x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ţinuta dreaptă întăreşte caracterul

Ţinuta dreaptă întăreşte caracterul

de Anca Aldea    |    24 Iul 2011   •   21:00
Ţinuta dreaptă întăreşte caracterul

Cercetatorii nord-americani au demonstrat stiintific adevarul din spatele sfaturilor pe care le-am auzit atat de des in copilarie:

“Indreapta-ti spatele!'. Mamele au mare dreptate atunci cand isi indeamna copiii sa nu mai stea aplecati in fata sau indoiti in lateral, afirma expertii de la Universitatea Ca­lifornia de Sud. O coloana vertebrala dreapta, perpendiculara pe su­portul pe care se afla sezutul va sca­dea sensibilitatea la durere, explica oamenii de stiinta intr-un studiu pu­blicat recent in Journal of Experimental Social Psycho­logy si citat de site-ul Medical­x­press.com. Profesorii Scott Wiltermuth si Vanessa K. Bohns spun ca spatele indoit in fata sau in lateral nu numai ca arata urat, dar asemenea pozitii gresite denota o suferinta pe cale sa se produca sau o durere in plina “expansiu­ne'.

Pe de alta parte, sustin spe­cia­lis­tii, cu cat tinuta corpului este mai dreapta, cu atat persoana respectiva se simte mai puternica, mai cons­tien­ta de propriile forte si in stare sa se des­curce in situatiile grele, in­for­meaza site-ul Medicalxpress.com.

Pe parcursul cercetarii lor, Wiltermuth si Bohns au mai observat un lucru: intr-un grup, oamenii garboviti sau cu sira spinarii indreptata tind sa se copieze intre ei. Oamenii de stiinta spera insa ca descoperirile lor ii vor ajuta pe semeni sa inteleaga gravitatea problemei si sa-si aminteasca de sfaturile primite de la parinti: spatele drept si pieptul inainte nu numai ca te scapa de dureri, dar te ajuta sa devii mult mai sigur pe tine si mai puternic in raport cu ceilalti. Studiile efectuate pana acum au aratat faptul ca o postura corecta in scaun sau o tinuta corespunzatoare in pozitia statului in picioare contribuie la cresterea nivelului de testosteron, care este asociat cu cresterea tolerantei la durere si la descresterea nivelului de cortizol, hormonul stresului.

×
Subiecte în articol: fun