x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Umor, actiune - Ce le pasa damelor!

Umor, actiune - Ce le pasa damelor!

de George Arion    |    09 Iul 2006   •   00:00

SUSPANS
Ati remarcat? Cartile politiste sunt tot mai grave si mai incrancenate, iar politistii si detectivii particulari prezenti in paginile lor ancheteaza incruntati cazuri tot mai incalcite si mai pline de mister.
SUSPANS
Ati remarcat? Cartile politiste sunt tot mai grave si mai incrancenate, iar politistii si detectivii particulari prezenti in paginile lor ancheteaza incruntati cazuri tot mai incalcite si mai pline de mister. Rareori autorii mai folosesc ironia subtire, de salon, a lui Conan Doyle sau a Agathei Christie. Nici pomeneala de voiosia de buna calitate a lui Hammett, Chandler, Chase, care au lasat pagini demne sa figureze in orice antologie a umorului. Nici macar de o parodie excelenta a genului politist, a la Carlo Manzoni, nu mai avem parte. In orice thriller care iti pica in mana e imposibil sa mai intalnesti vreun personaj care sa se apere de asprimile vietii cu ajutorul hazului. Unde e surasul lui Philip Marlowe atunci cand incaseaza o bumbaceala pe cinste, scotandu-si astfel din minti adversarii? Dar unde-i neaua de-altadat?

La urma urmei, asistam la un fenomen firesc, mai ales dupa septembrie 2001. Oamenilor le-a cam inghetat zambetul pe buze. Confruntarile din lumea contemporana sunt din ce in ce mai violente. Iar autorii de romane politiste cauta sa le reflecte amploarea si proiecteaza pe un fundal sumbru chiar si investigarea crimelor unui ucigas in serie. Intr-un fel, au dreptate: sunt tot mai putine motive pentru a rade. Si totusi, n-au dreptate: rasul este o arma teribila impotriva ticalosilor. Dar e vara, e soare, asa ca eu va propun sa va retrageti la umbra si sa cititi (sau sa recititi, pentru ca merita), Ce le pasa damelor!, o carte savuroasa, datorata unui clasic al genului, Peter Cheney. Eroul sau este Lemmy Caution, un anchetator cam fanfaron la prima vedere, amator doar de cucoane si de bautura, ambele in cantitati mari. Insa neseriozitatea lui e doar o masca pentru un investigator dur si perspicace. Da, Lemmy descalceste itele unei afaceri tenebroase folosindu-se de umorul sau irezistibil, care ii dezarmeaza pe numerosii sai inamici. Dar hazul sau debordant nu primejduieste nici o clipa tensiunea relatarii, n-o transforma intr-o poveste din care sa retii doar poante si situatii care starnesc rasul. Fiecare pagina a acestui roman remarcabil este un dozaj perfect intre umor si gravitate, astfel incat actiunea sa nu cada nici o clipa in derizoriu. O astfel de realizare nu este la indemana oricui, fiind apanajul marilor maestri, printre care Peter Cheney figureaza la loc de cinste.

×
Subiecte în articol: magazin