă

The Times despre Paul Newman: Între cel mai slab pescar de pe Coastă şi un bărbat cu o mare conştiinţă

de Ovidiu Ciutescu    |    29 Sep 2008   •   00:00
The Times despre Paul Newman: Între cel mai slab pescar de pe Coastă şi un bărbat cu o mare conştiinţă

La 83 de ani, actorul, pilotul de curse şi bucătarul de ocazie Paul Newmann şi-a luat adio de la cele lumeşti. A lăsat în urmă o biografie ce va avea să atîrne frumos pe umerii cinematografiei, multe acte caritabile...legenda unui om normal transformat într-o stea ce nu va pica vreodată. La cîteva zile după decesul său, ziarele americane se întrec în a-i dedica articole omagiale. Le merită, a fost unic. Acum, probabil, ...”acolo sus, cineva îl iubeşte”!

La 83 de ani, actorul, pilotul de curse şi bucătarul de ocazie Paul Newmann şi-a luat adio de la cele lumeşti. A lăsat în urmă o biografie ce va avea să atîrne frumos pe umerii cinematografiei, multe acte caritabile...legenda unui om normal transformat într-o stea ce nu va pica vreodată. La cîteva zile după decesul său, ziarele americane se întrec în a-i dedica articole omagiale. Le merită, a fost unic. Acum, probabil, ...”acolo sus, cineva îl iubeşte”!

 

MAI MULT DECÎT ACTOR. Paul Newman a fost mai mult decît un mare actor, mai mult decît o faţă frumoasă, mai mult decît un zîmbet dezarmant însoţit de cei mai albaştri ochi de la Hollywood, mai mult decît un bun regizor, de un campion pasionat al curselor de maşini sau de un mare filantrop. De-a lungul carierei sale întinse peste 60 de ani, Paul Newman a reuşit să se impună ca un model aproape perfect al starului de la Hollywood, model pe care mulţi alţi actori mari au încercat să-l urmeze, titrează The Times. Nici măcar faptul că a reuşit să strîngă sute de milioane de dolari în cadrul acţiunilor sale caritabile asupra cărora a dorit să fie mereu discret sau faptul că a dus o viaţă de familie exemplară pentru Hollywood, fiind căsătorit timp de 50 de ani cu Joanne Woodward deşi în cazul multor alte staruri, numărul căsătoriilor şi al divorţurilor poate concura uşor cu numărul rolurilor în care au jucat, nu oferă suficiente repere pentru a-l caracteriza pe deplin pe Paul Newman şi golul lăsat de moartea acestui ultim adevărat rege al Cetăţii filmului. Nici una dintre aceste faţete ale sale luate separat, ci faptul că Paul Newman a reuşit să le înglobeze pe toate în personalitatea sa, păstrîndu-şi în acelaşi timp demnitatea, integritatea şi intimitatea într-un Hollywood care îşi devorează de multe ori starurile, îl fac pe marele actor să fie un model de substanţă într-o lume “glamour” unde de multe ori cele mai importante rămîn aparenţele.

