x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Transnistria/ Igor Smironov, detronat la dorinţa Rusiei

Transnistria/ Igor Smironov, detronat la dorinţa Rusiei

de Corina Andriuta    |    28 Ian 2008   •   00:00
Transnistria/ Igor Smironov, detronat la dorinţa Rusiei

11:16 • Rusia a ales persoana cu care îl va înlocui pe liderul transnistrean Igor Smirnov, în cazul în care acesta va refuza să negocieze pentru a ajunge la un acord cu Republica Moldova. Conform celor relatate de cotidianul Kommersant, în locul lui Smirnov va fi numit Evgheni Şevciuk.

Rusia a ales persoana cu care îl va înlocui pe liderul transnistrean Igor Smirnov, în cazul în care acesta va refuza să negocieze pentru a ajunge la un acord cu Republica Moldova. Conform celor relatate de cotidianul Kommersant, în locul lui Smirnov va fi numit Evgheni Şevciuk.

CONTROL. O delegaţie rusă, conform sursei citate, va merge la Tiraspol la începutul lunii februarie pentru a încerca să convingă autorităţile locale să ajungă la un acord cu cele de la Chişinău. În cazul în care liderul transnistrean Igor Smirnov dă dovadă de aceeaşi încăpăţânare ca întotdeauna, Rusia are deja pe cineva pregătit să îi ia locul - preşedintele Parlamentului Evgheni Şevciuk. Ministerul transnistrean de Externe aprecia săptămâna trecută că doar recunoaşterea independenţei sale va contracara planurile occidentale de a crea a un "cordon sanitar" în jurul Rusiei şi va aduce stabilitate în regiune. "În cazul recunoaşterii Transnistriei, republica va rămâne singura verigă care va împiedica Occidentul să închidă lanţul aşa-numitului cordon sanitar în jurul Rusiei. O dovadă în acest sens este şi faptul că Ucraina îşi arată intenţia de a intra în NATO, România este deja membră a Alianţei, iar statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu are o bază solidă", se arată într-un comentariu publicat pe site-ul Ministerului de Externe transnistrean. În consecinţă, "recunoaşterea Transnistriei nu va asigura doar protecţia compatrioţilor ruşi, dar va întări şi securitatea Rusiei".

PIONUL VORONIN. Comunicatul Tiraspolulului vine în reacţie la vizita recentă a principalului său adversar, preşedintele moldovean Vladimir Voronin, la Moscova. Şeful statului moldovean a fost distins cu o medalie pentru contribuţia la unitatea popoarelor ortodoxe şi a fost primit la Kremlin pentru o întrevere cu Vladimir Putin. Şeful diplomaţiei moldovene Andrei Stratan a declarat. după vizită, că Putin şi-a formulat sprijinul pentru reglementarea conflictului transnistrean prin acordarea unui statut de autonomie regiunii, în cadrul statului reunificat. Surse apropiate de negocierile ruso-moldovene citate de cotidian confirmă că Voronin a obţinut sprijinul Moscovei în conflictul transnitrean. Singura problemă în calea rezolvării conflictului este dificultate de a-l convinge lui Smirnov să revină la masa negocierilor. Liderul transnitrean nu vrea niciun fel de apropiere de Chişinău, iar comunicatul recent al Ministerului de Externe, condus de aliatul său Valeri Liţkai, a confirmat acest lucru. La începutul lunii februrie, Moscova va încerca să îl convingă pe liderul trasnitrean. Sursele Kommersant spun că un grup de diplomaţi printre care secretarul adjunct al Consiliului de Securitate rus Iuri Zubakov, care se ocupă de relaţia cu R. Moldova, va merge la Tiraspol.

ÎN DIZGRAŢIE. Vizita este decisivă pentru soarta lui Smirnov, care a ieşit din graţiile Moscovei din mai multe motive. Mai întâi, Rusia nu a uitat că ajutoarele sale din 2006 au fost cheltuite pentru salariile funcţionarilor, serviciilor de securitate şi armatei. Pe de altă parte, Transnitria are datorii neplătite de un miliard de dolari pentru gazele ruse, bani pe care autorităţile i-au strâns de la populaţie, dar nu i-au virat Rusiei. Ultima gafă a fost că nora lui Smirnov, Marina Smirnova, care conduce Patridul Patriotic Transnistrean, dar şi Gazprombank de la Tiraspol, le-a cerut localnicilor cu paşapoarte ruse să voteze pentru Rusia Dreaptă şi nu pentru partidul prezidenţial Rusia Unită la alegerile parlamentare din 2 decembrie şi chiar a candidat pentru acest partid în regiunea autonomă Iamalo-Nenetski. În cazul în care Smirnov nu se va lăsa convins, Moscova i-a găsit deja un înlocuitor în persoana preşedintelui parlamentului şi liderului Partidului Reînnoirii, Evgheni Şevciuk, care apără interesele mediilor de afaceri locale şi are o viziune apreciată la Kremlin. El a fost la Moscova anul trecut pentru a semna acorul de cooperare cu Rusia Unită. Datorită eforturilor sale, 83,58% dintre transnistrenii cu paşapoarte ruse au votat cu partidul lui Putin la alegerile din 2 decembrie. Şevciuk a fost invitat la congresul Rusiei Unite la care a fost desemnat Dmitri Medvedev pentru a candida la alegerile prezidenţiale, iar la scurt timp după aceea a fondat o mişcare de sprijin a acestuia în regiunea separatistă. Pe lângă eforturile sale de politică externă, Şevciuk încearcă activ să transforme Parlamentul local într-un nou centru de autoritate. Legislativul şi-a arătat de mai multe ori în ultimele luni independenţa faţă de Smirnov, trecând peste veto-ul său la mai multe legi, inclusiv cea a bugetului şi televiziunii de stat. "Smirnov nu mai este un membru atât de valoros al societăţii noastre cum a fost", a declarat fostul adjunct al ministrului transnistrean pentru securitate, în prezent deputat, Oleg Gudimo. "Există o interferenţă de influenţe, iar faptul că niciun veto al preşedintelui nu a fost sprijinit dovedeşte acest lucru. Smirnov nu este capabil să opună rezistenţă. Se poate vedea un fel de lipsă de fermitate la el. Nu are dorinţa de a învinge", a spus oficialul. Aceasta înseamnă că Moscova este pregătită cu un plan B, în cazul în care nu ajunge la un acord cu Smirnov. "În cel mai rău caz, va păţi ca Askar Akaiev", fost preşedinte al Kîrgîzstanului, înlăturat în martie 2005 prin Revoluţia Lalelor, prezice un participat la negocierile pentru soluţionarea conflictului transnistrean.

×
Subiecte în articol: magazin rusiei smirnov transnistrean