x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Timoşenko: Ucraina nu va împiedica tranzitul gazului rusesc spre Europa

Timoşenko: Ucraina nu va împiedica tranzitul gazului rusesc spre Europa

05 Mar 2008   •   00:00

Ucraina nu va împiedica tranzitul gazului natural rusesc spre Europa via Ucraina, în pofida conflictului cu grupul rus Gazprom, care a redus la jumătate livrările de gaze naturale destinate Ucrainei, a declarat miercuri prim-ministrul ucrainean, Iulia Timoşenko, transmite AFP.



Ucraina nu va împiedica tranzitul gazului natural rusesc spre Europa via Ucraina, în pofida conflictului cu grupul rus Gazprom, care a redus la jumătate livrările de gaze naturale destinate Ucrainei, a declarat miercuri prim-ministrul ucrainean, Iulia Timoşenko, transmite AFP.

'Ucraina este un partener de încredere şi nu vom încălca angajamentele pe care ni le-am asumat referitoare la transportul şi exporturile de gaze naturale spre ţările din Uniunea Europeană', a declarat Iulia Timoşenko la începutul unei reuniuni a consiliului de miniştrii.

În schimb, preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, i-a cerut miercuri premierului Timoşenko să reia urgent negocierile cu Moscova, după ce grupul rus Gazprom a redus livrările de gaze naturale destinate Ucrainei din cauza neplăţii datoriilor. 'Evoluţia situaţiei referitor la livrările de gaze naturale destinate Ucrainei mă obligă din nou să vă atrag atenţia asupra răspunsului insuficient şi neadecvat al guvernului pentru a implementa acordul convenit la Moscova, în data de 12 februarie, de preşedinţii Ucrainei şi Rusiei. Singura cale de soluţionare a actualei situaţii este reluarea negocierilor', se arată într-o scrisoare trimisă de preşedintele Viktor Iuşcenko premierului Timoşenko. Conform unui acord convenit de Viktor Iuşcenko şi Vladimir Putin la data de 12 februarie, Gazprom şi Naftogaz urmează să treacă la cooperarea directă şi să elimine  intermediarii, pe care Ucraina îi acuză de acumularea de datorii, cu toate acestea nici un document specific nu a fost semnat de ce   i doi preşedinţi.

Începând de luni grupul rus Gazprom a redus la jumătate livrările de gaze naturale destinate Ucrainei, în două etape, la începutul acestei săptămâni. În schimb, societatea care gestionează reţeaua de gazoducte din Ucraina, Naftogaz, a ameninţat la rândul său că va reduce tranzitul gazelor naturale ruseşti destinate Europei via Ucraina, dacă grupul rus Gazprom continuă să-şi reducă livrările destinate Ucrainei.

Rusia asigură un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei. Gazele naturale ruseşti ajung în ţările comunitare trecând prin Ucraina (aproape 80 la sută) şi Belarus (ceva mai mult de 20 la sută). În luna decembrie 2005 o dispută între Moscova şi Kiev pe tema preţului gazului natural livrat de Rusia a provocat întreruperea livrărilor de gaze naturale ruseşti destinate Europei.
  • Rompres

×
Subiecte în articol: magazin naturale ucraina gaze destinate ucrainei