REBELUL CU PICIOARELE PE PĂMÎNT. Paul Newman a fost, după cuvintele bunului său prieten Gore Vidal, “un bărbat cu conştiinţă”, sau aşa cum îi plăcea să se caracterizeze singur, a fost “cel mai slab pescar de pe Coasta de Est”. Prin rolurile sale, Paul Newman a încercat parcă să se ferească să intre în inimile cinefililor şi a obţinut efectul contrar. A jucat rolul unui nelegiuit în “Butch Cassidy and the Sundance Kid” sau în “The Hustler”, a jucat în roluri de puşcăriaşi în “The Sting” sau în “Cool Hand Luke”, dar cinefilii l-au iubit indiferenţi la rolurile şi personajele jucate. Conform unei glume care circula la Hollywood, dacă Paul Newman ar fi încercat să te jefuiască pe stradă, ţi-ai fi cerut scuze dacă nu aveai suficienţi bani la tine. În cariera sa care cuprinde mai mult de 60 de filme, Paul Newman a reuşit să se posteze ca o placă turnantă între vechiul Hollywood al lui Cary Grant şi noul Hollywood al lui Brad Pitt. Mulţi îl consideră un actor cu carisma şi capacitatea de compoziţie a lui Humphrey Bogart şi cu disponibilitatea de a se adapta la orice rol pe care o au Robert De Niro sau Al Pacino. În istoria Hollywood-ului, Paul Newman a lăsat în urma sa o moştenire pe care lumea actorilor trebuie să şi-o împartă. “Pentru mine, personal, acesta este genul de viaţă pe care mi-aş dori să o duc în lumea filmului. Nu numai că a fost un actor plin de clasă şi cu un talent fenomenal, dar a dus o viaţă normală. Avea un suflet extraordinar de caritabil şi cred că este cel mai important model de urmat în viaţă”, a declarat Leonardo DiCaprio despre marele actor dispărut. “A ridicat ştacheta foarte sus pentru noi toţi...nu doar actori, pentru noi toţi ca oameni”, a susţinut şi George Clooney. “Vine un moment cînd sentimentele o iau înaintea vorbelor. Am pierdut un prieten adevărat. Viaţa mea şi a tuturor oamenilor din această ţară este mai bună şi datorită lui”, a declarat şi Robert Redford, partenerul de “nelegiuiri” al lui Paul Newman din “Butch Cassidy and the Sundance Kid” şi “The Sting”.

FARĂ TITAN. “Istoria cinematografiei fără Paul Newman? Este de neconceput! Prezenţa lui scenică, furmuseţea lui, elocvenţa lui, complexul de emoţii pe care era capabil să îl transmită prin felul în care juca... unde am fi fost fără Paul Newman?”, remarcă şi regizorul Martin Scorsese, cel care a colaborat cu Newman în filmul care i-a adus acestuia Oscarul pentru cel mai bun actor în rol principal - “The Color of Money”, “Ce mai poate fi spus nou despre Paul Newman?” se întreabă retoric şi John Cusack. “A fost o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru multe generaţii de actori şi este greu să te gîndeşti pentru care calităţi îl admiri mai mult. Un actor superb. Un atlet remarcabil. Un om cu o inteligenţă sclipitoare, cald, plin de eleganţă, tenace dar şi modest, o prezenţă extraordinară în viaţa de zi cu zi. Nu am cunoscut pe nimeni care să nu simtă norocos dacă l-a întîlnit pe Paul Newman. El a reprezentat ceea ce ne-am dorit să ajungem atunci cînd am început să fim actori” a mai adăugat John Cusack. “A fost unul dintre acei actori de la care am căutat inspiraţie toată viaţa mea şi mereu reuşea să aducă ceva nou, surprinzător”, l-a caracterizat şi Russell Crowe. “Paul a fost eroul meu”, a susţinut şi Julia Roberts, completată de Daniel Craig, care a jucat alături de marele actor în “Road to Pedition”: “A fost unul dintre cei mai mari actori de film din toate timpurile. cred că odată cu el, s-a încheiat o eră în cinematografie”. “Paul Newman a fost ultimul bărbat pe care ceilalţi bărbaţi au dorit să-l imite, iar femeile l-au adorat. A fost un simbol american, un actor sclipitor, un spirit renascentist şi un filantrop generos, dar plin de modestie”, a susţinut şi guvernatorul Californiei, fostul actor Arnold Schwarzenegger. Întrebat mai demult, despre cum îşi evaluează propriul talent de actor, Paul Newman răspundea anecdotic, spunînd că pe piatra sa tombală va fi înscris următorul epitaf: “Aici se odihneşte Paul Newman, care şi-a ratat cariera de actor pentru că ochii săi au devenit căprui”. Cary Grant, întrebat cîndva cum se împacă cu incredibila popularitate de care se bucura, a replicat: “Toată lumea îşi doreşte să fie Cary Grant. Cîteodată şi eu îmi doresc să fiu Cary Grant”. Toată lumea îşi doreşte să fie Paul Newman pentru că mai presus de toate, a demonstrat că poţi fi un superstar la Hollywood, fără a înceta nici un moment să fi un om.


×
Subiecte în articol: magazin paul actor newman Hollywood