x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Turnul Eiffel, iluminat în albastru cu steluţe galbene

Turnul Eiffel, iluminat în albastru cu steluţe galbene

20 Iun 2008   •   00:00

Franţa va marca debutul preşedinţiei sale la Uniunea Europeană iluminînd Turnul Eiffel în albastru cu steluţe galbene, reamintind de steagul UE

Franţa va marca debutul preşedinţiei sale la Uniunea Europeană iluminînd Turnul Eiffel în albastru cu steluţe galbene, reamintind de steagul UE, potrivit Rompres. Turnul Eiffel, înalt de 300 de metri, cel mai reprezentativ monument al Franţei, va lua în fiecare seară o nuanţă de albastru cu un cerc uriaş de steluţe galbene timp de două luni, începînd din 30 iunie, potrivit unui anunţ al Preşedinţiei franceze. Aproximativ 80 de proiectoare uriaşe la sol şi alte 100 pe turn vor fi necesare pentru a obţine efectul albastru, menţionează sursa. Începînd cu anul nou 1985, iluminarea standard pe timp de noapte a Turnului Eiffel a fost în culoarea orange, dar, prin culori neobişnuite, au fost marcate evenimente precum intrarea într-un nou mileniu, Anul Nou chinezesc în 2004 şi Cupa Mondială din 2007. Iluminarea în albastru în onoarea Europei nu a mai fost folosită. Turnul Eiffel a devenit albastru pe 9 mai 2006, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de marcare a Zilei Europei, dar nu a existat şi un cerc de steluţe galbene.


Încă 24 de ore de întîrziere în misiunea modulului Phoenix pe Marte

Activitatea pe Marte a modulului robotizat Phoenix Mars Lander a fost întîrziată cu încă 24 de ore din cauza unei anomalii în sistemul computerizat de transmitere a datelor ştiinţifice spre Pămînt, anomalie ce a dus la pierderea unor imagini obţinute de camerele de înaltă rezoluţie ale modulului, se precizează într-un comunicat dat publicităţii joi de NASA pe site-ul său de internet, potrivit Rompres. “Modulul de explorare Phoenix se află într-o bună stare de funcţionare, răspunzînd la toate comenzile, însă pînă cînd vom afla cauzele acestei defecţiuni la sistemul de transmitere a datelor trebuie să acţionăm cu  prudenţă”, a declarat Barry Goldstein, coordonator al misiunii lui Phoenix de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA din Pasadena (California). Experţii NASA caută cauzele acestei anomalii informatice, a mai precizat el. Datele pierdute din cauza acestei erori nu erau de o prioritate deosebită, fiind vorba mai ales de imagini surprinse cu ajutorul camerelor instalate pe modulul Phoenix. Rezultatele preliminare ale analizei primului eşantion de sol marţian cules de Phoenix nu au indicat prezenţa mult doritelor urme de apă, a anunţat la începutul acestei săptămîni echipa ştiinţifică a misiunii modulului Phoenix condusă de prof. Peter Smith de la Universitatea din Arizona. Aceasta este cea de-a treia întîrziere în desfăşurarea programului misiunii de explorare a modulului Phoenix, după asolizarea sa în regiunea polului nord al planetei Marte. Modulul de explorare Phoenix a asolizat în regiunea polului nord al planetei Marte la 25 mai, într-o misiune de 3 luni în care urmează să preleveze şi să analizeze mostre de sol şi gheaţă pentru a determina dacă în acest mediu extraterestru este posibilă existenţa unor forme simple de viaţă.

 

Pele a primit trofeul “Sportivul secolului”

Cel mai mare fotbalist brazilian, regele Pele, a fost onorat la inaugurarea Memorialului de la Stadionul Mineirao din belo Horizonte, primind trofeul “Sportivul secolului”. De asemenea, înaintea meciului Brazilia ­ Argentina (0-0), contînd pentru preliminariile Mondialului 2010, Pele s-a descălţat pentru a-şi imprima amprentele picioarelor într-o placă de ciment la Memorialul care prezintă o colecţie de obiecte importante care au aparţinut echipei de cinci ori campioană mondială. Foarte emoţionat, Pele, 67 de ani, a primit, după aceea, o reproducere a Trofeului “Jules Rimet”, Cupa Mondială pe care a cîştigat-o în 1958, 1962 şi 1970, în mijlocul uralelor spectatorilor prezenţi la meciul oficial.


Australia, cel mai mare procentaj de populaţie obeză

Australia este ţara în care procentajul cetăţenilor supraponderali este cel mai mare din lume, potrivit unui raport al Institutului Baker din Melbourne dat publicităţii vineri ­ informează Rompres. Potrivit studiului citat, peste 9 milioane de australieni adulţi sînt supraponderali sau sînt obezi, dintre care 123.000 pot muri prematur în următoarele două decenii din cauza problemelor cardiovasculare. Dacă această situaţie nu este remediată la timp, avertizează autorii raportului, costurile sanitare ar putea ajunge la 6.000 de milioane de dolari şi s-ar produce o creştere exponenţială a atacurilor de cord cauzate de excesul de greutate. Raportul mai arată că 26% din populaţia adultă a Australiei este obeză, faţă de 25% în SUA, principalele cauze fiind obiceiurile sedentare şi abuzul de fast-food, potrivit aceleiaşi surse.

 

Farfurie zburătoare testată cu succes de o companie chineză

O companie chineză a testat cu succes prototipul unei farfurii zburătoare, care poate fi controlată de la distanţă, fără pilot la bord, relatează Rompres. Ciudatul aparat de zbor, care seamănă cu un OZN, are 1,2 metri în diametru şi poate decola şi ateriza vertical, fiind capabil să plutească în aer la altitudini de pînă la 1.000 de metri. Discul zburător funcţionează cu ajutorul unui propulsor, putînd fi controlat cu o telecomandă sau trimis într-un zbor cu direcţii prestabilite. Viteza sa maximă este de 80 km/h. Compania producătoare, Harbin Smart Special Aerocraft, a precizat că a avut nevoie de 12 ani şi 28 milioane de yuani (4,1 milioane de dolari) pentru a dezvolta acest prototip.

×
Subiecte în articol: magazin Phoenix turnul eiffel