x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Top 10 descoperiri ştiinţifice ale anului 2008

Top 10 descoperiri ştiinţifice ale anului 2008

17 Dec 2008   •   00:00
Top 10 descoperiri ştiinţifice ale anului 2008

Săptămâna trecută, revista "Time Magazine" a publicat top 10 al descoperirilor din domeniul ştiinţei, pentru anul 2008. Într-un efort de a aduna la un loc cele mai mari strădanii în ale ştiinţei din acest an, Time Magazine a reuşit să reducă numărul acestora la doar 10. În continuare, vă prezentăm succint aceste descoperiri.



Locul 10: Prima dovadă a existenţei unei familii

În urma excavărilor unor morminte vechi de circa 4.600 de ani, a fost descoperit un grup de oameni aparţinând epocii de piatră, care se pare că fuseseră ucişi împreună în urma unui raid, judecand după  rănile şi poziţia acestora. Printre aceştia au fost găsiţi şi o femeie, un bărbat şi doi copii, unul de 8 – 9 ani şi celălalt de vreo 4 – 5 ani. Analizând ADN-ul acestora, anchetatorii au confirmat că aceştia formau o familie. Cu toate că pobabil aceasta nu este prima familie care a existat, este cea mai veche descoperită până acum.

Locul 9: Ştiinţa la americani

Între anii 1979 şi 2006, procentul pesoanelor adulte din Statele Unite cu vaste cunoştinţe în domeniul ştiinţei ajunsese la 17%. Anul acesta, un studiu realizat de un profesor de la Universitatea din Michigan a arătat că acest procent s-a îmbunătăţit, însa cu destul de puţin, ajungând astfel la 25%. Din acest studiu se poate inţelege că doar unul din patru americani pot citi şi inţelege articole din domeniul ştiinţei.

Locul 8 Reproducerea a 80% din genomul mamutului

În luna noiembrie, Stevan Schuster, profesor de biochimie, a anunţat că a reuşit să reconstituie aproximativ 80% din genomul mamutului, o specie dispărută cu zeci de milioane de ani în urmă, folosind fire de păr prelevate din rămăşiţele descoperite ale acestora. Această muncă a implicat unirea a mai mult de trei miliarde de secvenţe ADN, iar profesorul a trebuit să excludă ADN-ul ce ar fi putut provine de la microogranime şi bacterii aflate pe firele de păr prelevate. Profesorul spune că, în viitorul apropiat, mamutul nu va putea fi clonat, însa nu exclude posibilitatea ca, poate vreodată, acest lucru să fie posibil.

Local 7: Invizibilitatea


Oamenii de ştiinţă din campusul Universităţii din California au anunţat în luna august că au inventat  o mantie invizibilă. Acest lucru a fost posibil prin folosirea unor fire nanometrice dezvoltate în interiorul unui tub poros de aluminiu fiind astfel creeat un material de 10 ori mai subţire decât o foaie de hârtie. Aceştia au dovedit că pot să acopere un obiect în acest material şi apoi să fie deviată o sursă de lumină în jurul acestuia, făcându-l practic invizibil. Însa deocamdată experimentul poate fi aplicat doar unor corpuri foarte subţiri, în scop practic costurile de producţie fiind uriaşe.

Locul 6: Primele imagini ale unei planete extrasolare

Cu puţin timp în urmă, oamenii puteau doar să îşi imagineze că exoplanetele ar putea exista, însă, în anul 1995, astronomii au început să le descopere. Marea majoritate a acestora erau prea mari şi se aflau prea aproape de stelele pe care le orbitau pentru a putea susţine viaţa. În iunie anul acesta, astronomul Michel Mayor a descoperit încă 45 de exoplanete, acestea fiind însă mult mai mici decât cele găsite până atunci, una dintre ele fiind doar de 4,2 ori mai mare ca Pământul. În noiembrie, două echipe de astronomi din Statele Unite şi Canada au reuşit să fotografieze pentru prima data astfel de planete, în lumină vizibilă şi ultravioletă.

Locul 5: Mai multe gorile la orizont

Un studiu realizat în această vară de către Societatea de Conservare a Faunii Sălbatice a arătat că numărul de gorile existent în pădurile şi mlaştinile din nordul Republicii Congo este de aproximativ 125.000 de exemplare, mult mai mare decât estimările anterioare. În Parcul Naţional Virunga însă, din păcate, vieţile a aproximativ 350 gorile de munte sunt ameninţate de trupele rebele ce au ocupat prin forţă comandamentul rezervaţiei.

Locul 4: China s-a lansat în spaţiu

China, a lansat anul acesta, a treia misiune cu echipaj uman, în spaţiu, după ce în anul 2003 a lansat prima astfel de misiune şi apoi următoarea, în 2005. Aceştia au lansat în spaţiu trei oameni care, spre deosebire de celelalte două misiuni,  au efectuat o ieşire în spaţiu. China are în plan să aselenizeze primii oameni în anul 2020.

Locul 3: Crearea primei bacterii

Geneticianul J. Craig Venter a reuşit anul acesta să creeze primul genom sintetic al unei bacterii, o etapă crucială în crearea unui organism viu. Acesta a reusit să unească peste 582.000 fragmente de ADN, necesare pentru invenţia informaţiei unei noi bacterii. Următorul pas este să plaseze acest genom într-o bacterie, înlocuindu-i nucleul şi creând astfel o nouă formă de viaţă.

Locul 2: Cercetarea polului nord al planetei Marte

Cu toate că mai multe misiuni au permis explorarea planetei Marte, nici una dintre acestea nu a vizitat şi regiunea polară, unde se găsesc cele mai mari concentraţii de apă şi gheaţă.În mai însă, misiunea “NASA Phoenix Mars Lander” a aterizat în nordul planetei şi a început să ia probe şi să cerceteze zona. Misiunea nu a găsit însă nicio urmă de viaţă în acea zonă dar a intărit ipoteza conform căreia planeta ar fi susţinut, în trecut, viaţă.

Locul 1: Inaugurarea Large Hadron Collider (LHC)


Cum era de aşteptat, LHC, sau Marele Accelerator de Particule, a obţinut de departe locul I  în acest top. Acceleratorul nu a distrus lumea, aşa cum multă lume ar fi crezut. De fapt nici măcar nu se poate spune că a funcţionat cu adevărat. În septembrie, acceleratorul de 27 de kilometri a fost pornit pentru prima dată, fapt ce a dat emoţii tuturor celor ce credeau că astfel ar putea fi creată o gaură neagră capabilă să “înghită” Pământul. LHC va încerca să ofere unele răspunsuri oamenilor de ştiinţă, cum ar fi: cum a apărut Universul? Este adevarată teoria Big-Bang-ului? De ce se extinde Universul? Însă, după doar două săptamani de la pornire, acceleratorul a fost oprit după ce specialiştii au identificat mai multe probleme tehnice şi se pare că va fi repornit abia prin vara lui 2009.
(Luis Gabriel Homocianu )


Sursa: www.stiintaazi.ro

×
Subiecte în articol: anul locul lumea