x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Vargas Llosa: Literatura bună te face mai liber şi mai puţin manipulabil

Vargas Llosa: Literatura bună te face mai liber şi mai puţin manipulabil

08 Oct 2010   •   00:00

Literatura bună "este o plăcere extraordinară", te face mai liber şi mai puţin manipulabil, a apreciat joi, la New York, scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, cu prilejul primei sale conferinţe de presă după ce i s-a decernat Premiul Nobel pentru Literatură.



'Cred că este un premiu literar şi sper că mi l-au dat mai mult pentru opera mea literară decât pentru opiniile mele politice', a spus Vargas Llosa la Institutul Cervantes din New York, asigurând totodată că 'nu crede' că acest premiu îl va schimba, potrivit agenţiei spaniole de presă EFE.

Plăcerea pe care ţi-o procură literatura bună este 'incomparabilă', a mai spus Mario Vargas Llosa. 'În plus, ea este fundamentală dacă vrem să avem un viitor liber', a adăugat laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, citat de AFP.

'Trebuie să stimulăm lectura în rândul noilor generaţii şi mai ales să le convingem că literatura nu este numai cunoaştere, ci şi o extraordinară plăcere', a mai spus romancierul.

Literatura 'dezvoltă spiritul critic. Iată de ce toate regimurile dictatoriale, oricare ar fi orientarea lor, stabilesc cenzura înainte de orice altceva', a adăugat acest critic neobosit al dictaturii în operele lui.

'Dictatorii încearcă să controleze viaţa literară, pentru că ea conţine întotdeauna un embrion de pericol pentru putere. Şi este adevărat: literatura bună creează cetăţeni mai greu de manipulat decât într-o societate lipsită de aşa ceva', a subliniat scriitorul peruan.

'Promovarea literaturii nu înseamnă numai susţinerea unei forme de plăcere, de lux, ci şi încurajarea libertăţii, a democraţiei, a pluralismului, a coexistenţei în diversitate', a mai apreciat Mario Vargas Llosa.

×
Subiecte în articol: lumea