x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Urşii panda, din pădurile Chinei in cyberspaţiu

Urşii panda, din pădurile Chinei in cyberspaţiu

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    17 Aug 2007   •   00:00
Urşii panda, din pădurile Chinei in cyberspaţiu
Sursa foto: Li Wei/

Rotunjori şi pufoşi, cu ochişorii lor mici şi negri, par ursuleţii ideali pentru orice copil. Dincolo insă de aparenţe, sunt o specie ameninţată cu dispariţia, iar reproducerea lor in captivitate a devenit de mult o provocare pentru specialişti.


Rotunjori şi pufoşi, cu ochişorii lor mici şi negri, par ursuleţii ideali pentru orice copil. Dincolo insă de aparenţe, sunt o specie ameninţată cu dispariţia, iar reproducerea lor in captivitate a devenit de mult o provocare pentru specialişti.

Â

Reuşită. La inceputul acestei săptămăni, in aceeaşi zi s-au născut patru pui de urs panda in două dintre cele mai mari centre chineze de creştere şi protecţie a acestui adevărat simbol naţional, Chengdu Giant Panda Breeding Center in provincia Sichuan şi Wolong Giant Panda Nature Reserve. Este intr-adevăr o reuşită neaşteptată, spun specialiştii, mai ales in condiţiile in care, pe parcursul anului trecut s-a inregistrat un total de doar 34 de naşteri in captivitate pe intreg teritoriul Chinei. Trebuie subliniat insă faptul că toate aceste nasteri sunt rodul inseminării artificiale, deorece reproducerea pe cale naturala este, intr-un procent covărşitor de cazuri, imposibilă. Cu cei 14 pui care au vazut lumina zilei de la inceputul lui 2007 şi pănă acum, cifra se ridică la 18, o adevărată victorie, spun specialiştii, pentru o specie atăt de sensibilă in sălbăticie la orice dereglări ale echilibrului ecologic. Astfel, scopul declarat al conservaţioniştilor chinezi este de a repopula arealul ocupat cindva de urşii panda.

Â

Coservaţionism virtual. 1590 este modesta cifră a exemplarelor de urs panda aflate astăzi in mediul lor natural. Dintre aceştia, un număr de 210 au fost in ultimii ani crescuţi in captivitate şi ulterior puşi in libertate.

Ingrijoraţi de problemele legate de restăngerea habitatului natural al ursului panda, dar nu numai, datorată in principal defrişarilor masive, comunitatea Second Life s-a imbogăţit recent cu numeroşi membrii ai World Wildlife Fund care, in virtutea acestor procupări in continuă creştere, au decis să creeze in spaţiul virtual o insulă-rezervaţie naturală. Â

Găndită ca un spaţiu in care oameni şi animale să coabiteze in armonie, ghidul vizitatorului este un urs panda care, pe măsură ce alter-ego-ul tău virtual ia contact cu diferitele aspecte ale vieţii de pe insula-rezervaţie, te provoacă la discuţii pe teme ecologiste, explicănd imortanţa fiecarei specii şi pledănd pentru dreptul la viaţă.

Mr. Tangee, un urangutan, te provoacă să meditezi la consecinţele defrişarii pădurilor tropicale şi a agrigulturii intensive ca factor important in procesul de deşertificare.

"Incercăm şi pe această cale să-i face pe oameni să inţelegă corect problemele ridicate de conservaţionişti şi să demonstrăm că soluţiile propuse de cei angajaţi in protecţia mediului sunt căt se poate de viabile şi absolut necesare", a explicat David Cole din partea World Wildlife Fund.

Â

Laşitaţi spălate. Second Life este o lume virtuală, cu un puternic caracter comercial - totul, ca şi in viaţa reală, are un preţ pentru locuitorii ei, avatare ale "jucătorilor" reali. Personajele interacţionează, iau parte la evenimente sociale, fac comerţ şi... votează, cum a dovedit-o nu demult şi referendumul prezidenţial romănesc. Lumea virtuală a atras de asemenea şi companii, vehicolul de marketing dovedindu-se prin cifra de afaceri in creştere ca un element preţios. Iar ţări ca Suedia sau Maldive şi-au stabilit aici chiar şi ambasade virtuale.

Acum, după unele opinii, campania conservaţioniştilor dă o notă de seriozitate unei jucării pentru oameni mari speriaţi sau deziluzionaţi de lumea reală. Laşitatea gestului, oricăt de evidentă, capătă insă acum nuanţe mai acceptabile, căci ignorarea unei probleme nu inseamnă că ea incetează să existe. Astfel, implicarea "refugiaţilor" in lumea virtuală in probleme extrem de reale, are toate şansele ca, de ce nu, să scoată din impas mediul inconjurător. Şi poate şi natura umană...

Â

×
Subiecte în articol: magazin panda