x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Tom Cruise vs Adolf Hitler

Tom Cruise vs Adolf Hitler

06 Feb 2009   •   00:00

Un film istoric, un personaj şi un actor controversaţi



Tom Cruise revine în cinematografe cu un rol extrem de controversat. Unii au zis că face un personaj prea ambiţios şi prea puţin... "istoric". Alţii nu au văzut în "Valkyrie" decât un documentar extrem de scump care urmăreşte fidel adevărul istoric. Ministrul german al Apărării a declarat că atâta vreme cât Tom Cruise deţine rolul principal nu va permite echipei să filmeze în anumite site-uri istorice. Motivul? Apartenenţa americanului la Biserica Scientologică – cult considerat periculos în Germania. Până la urmă, toate aceste controverse nu au fost decât bune elemente de marketing...

POVESTE. Bazat pe o uimitoare poveste adevărată, Tom Cruise joacă rolul colonelului Claus von Stauffenberg în filmul de suspans "Valkyrie", o cronică a îndrăzneţului şi ingeniosului complot de a-l elimina pe Adolf Hitler. Un militar mândru, colonelul Stauffenberg, este un ofiţer loial care-şi iubeşte ţara, dar e obligat să privească cu groază cum venirea la putere a lui Hitler duce la evenimentele din Al Doilea Război Mondial. Realizând că timpul se scurge, Stauffenberg se alătură forţelor germane de rezistenţă, o conspiraţie civilă anti-Hitler existentă de multă vreme. Cu totul pus la punct şi riscând viitorul lumii, soarta a milioane şi viaţa soţiei şi copiilor săi, Stauffenberg ajunge să fie, dintre cei mulţi care i se opuneau lui Hitler, cel care trebuie să-l omoare personal pe Hitler.

ATENTAT. Complotul de la 20 iulie este considerat ca fiind cel mai important atentat împotriva lui Adolf Hitler. A fost de departe cea mai ambiţioasă dintre toate conspiraţiile împotriva lui Hitler, nu doar pentru că a fost un plan de asasinare, ci şi pentru că a fost iconic pentru răsturnarea şi înlocuirea întregului guvern nazist. Pe termen scurt, finalul fatidic al complotului a distrus întreaga reţea de conspiratori antinazişti din cadrul maşinăriei guvernamentale. Aproximativ 200 de persoane au fost spânzurate pentru implicare, 700 au fost arestate, având legături directe, şi 5.000 au fost arestate în august 1944 ca potenţiali duşmani ai Reich-ului. (Execuţiile celor care au luat parte la complot au continuat până în ultimele zile de război.) Cu toate astea, pe termen lung, complotul a scos la iveală o latură a Germaniei care a fost în mare măsură necunoscută şi în interior, şi în afară. Deşi consideraţi trădători timp de mulţi ani, cei care au plănuit complotul de la 20 iulie sunt recunoscuţi în Germania pentru curajul şi sacrificiul lor.


Ce nu ştiaţi despre film

Tom Cruise s-a gândit iniţial să refuze rolul. Ceea ce, se pare, l-a convins a fost o poză a lui Von Stauffenberg. Izbit de asemănarea dintre el şi colonelul german, Cruise a spus "da".

Anumite cadre au trebuit filmate în Germania, însă această ţară are reguli extrem de stricte în cazul afişării publice a zvasticii. De obicei se iese din impas prin restilizarea celebrului simbol, însă în acest caz producătorii au optat pentru autenticitate. Drept urmare, locurile de filmare au fost împânzite cu afişe lămuritoare. Acest lucru nu a evitat însă procesul intentat pe această temă de unul  dintre localnici. Filmul a avut un buget de 75 de milioane de dolari. o Este a şasea oară când Tom Cruise joacă un militar de carieră, din cele 33 de roluri făcute până acum.


 Colonelul Von Stauffenberg şi Tom Cruise – asemănare incredibilă

×
Subiecte în articol: hitler cruise Tom Cruise cover story