x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ultimele zile la Cotroceni ale lui Ion Iliescu

Ultimele zile la Cotroceni ale lui Ion Iliescu

16 Dec 2004   •   00:00

INTERVIU
In sediul sau de la Divertis, Ion Iliescu ne-a vorbit cu sinceritate despre ultimele zile la Cotroceni, despre sinergia faptelor in meandrele concretului si despre doamna Nina.
MIHAELA SUCIU

Concretul este manifestarea existentiala si pragmatic-stiintifica a unor realitati care sunt manifeste
Domnule presedinte, cum e, dupa trei mandate, sa parasiti definitiv Cotroceniul?
Este intristator, pentru ca romanii nu vor mai avea acelasi conducator in care sa aiba incredere. Am sentimentul ca, de fapt, tot eu voi conduce aceasta tara, dar din alt loc. De la mine de la partid, de exemplu.

Pe ce rol?
Pe rolul de presedinte, desigur. Doar nu credeati ca (isi drege glasul) rolul de presedinte va disparea sau ca altcineva ar putea sa-mi ia mie locul de presedinte (subliniaza).

De curand vi s-a propus rolul de presedinte al Senatului si ati refuzat spunand, citez, "nu simt nevoia".
Da (tuseste), intr-adevar! In momentul in care voi ajunge, cu siguranta, presedinte la partid, probabil ca tot ceea ce tine de PSD va trebui sa treaca pe la mine. Eu o sa iau deciziile care privesc aceste lucruri si care, desigur, nu vor ocoli meandrele (tuseste) concretului.

Apropo de meandrele concretului, as vrea sa explicati aceasta sintagma pe care o cunoastem de cel putin trei mandate.
Concretul poate sa aiba doua puncte care vor circula in circumstante mai mult sau mai putin cauzabile si in cauzalitati diferite vor produce manifestari diferite in puncte diferite. Acestea pot fi numite, poetic, meandre
Deci… concretul este manifestarea existentiala si pragmatic-stiintifica a unor realitati care sunt manifeste. Acesta este concretul. El poate sa aiba la un moment dat doua puncte care vor circula in circumstante mai mult sau mai putin cauzabile si in cauzalitati diferite vor produce manifestari diferite in puncte diferite. Acestea pot fi numite, poetic, meandre (zambeste larg). Deci, iata, concretul poate avea manifestari diferite la puncte diferite.

Si poetice!
Si daca folosim exprimari poetice, pe care unii dintre dvs., jurnalistii, le intelegeti, altii mai putin, astfel ia nastere sintagma-metafora meandrele concretului.

Poezie sa fi fost si in expresia "mai, animalule"?
A fost multa poezie, deoarece pentru mine, spre deosebire de domnul Nastase, care nu merg la vanatoare, aceasta expresie a fost ca o vanatoare verbala. In momentul acela a tasnit din tufis (tuseste) un viitor primar si a rostit acele cuvinte, mai bine zis acel sunet care in mintea mea a fost asociat cu un sunet de haituiala, de haituire, de harasare, ca sa-i spun asa. Atunci s-a declansat instinctul acesta de poezie. Asa cum Labis a plans cand tatal sau a impuscat caprioara, eu m-am enervat foarte tare cand am auzit huiduiala. In felul acesta am facut o sintagma inversa lui Labis, strigand "ce huidui, mai, animalule" (zambeste). Labis a spus de ce a murit caprioara, "mananc si plang", eu am racnit si am (tuseste) injurat, atata tot (zambeste).

Nici n-ati mancat, nici n-ati plans!
N-am mancat, n-am baut…

De altfel, sunteti in forma!
Da, ma simt in forma pentru ca la Cotroceni aveam o sala unde m-am antrenat cu greutatile tarii (tuseste, zambeste). Acum le voi lua cu mine la partid.

Si doamna Nina gateste…
… Doamna Nina gateste atat cat trebuie. Si se gateste atat cat trebuie (zambeste).

In campania electorala de la locale, nu v-ati implicat si vi s-a reprosat acest lucru. Acum, v-ati implicat si vi s-a reprosat…
Da, mi-am dat seama ca a fost o greseala sa-i las de capul lor (isi drege glasul). N-am crezut ca nu se vor descurca singuri. Concretul s-a manifestat si de aceasta data prin meandre care m-au enervat, ca sa zic asa, scotandu-ma de-a dreptul din fire. Cum este posibil sa pierdem un oras ca Bacaul, cand eram absolut sigur ca va ramane Sechelariu al nostru? I-am spus domnului Adrian Nastase ca avem cateva puncte de vedere absolut divergente in anumite oportunitati si decizii care trebuie luate la nivel de conducere…

Considerati ca v-ati compromis implicandu-va in campania de acum?
Domnisoara, eu nu sunt compromis, nu sunt nici Elvetia, eu sunt presedintele tarii.

