x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Tu cu cine faci banking?

Tu cu cine faci banking?

de Adriana Oprea-Popescu    |    25 Sep 2010   •   00:00
Tu cu cine faci banking?

Iartă-mă dacă te-am înjurat cu întrebarea. Ştiu, e o chestiune intimă şi dureroasă. Să vorbeşti astăzi despre unde, cât şi cum plăteşti ratele echivalează cu a-ţi deconspira hemoroizii... Bankingul seamănă cu fachingul, numai că plăcerea e doar de partea lor. A celor care, pe vreme de criză, propovăduiesc cre­ditele şi ademenesc întru înrobirea financiară, între o re­cla­mă la un şampon care te scapă de griji şi alta cu găr­gă­riţe zărghite care beau Cola. Îţi trebuie tupeu şi persuasiune să vorbeşti despre funie în casa spânzura­tu­lui... Deci, tu cu cine faci banking?

"Ai noştri au minge de meci." "Finala e atât de aproape..." "Trebuie să fie extrem de concentrat!" "Totul depinde de asta. Stai puţin...", se sforţează în gânduri unul dintre comentatorii meciului de tenis şi, acoperind microfonul cu palma, scapă, off the record, bula interogativă: "cu cine face banking?". Mda, reclamă cu suspans, toţi telespectatorii care nu suferă cu inima iau câte-un "Aspenter", preventiv, de grija bankingului tenismanului... O să fiţi surprinşi, dar telespectatorii din reclamă, la care se uită telespectatorii de acasă, chiar asta fac, nu mai pot trăi, chinuiţi de incertitudinea "chiar, cu cine face banking?", "oare cu cine?", "chiar, cu cine?", se propagă angoasa, precum căscatul din om în om.

Adică cum, "face banking"? Întreb şi io, ca om care-a căutat în DEX cuvântul, fără să găsească vreun semn al trecerii lui prin limba română. "Contează cu cine faci banking, pentru că în viaţă încrederea adevărată vine şi din siguranţa financiară", se aude în reclamă vocea din off, recitând ceva din filozofia ZEN. Chiar, oare Zen cu cine făcea banking?
Pe bâjbâite, deduc că a face banking înseamnă a fi într-o relaţie (deschisă, ca pe facebook) cu o bancă. Adică, depui bani acolo (poate fi cazul tenismanului) sau iei de acolo bani, cu împrumut. Ceea ce, credeţi-mă, nu e cazul, pe praful ăsta! Pentru că, am văzut la televizor, într-o altă reclamă, după ce faci creditul, te loveşte un soi de damblageală, în care cânţi fals şi dansezi haotic. Afecţiunea a fost botezată de copywriteri "dansez pentru mine" şi ţine până la ultima rată scadentă, când poţi să ajungi la stilul breack-dance, în cămaşă de forţă şi cu electroşocuri...

Cine a trecut vreodată pragul unei bănci (excludem persoanele care-şi trag fesuri găurite pe faţă), ştie ce e acela un credit de nevoi personale. E un fel de tumoră care se dilată de la o lună la alta... Pentru ce ar face astăzi românii un CNP? Ne zice reclama ce a fost concepută ca un serial. În fiecare, se pargurg trei paşi. Pasul 1: "Iei un credit pentru orice («orice, orice?», ar întreba piticii de grădină dacă n-ar fi fost executaţi silit)". Pasul 2: "Cumperi maşinuţa copilăriei tale (în reclamă, e o broscuţă second hand)". Pasul 3: "Dansezi de bucurie". Ca fotbaliştii după ce marchează?!

Ca Shakira, din buric, cu mânuţele-n aer, cu fundul pe vine, doar ţi-ai luat un credit pe care-l vei înapoia la va­loarea unui Ferrari! Alt episod. O tânără familie, mutată într-un bloc nou (simptome de credit ipotecar), se împrumută pentru a cumpăra gonflabile. Pentru locul de joacă din faţa blocului... Iar o duduie la vreo 50-60 de ani îşi doreşte "o bucătărie frumoasă, frumoooasă". Trece prin toţi paşii, apoi execută "dansul bucuriei" în stil Gică Petrescu la ciorba de potroace. Şi cântă, fraţilor, cântă!

Există reclame şi la creditul "instant". Familie cu un copil. Condiţie modestă, el anunţă că-şi vor face concediul "la ţară, la ai mei", ea - că pentru nuntă o coafează "Nuţi, de la 3" (la dar, probabil, o să lase un rinichi într-o sacoşă). În circumstanţele date, nu-i văd făcând banking. Dar au nevoie de un credit, pentru ce credeţi?, pentru "un ghiozdan cu dinozauri şi-un penar la fel", pe care şi le doreşte ăla micu', aşa că sună la "şaptecinci, şaptecinci", să dea lovitura vieţii cu un împrumut rapid. Ceea ce ne îndeamnă şi pe noi să facem, dacă avem nevoie de vreo ascuţitoare nouă, de bani pentru meditaţii sau de vreo plombă dentară... Băi, făcătorilor de reclame, voi ştiţi ce-nseamnă un credit în ziua de azi? Chiar ştiţi? Apropo, voi cu cine faceţi banking?

Data viitoare vorbim despre fereastra spre balamuc.

×
Subiecte în articol: sufletul comertului