x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Varujan Vosganian: Traian Băsescu a vorbit protocolar despre Gaz France. Nabucco este o problemă mult mai complexă

Varujan Vosganian: Traian Băsescu a vorbit protocolar despre Gaz France. Nabucco este o problemă mult mai complexă

de Ovidiu Ciutescu    |    06 Feb 2008   •   00:00
Varujan Vosganian: Traian Băsescu a vorbit protocolar despre Gaz France. Nabucco este o problemă mult mai complexă

10:21 • Ministrul român al finanţelor, Varujan Vosganian, a relativizat, marţi seara, la Viena, declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privitoare la asocierea Gaz de France în proiectul Nabucco, explicând că a fost vorba despre un anunţ de "ordin protocolar", relatează AFP.

Ministrul român al finanţelor, Varujan Vosganian, a relativizat, marţi seara, la Viena, declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privitoare la asocierea Gaz de France în proiectul Nabucco, explicând că a fost vorba despre un anunţ de "ordin protocolar", relatează AFP.

PENTRU SARKOZY. Proiectul gazoductului Nabucco, ce ar trebui să aducă Uniunii Europene, în 2012, gaz din Marea Caspică, pentru a reduce dependenţa UE de gazul din Rusia, a primit, marţi, la Viena, un al şaselea partener - compania germană RWE - dar deschiderea sa către compania din Franţa este departe de a fi un lucru deja stabilit. Niciunul dintre directorii sau miniştrii prezenţi marţi la ceremonia de la Viena nu a dorit să se lanseze în declaraţii cu privire la o eventuală participare a Gaz de France, subliniază AFP. În acest context, agenţia notează că şi ministrul român al finanţelor, Varujan Vosganian, "a relativizat" declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, care anunţase în ajun, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său francez, Nicolas Sarkozy, aflat în vizită la Bucureşti, că grupul francez va fi asociat la proiect. "A fost vorba despre un anunţ de ordin protocolar. Orice decizie trebuie să fie luată şi anunţată de către cei şase parteneri", a insistat Vosganian. Responsabilul grupului turc Botas, Saltuk Düzyol, a insistat, la rândul său, asupra faptului că orice decizie în această privinţă trebuie luată de către toţi asociaţii la proiect. Turcia s-a împotrivit, în urmă cu câteva luni, intrării grupului francez în proiectul Nabucco pentru a protesta faţă de recunoaşterea genocidului armean de către Parlamentul francez.

NABUCCO. Directorul general al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a subliniat marţi că acţionarii "sunt dispuşi să primească un al şaptelea partener, în măsura în care un asemenea demers ar consolida proiectul". Oficialul a evitat totuşi să facă vreo nominalizare cu privire la acest al şaptelea partener. Consorţiul Nabucco reuneşte acum - în jurul grupului austriac OMV - compania RWE (numărul doi pe piaţa energiei în Germania) şi societăţile naţionale Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria) şi Transgaz (România). Lucrările pentru acest gazoduct, evaluat la 5 miliarde de euro şi care ar urma să aibă în final o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi pe an, prevăzute iniţial să înceapă în 2009, ar putea fi amânate cu un an, a anunţat, pe de altă partem directorul executiv al proiectului, Reinhard Mitschek. "Punerea în funcţiune ar putea, de asemenea, să fie decalată cu un an, până în 2013, chiar dacă, în măsura posibilului, am dori să începem primele livrări de gaz în 2012, cum era prevăzut iniţial", a spus Mitschek marţi seara, la Viena. Proiectul Nabucco are menirea de a diversifica aprovizionarea energetică a UE, evitând Rusia şi aducând gaz din bazinul Mării Caspice. "Am depăşit o etapă importantă în ceea ce priveşte securizarea aprovizionării energetice în Europa", a subliniat reprezentantul guvernului german, Hartmut Krausse, la ceremonia de semnare a acordului de cooptare a companiei RWE în proiect. Numele RWE fusese citat în numeroase ocazii ca fiind favorit, alături de cel al companiei franceze Gaz de France, pentru acest proiect destinat să reducă dependenţa UE de gazul din Rusia, principalul său furnizor. Obiectivul Nabucco este de a permite UE, care importă în prezent aproape 90% din volumul său de gaze din Rusia, Alegeria şi Norvegia, să primească livrări şi din Orientul Mijlociu, în special din Iran. Mitschek a spus că gazoductul ar putea, "începând din 2015", să aibă Iranul printre sursele sale de aprovizionare. El a reafirmat că proiectul "nu este îndreptat împotriva Rusiei". Totuşi, Nabucco este în concurenţă cu proiectul ruso-italian South Stream, care are un buget dublu faţă de cel al Nabucco, de 10 miliarde de euro. Gazoductul South Stream ar urma să treacă pe sub Marea Neagră şi să ajungă în Bulgaria, unde se va ramifica în două tronsoane - unul spre nord-vest, în Austria, iar celălalt spre sud, în Grecia şi în Italia. South Stream, proiect pentru care Gazprom s-a asociat cu grupul italian ENI, ar urma să devină funcţional tot în 2013. "Proiectul Nabucco este complementar" proiectului South Stream, a subliniat marţi ministrul austriac al economiei, Martin Bartenstein, la ceremonia de cooptare a RWE în proiectul Nabucco, găzduită de ministerul său. În opinia oficialului austriac, deosebirea este că Nabucco "este mai avansat în termeni de panificare şi proces politic".

×
Subiecte în articol: magazin gaz france proiectul nabucco