x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Viktor Bout: Sunt victima unei încenări a guvernului SUA

Viktor Bout: Sunt victima unei încenări a guvernului SUA

de Ovidiu Ciutescu    |    22 Dec 2008   •   00:00
Viktor Bout: Sunt victima unei încenări a guvernului SUA

Arestat în luna martie la Bangkok, traficantul rus de arme Viktor Bout susţine că este victima unei “înscenări orchestrate” de Statele Unite ale Americii (SUA) care încearcă să obţină extrădarea sa pentru terorism. Bout susţine în co9ntinuare că nu a comis “nicio infracţiune”, relatează AFP, citat de Agerpres.



Fost ofiţer al forţelor aeriene sovietice, Bout a compărut din nou luni în faţa curţii penale din Bangkok, care urmează să determine dacă există suficiente probe pentru extrădarea sa. “Nu am comis nicio infracţiune, niciun act terorist”, a declarat acuzatul în instanţă, îmbrăcat în uniforma portocalie a deţinuţilor şi cu cătuşe la picioare.Exprimându-se în limba rusă, Bout a negat că ar fi vândut arme gherilei Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) şi şi-a exprimat mirarea pentru faptul că SUA nu au emis un mandat de arestare împotriva lui atunci când se afla în Rusia.

Viktor Bout a fost arestat în luna martie într-un hotel din Bangkok, după ce s-a întâlnit cu agenţi americani care s-au dat drept responsabili ai FARC care încearcă să cumpere arme. “Eram la hotel când agenţi americani îmbrăcaţi în civil au venit şi au spus că sunt arestat pentru terorism”, a spus el, afirmând că este victima unei “înscenări orchestrate”, pentru că SUA doresc să împiedice “dezvoltarea” relaţiilor dintre Thailanda şi Rusia. Întrebat care este domeniul său de activitate, Bout a răspuns: “Activez în aviaţie şi în construcţii”. El a precizat că se afla în Bangkok pentru a se întâlni “cu un om de afaceri thailandez care dorea să cumpere avioane”.

În luna mai, ministerul justiţiei din SUA a formulat patru capete de acuzare împotriva lui Bout, care riscă închisoare pe viaţă în SUA. Viktor Bout este acuzat că a încercat să vândă arme FARC şi că a complotat pentru uciderea unor cetăţeni americani. De asemenea, traficantul rus este inculpat pentru complot în vederea obţinerii de rachete antiaeriene. Viktor Bout este numit în Occident “negustorul morţii” pentru faptul că a furnizat arme care au alimentat conflicte în Africa şi America de Sud, fiind suspectat şi de legături şi cu talibanii sau cu reţeaua teroristă Al-Qaida.

×
Subiecte în articol: lumea bout viktor bout