Dar comunist sunteti?
Nu am ocazia sa mai fiu, pentru ca am incetat sa mai fiu in momentul in care comunismul si-a incheiat existenta in tara noastra. De altfel, valorile comunismului au fost grav intinate de catre dictatura, asa ca mie nu-mi ramanea decat fie sa le destinez, fie sa renunt complet la ele.

Dar sufletul dvs. nu a ramas alaturi de idealurile comuniste?
A fost o fericire sa fiu student la Moscova, dar… pentru ca vremea studentiei a trecut, iata, si acea fericire a trecut.

Sa ne intoarcem la celebrele dvs. zicale - sinergia faptelor, de exemplu?
Da, sinergia este o energie continuta (tuseste), este o energie la nivel superior pe care o putem vedea asa, in actiunile oamenilor, ca fiind o energie de destin, de predestinare, daca putem sa spunem asa.

Credeti in predestinare?
In predestinarea pe care o dau eu, da. Sigur, aceasta e cea mai buna predestinare. Tot ce trece pe la mine este predestinat sa fie aprobat sau nu. Iata, cred in predestin in felul acesta. Deci nu in destin, ci in predestin. Iar sinergia faptelor, v-am spus, sunt acele fapte care se bucura de energie benefica, acumulata in ele si care, propriu-zis, dau nastere unor lucruri pe care noi nu le putem corela. Le putem doar controla si, in ultima instanta, doar constata (isi drege glasul). Un fel de sinergia faptelor s-a produs si la alegerile locale (tuseste), de aceea va spun ca au fost niste fapte pe care mi le reprosez: ca nu le-am sinergizat chiar eu. Am ajuns sa-mi reprosez ca sinergia faptelor nu a putut fi controlata cu ajutorul meandrelor concretului.

De ce va va fi cel mai dor in momentul in care veti pleca de la Cotroceni?
De modul cum ajungeam pana acolo, dimineata, si anume pe jos, fara SPP-isti, mascat in diverse personaje, ca de exemplu, sub forma de bibliotecara care vine la muzeu sau, cel mai des, oamenii vedeau o bunicuta cu un cos care iesea din Gradina Botanica si intra in Muzeul Cotroceni.

Dar de cucuvea nu va va fi dor?
Desi aceasta este un produs al imaginatiei dvs., a presei, aproape bolnave, acest animal este acum sub ocrotirea lui Adrian. I l-am lasat lui, pe birou (tuseste). Vanarea lui este interzisa. Acesta va fi animalul de legatura, exact ca in Harry Potter - cand va avea nevoie sa discute cu mine, va trimite cucuveaua cu un bilet, eu voi citi, voi dezbate problema in Comitetul Executiv, daca nu, singur, si-i voi da raspuns cu ajutorul cucuvelei (tuseste).

Uitandu-va in urma celor trei mandate, aveti vreun regret?
Am regretul ca nu am modificat Constitutia la timp, pentru ca, iata, constitutia mea mi-ar fi permis inca un mandat si, desigur, acesta cred ca ar fi fost cel mai prolific si mai benefic dintre toate. N-am mai fi asistat la aceste manifestari penibile, televizate sau nu, care s-au chemat confruntarile electorale din turul doi. Deci am fi stiut clar cine este presedintele, ca si pana acum.

Ce ati mai fi schimbat in Romania?
Ce sa schimb, domnisoara? Romania se schimba singura. As mai fi schimbat modul cum lucrez cu colegii din partid. As fi promovat niste oameni de valoare precum domnul Vacaroiu, domnul Cozmanca si le-as fi dat niste palme peste bot la astia tineri sa stie unde le e locul.

Cum este poporul roman dupa trei mandate Iliescu?
Un popor care m-a iubit foarte tare si care are o memorie foarte buna la o singura figura: a mea.

Sarac si cinstit?
Eu insumi sunt un om din popor. Tatal meu a suferit foarte mult, a fost un model pentru mine. Sunt cinstit si sarac fata de ceilalti pe care i-am lasat sa se imbogateasca.

Nu o sa va intreb pe cine ati lasat sa se imbogateasca…
Iar eu nu o sa va raspund (tuseste).

De aceea nu va intreb!
De aceea nici nu va raspund! (zambeste)

De ce va dregeti tot timpul glasul si tusiti?
In momentul cand stau de vorba cu o fata frumoasa ca dvs., imi vine sa salivez, mi se usuca in felul acesta gatul si trebuie sa-mi dreg vocea.

Deci nu doar sarac si cinstit, dar si plin de viata!
Intotdeauna mi-au placut lucrurile frumoase.

Si doamna Nina…
Si doamnei Nina i-au placut intotdeauna lucrurile frumoase! (tuseste, zambeste).

AM PROFITAT DE ION ILIESCU

"Personajul Iliescu a fost unul productiv; am profitat de pe urma lui. Cred ca si el a profitat de mine o singura data - cand am prezentat impreuna un spectacol la Cotroceni" - Cristian Gretcu
×
Subiecte în articol: diferite tuseste zambeste