x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Turcasiu diva la 35 de ani

Turcasiu diva la 35 de ani

de Claudia Daboveanu    |    27 Ian 2006   •   00:00
Turcasiu diva la 35 de ani

Magazin - Cei mai tari pe 2005 / Mistere - Stafia lui Reagan / Punctul pe G - Joburi feminine

VEDETE
Daca ati uitat-o pe Anca, o puteti revedea in fiecare duminica la TNB, in muzicalul "Chicago"

Am vorbit cu Ricard Reguant, regizorul muzicalului "Chicago" acum un an si jumatate, cand venise in Romania pentru prima serie de repetitii. Un muzical, act artistic fara precedent in Romania, ca amploare, desfasurare de forte, impune actori pe cat de talentati, pe atat de aratosi si carismatici, scoliti anume pentru a face fata cu brio provocarii de a dansa, a canta si a juca. L-am intrebat pe catalan de fiecare actor in parte. A avut numai cuvinte de lauda la adresa tuturor. Cand a venit vorba de Anca Turcasiu, mi-a spus: "A fost o mare surpriza intalnirea cu Anca. De cum am vazut-o, mi s-a parut imaginea Chicago: o femeie frumoasa, sofisticata. In plus, are si o voce foarte buna". Anca rade cand isi aminteste. Dar parca nu-i rasul ei.

IAR A VENIT ASTA! "Daca joc in acest spectacol e pentru ca aceia care l-au facut sunt spanioli, nu romani!", spune Anca, destul de suparata pe mentalitatea mioritica, dupa care orice femeie trecuta de 30 de ani e terminata. "Sunt sigura ca daca l-ar fi facut ai nostri si ma prezentam la casting, ar fi zis: «Aoleu, iar a venit asta! Ia mai lasa-ne… Sa vina una de 20 de ani, cu picioarele pana-n gat si cu sanii la vedere sa faca rolul!»." Din fericire, Ancai nu-i dai cei 35 de ani, pentru ca arata trasnet - si are ce arata, dupa cum se vede - si e-ntr-o forma de zile mari. Adica de seri mari. Pentru ca-n fiecare duminica seara, pe prima scena a tarii, Anca da startul a trei ore de show cum nu s-a mai vazut pe malurile Dambovitei. "Buna seara, doamnelor si domnilor", spune ea, in rolul maestrei de ceremonii. Asta de cele mai multe ori. Pentru ca uneori se-ntampla sa joace si rolul Velma Kelly atunci cand e indisponibila titulara rolului, Ilinca Goia. Anca s-a pregatit in paralel cate 12-14 ore pe zi si pentru acest rol si se descurca admirabil. Si cum si ei trebuia sa i se gaseasca o inlocuitoare cand e Velma (nimeni nu e de neinlocuit, nu-i asa?), Adriana Dragut e draguta care ne da binete duminica, la ora 19:00.

SCOLITA. Sigur, mai toata lumea o cunoaste pe Anca drept interpreta de muzica usoara. Dar putini stiu ca de fapt e actrita. A absolvit in cadrul Universitatii Ecologice sectia de canto/dans/actorie a singurei scoli de music-hall care a existat in Romania. A avut profesori ilustri. A invatat sa danseze de la coregrafii Sandu Faier, Bebe Ionescu si Cornel Popovici. Ioan Luchian Mihalea si Marius Teicu i-au modelat glasul. Actorie a facut cu Anda Calugareanu, Stela Popescu, Alexandru Arsinel. Ileana Berlogea i-a predat Istoria teatrului, iar Ovidiu Drimba, Istoria culturii si-a civilizatiei. Cu bagajul genetic, cu cel al scolii de specialitate si cu cel al sutelor, poate miilor de aparitii scenice, toate generoase, Anca a plecat spre "Chicago". Via TNB, pe a carui scena i-a fost cumplit de frica sa calce, in lumina reflectoarelor. Spune ca si acum are niste emotii de nedescris, pentru ca simte tensiunea tuturor celor 60 de artisti de pe scena pe umerii ei. Tensiune care se risipeste dupa primul ei "Buna seara!". Durerea aproape fizica a bataii gongului dispare, iar emotia devine creativa. E in scena, trebuie sa joace! Cea mai mare multumire? Publicul, carcotasul, scepticul, suspiciosul care initial vine sa desfiinteze spectacolul din fotoliu si pleaca aplaudand si ovationand minute in sir, in picioare. Cel mai aspru si mai fin critic? Radu, baietelul ei, care, la nici 7 ani, i-a facut o "radiografie" fidela a spectacolului.

SANSE. "Vinovata" pentru prezenta ei in Chicago e actrita Maria Buza. Se uita pe niste foi, inaintea unui spectacol. Maria i-a spus Ancai ca se pregatea pentru auditia unui spectacol facut de spanioli. "Vin si eu!", a zis Anca. Iar dorinta i-a fost atat de mare, incat a stat o noapte pe internet, s-a documentat si a invatat un cantec din coloana sonora a filmului "Chicago", pe care-l vazuse mai demult. O singura noapte, pentru ca a doua zi era castingul. Imbracata corespunzator, intr-un body negru mulat, Anca le-a cantat spaniolilor "I will survive" si "All that Jazz". A primit nu doar aplauze, ci si invitatia de a veni imediat la repetitii. Sansele ei s-au numit, prin urmare, Maria Buza si spaniolii. Maria, pentru ca a anuntat-o de ceva cu circuit inchis oarecum, si spaniolii, pentru ca au apreciat o femeie frumoasa si talentata, chiar daca n-a terminat liceul anul trecut…

Doamnelor si domnilor, criminala, pasionala, dorita, hulita, dar adorata Velma Kelly!
Ca sa-i impresionezi pe Billy Flynn sau pe Mama Morton te mai si tavalesti pe jos…

VALABILA. Alta sansa pe care-o simte foarte aproape e sotul ei, Cristi, care o incurajeaza ori de cate ori e inclusa de producatori sau organizatori de spectacole in categoria "peste 30 de ani = marfa expirata". Pe Anca o onoreaza compania unor artisti de-un leat cu ea: Luminita Anghel, Monica Anghel, Sanda Ladosi, Aurelian Temisan. Dar spune ca daca apar cu o piesa exceptionala, sunt difuzati maximum doua saptamani… Si cum sa nu te-apuce depresia cand mai ai atatea de zis? Cristi ii spune mereu sa se uite in oglinda, sa zambeasca si sa fie constienta de valoarea ei. Se vede clar c-o iubeste si nu-i deloc gelos, chiar daca vede sali intregi de barbati (holbandu-se) la picioarele ei… Asta poate si pentru ca a stat multi ani in SUA, unde barbatii-s mandri de implinirile profesionale ale sotiilor…

"Daca nu era Maria Buza, n-as fi aflat de casting. Daca producatorii erau romani, nu spanioli, sunt convinsa ca n-as fi jucat niciodata in «Chicago»"

"Cei mai duri critici, dar si cei mai buni prieteni ai mei sunt Cristi si Radu. Sunt foarte langa mine si nu ma mint niciodata. Nici n-ar avea de ce s-o faca"

"Intrebat: «cum e mama?», Radu a raspuns: «jucausa!». Mi-a placut la nebunie. Asa si vreau sa fiu perceputa"
×
Subiecte în articol: anca