x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ursul României, diplomat la Berlin

Ursul României, diplomat la Berlin

de Anca Aldea    |    28 Sep 2009   •   00:00
Ursul României, diplomat la Berlin

Echipa Ambasadei României în Germania are un membru nou. Şi nu unul oarecare. Ci un urs în mărime naturală. Cinci ani s-a plimbat dintr-o parte în alta a lumii. A fost chiar şi în Coreea de Nord, ţară care-şi ţine graniţele închise pentru un turist obişnuit. După o aventură pe cinste, ursul a tras pe dreapta pentru o odihnă binemeritată.



Înalt de doi metri, încălţat cu opinci şi purtând un brâu de flori colorate, ursul seamănă cu o cariatidă. Este o alegorie, statuia lui Moş Martin sprijinind pe braţele sale valori înalte precum toleranţa, prietenia şi înţelegerea între popoarele, culturile şi religiile lumii.

TOLERANŢĂ, PRIETENIE, PACE...
Povestea acestui uriaş şi a semenilor săi începe în 2001, când doi oameni de afaceri germani şi un sculptor au pus bazele conceptului artistic "Ursul prieten" (Buddy Bear). Viziunea lui Klaus şi a Evei Herlitz - de a crea un simbol al toleranţei - avea să fie cunoscută peste ani lumii întregi. Cu ajutorul sculptorului Roman Strobl au fost realizate, din fibră de sticlă, 350 de statui-urs într-un singur an.

Exponatele au fost amplasate pe străzile Berlinului până în 2003, când lumea a început să ia act de curajul cu care cei trei germani au încercat să promoveze valorile cele mai înalte ale omenirii. Urşii au avut atât de mare succes încât la licitaţiile caritabile organizate de-a lungul timpului au fost vânduţi cu succes.

BANI PENTRU SĂRACI
În fond, cauza din spatele licitaţiilor este nobilă - banii câştigaţi sunt folosiţi de organizaţiile care se ocupă de ajutorarea copiilor săraci. Până în prezent au fost strânse circa 1,6 milioane de euro.
Armata urşilor reuniţi sub numele United Buddy Bears a trecut dincolo de graniţele Germaniei ducând mesaje de pace în toate colţurile Planetei.

140 de uriaşi, decoraţi cu motive naţionale ale fiecărui stat membru ONU, au transmis lumii un mesaj comun:
"Trebuie să ne cunoaştem mai bine, să ne înţelegem mai bine, să avem mai multă încredere unii în alţii şi să trăim toţi în pace". Cu lăbuţele ridicate, urşii multicolori au fost aşezaţi - odată ajunşi la fiecare destinaţie - în cerc, un simbol al perfecţiunii, al dăruirii de sine, al dragostei şi prieteniei, al păcii, al toleranţei...

După succesul răsunător, la Berlin, al ineditei expoziţii, Moş Martinii au colindat prin Shanghai, Kitzbuehel (Austria), Hong Kong şi Istanbul (în 2004), Tokyo, Seul şi Buenos Aires (în 2005), Sydney, Viena şi St Gallen (Elveţia, în 2006), Cairo şi Ierusalim (în 2007), Varşovia, Stuttgard şi Phenian (în 2008) şi Buenos Aires şi Montevideo (în 2009). Potrivit unor estimări, expoziţia itinerantă a avut un public impresionant - aproximativ 20 de milioane de oameni din întreaga lume.

Publicul a fost martorul unei călătorii în jurul Pământului, deoarece fiecare exponat este împodobit (de câte un artist) cu simboluri ale fiecărei ţări pe care o reprezintă.

ÎN TREI CULORI
Ursul cu simbolurile României, care ne-a reprezentat ţara, a fost cumpărat în 2004 de Forumul Germano-Român, la solicitarea preşedintelui acestui organism, Susanne Kastner, care este şi vicepreşedintele Parlamentului german. Anul acesta, când se împlineşte un deceniu de la crearea Forumului, ambasada noastră la Berlin a primit în dar ursul tricolor ca semn al strânsei cooperări dintre cele două ţări.

De altfel, Susanne Kastner a declarat că această statuie "ar trebui să ofere un exemplu pozitiv" al relaţiilor adevărate dintre România şi Germania. Moş Martin a fost amplasat pe un piedestal pe unul dintre holurile principale ale Ambasadei României la Berlin ca să fie admirat de fiecare persoană care calcă pragul instituţiei.

Conceptul aparţinând Angelei Dornauer are la bază cele trei culori ale steagului României - roşu semnificând sângele vărsat de strămoşii noştri, galben reprezentând pământurile fertile şi roadele bogate şi albastru atribuit cerului senin. Într-o scurtă prezentare pe site-ul organizaţiei United Buddy Bears, Dornauer spune că România a fost întotdeauna o ţară iubitoare de pace şi tolerantă.

×
Subiecte în articol: magazin