x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Tinerii cu dosare depuse la ANL pâna în 35 de ani pot primi locuinţa până la 38 de ani

Tinerii cu dosare depuse la ANL pâna în 35 de ani pot primi locuinţa până la 38 de ani

de Nicoleta Craciun    |    27 Feb 2008   •   00:00

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, o propunere legislativă potrivit căreia tinerii cu vârste de până la 35 de ani care şi-au depus dosarele la ANL, pentru dobândirea unei locuinţe, pot intra în posesia ei până la vârsta de 38 de ani.

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, o propunere legislativă potrivit căreia tinerii cu vârste de până la 35 de ani care şi-au depus dosarele la ANL, pentru dobândirea unei locuinţe, pot intra în posesia ei până la vârsta de 38 de ani.

 Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea articolului 6 indice 2 din Legea nr.152/1998 privind infiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) a fost adoptat de Senat cu 51 de voturi "pentru", 12 voturi "împotriva" şi 2 abţineri.

Senatorul PRM Gheorghe Funar a declarat, la prezentarea proiectului, că scopul acestuia este de a elimina acea prevedere din Legea ANL, potrivit căreia tinerii până în 35 de ani, care şi-au depus dosarul pentru achiziţionarea unei locuinţe şi l-au reînnoit în fiecare an, odată ajunşi la vârsta limita de 35 de ani nu mai au dreptul de a primi locuinţa.

Senatorul PRM a menţionat că, în condiţiile în care în România construirea de locuinţe nu poate acoperi cererea din partea tinerilor, este necesară prelungirea vârstei pâna la care tinerii să poată intra în posesia locuinţei pentru care au depus dosarul la ANL, respectiv 38 de ani.

 Potrivit propunerii legislative, prin constituire de dosar se înţelege prima solicitare depusă de către tânarul în vârstă de până la 35 de ani, împreună cu actele şi adeverinţele necesare, solicitare reînnoita şi recompletată în fiecare an, până la repartizarea locuinţei, locuinţa care se poate repartiza până cel mult la împlinirea vârstei de 38 de ani a solicitantului. Data constituirii dosarului este data la care s-a depus prima solicitare.

Tinerii, în sensul prevederilor Legii ANL, sunt persoane majore în varsta de pâna la 35 de ani, la data constituirii dosarului pentru repartizarea unei locuinţe în programele Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, destinate închirierii.

 Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a propus în cadrul dezbaterilor din plen să nu mai existe deloc limita de vârstă până la care să se predea locuinţa tinerilor, ci doar limita de depunere a dosarului, respectiv 35 de ani, aşa cum sunt prevederile  actuale.

În replica, senatorul PSD Aurel Simionescu, din partea Comisiei de administraţie publica, care a dat raport de admitere propunerii legislative, a declarat că aceasta solicitare a reprezentantului UDMR a fost discutată, dar Guvernul nu a acceptat-o.

Reprezentantul Guvernului, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Barna Tanczos, a declarat, la rândul sau, ca prelungirea acestui termen nu poate fi acceptata, deoarece, peste câţiva ani, acest termen se va prelungi din nou şi se va ajunge ca tinerii sa preia locuinţa şi la 50 de ani.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a solicitat retrimiterea la comisie a proiectului de lege, pentru îmbunataţire, cerere respinsa de preşedintele de şedinta, social-democratul Doru Ioan Tăracila, care a aratat că prevederile legii sunt clare şi împlinirea vârstei de 35 de ani nu este motiv ca să îi scoată pe tinerii cu dosare la ANL dintre beneficiarii de locuinţe, ştiindu-se ca pot trece mulţi ani pâna când se construiesc aceste locuinţe.

Proiectul de lege este semnat de mai mulţi senatori şi deputaţi, din toate formaţiunile politice parlamentare, mai putin UDMR:  Dan Cârlan - senator PDL;  Ioan Corodan - senator Independent; Gheorghe Funar - senator PRM; Aurel Gabriel Simionescu - senator PSD; Petru Stan - senator PRM; Gavrila Vasilescu - senator PC; Aledin Amet - deputat UDTTMR (minoritati); Mircea Dusa - deputat PSD; Damian Florea - deputat PC; Gheorghe Gabor - deputat PNL; Ioan Ghise - deputat PNL; Traian Constantin Igas - deputat PDL; Florin Iordache - deputat PSD; Paul Magheru - deputat PRM; Mircea Costache - deputat PRM; Adrian Moisoiu - deputat PRM.

Propunerea legislativa fost adoptata de Senat în calitate de prima Camera sesizată, forul decizional fiind Camera Deputatilor.

×
Subiecte în articol: magazin pană locuinţe tinerii deputat