x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Vitamina D reduce riscul de cancer

Vitamina D reduce riscul de cancer

de Andrei Mihai Laslau    |    20 Sep 2007   •   00:00
Vitamina D reduce riscul de cancer

Stiaţi că 50% din cancerele de săn şi colon ar putea fi evitate? La nivel mondial, 250 000 de cazuri de cancer colorectal şi 350 000 de cazuri de cancer de săn ar putea fi prevenite! Milioane de oameni nu ar mai trece prin tratamente agresive cu rezultate discutabile. Cum ar putea aceste lucruri deveni realitate? Simplu, prin creşterea consumul de vitamina D la 2000UI zilnic pentru toată populaţia.

Vitamina D reduce riscul de cancer


Stiaţi că 50% din cancerele de săn şi colon ar putea fi evitate? La nivel mondial, 250 000 de cazuri de cancer colorectal şi 350 000 de cazuri de cancer de săn ar putea fi prevenite! Milioane de oameni nu ar mai trece prin tratamente agresive cu rezultate discutabile. Cum ar putea aceste lucruri deveni realitate? Simplu, prin creşterea consumul de vitamina D la 2000UI zilnic pentru toată populaţia.

Aceste afirmaţii sunt deosebit de serioase şi vin chiar de la experţii in prevenirea cancerului din cadrul Universiăţii din California, San Diego (UCSD),care au publicat in ediţia din august 2007 a jurnalului ‘Nutrition Reviews’ un studiu ce stabileşte existenţa unei legături inverse dintre vitamina D şi riscul de cancer.

Studiul a analizat datele ce provin provin din Proiectul GLOBOCAN, dezvoltat de Agenţia Internaţională Pentru Cercetare Cancerului din cadrul OM( Organizaţia Mondială a Sănătăţii). GLOBOCAN este o imensă bază de date, ce cuprinde incidenţa, prevalenţa şi mortalitatea prin cancer in 177 ţări. Totodată, este primul studiu in care s-au monitorizat cu ajutorul satelitului nivelul de expunere solară( deci perioadele cu cer senin, perioadele cănd cerul e acoperit de nori), controlănd in acelaşi timp nivelul de vitamina D din săngele subiecţilor.

Cercetătorii au descoperit că dacă nivelul de vitamina D din corp creşte, riscul de cancer scade. Nivelul necesar pentru efectul protectiv este intre 24-32 de nanograme de vitamina D /ml in ser, lucru uşor de atins cu 2000UI de vitamină D zilnic. (1)

In timpul iernii, nivelul vitaminei D in corp coboară adesea in zona 15-18 nanograme/ml iarnă, lucru ce ar impune administrarea de vitamină D in doze adecvate.

Experţii au ajuns la concluzia că oamenii nu consumă suficientă vitamina D şi că sunt necesare campanii publice pentru a conştientiza populaţia asupra riscului pe care un nivel de vitamina D scăzut il produce. Totodată, trebuie mărite dozele zilnice recomandate pentru acest produs vital.

Un american consumă zilnic o doză de 230 UI pe zi de vitamină D, cu mult sub valoare recomandată de ghiduri sau studii.

Deficitul de vitamina D afectează mai ales populaţia din emisfera nordică, deoarece soarele este principala sursă de vitamină D pentru om.

Vitamina D este formată in corpul nostru prin expunerea la soare. Cu toţii avem in piele un compus sterolic, derivat de la colesterol (7-dehidrocolesterol), care sub acţiunea razelor ultraviolete de tip B ( UVB ) se transformă in previtamina D (colecalciferol). La acest nivel producţia vitaminei este influenţată de anotimp, latitudine, ora din zi, nivelul de pigmentare al pielii, vărsta, utilizarea de creamă cu factor de protecţie solar, ferestre din sticla. Mai există şi alte surse de provenienţă a vitaminei D, dintre care amintesc : peştele oceanic, uleiul de peşte, untura de peşte, laptele nedegresat, brănzeturile grase, untul , sucurile fortificate, păinea fortificată şi nu in ultimul rănd suplimentele cu vitamina D.

Spre exemplu hipovitaminoza de vitamina D in populaţia britanică este extrem de crescută (pană la 87% pentru populaţia de 45 de ani), in special iarna, după cum arată un studiu publicat in ediţia din martie 2007 a Jurnalului American de Nutriţie Clinică. (2) Cei deficitari pot face osteopenie, osteoporoză, fracturi osoase, diverse cancere, boli autoimune şi chiar boală cardiovasculară.

Expunerea cu tot corpul timp de 1 minut la soare produce 1000 de UI de vitamină D. Trebuie menţionat că ghidurile actuale consideră valoarea maximă tolerată pentru vitamina D ca fiind 2000UI, iar doza zilnică recomandată de vitamina D (DZR) doar 400UI. Dacă un adult se expune la soare 20 de minute, el produce in corp de 10 de ori mai multă vitamina D decăt este considerată a fi doza maximă tolerată. "Limita superioară a vitaminei D ar trebui revizuită. Există beneficii uimitoare şi nu s-au stabilit efecte adverse la o doză zilnică mai mică de 10 000 UI/zi" explică autorii studiului, conduşi de profesor doctor Cedric F. Garland., specialist in prevenţia cancerului in cadrul Centrului Moores al UCSD.

Studiul actual confirmă alte cercetări publicate in acest an. In numărul din februarie 2007 al Jurnalului de Biochimie Moleculară şi a Steroizilor, a fost publicat un studiu ce a arătat că , pentru prevenţia cancerului la săn, nivelul optim de vitamină D de din corp trebuie să fie 55nanograme/ml. Pentru a atinge acel nivel sunt necesare 2000-4000UI de vitamina D zilnic. (3)

In numărul din martie 2007 al Jurnalulului American de Medicina Preventivă s-a stabilit ca 1000-2000 de unităţi de vitamina D administrate zilnic pot diminua cu 50% riscul de cancer pe colon. (4)

In numărul din 8 iunie 2007 al Jurnalului American de Nutriţie Clinică (AJCN) a fost publicat rezultatul unui studiu intervenţional, populaţional, dublu-orb, controlat cu placebo, ce a durat 4 ani. Studiul a fost realizat pe 1179 de femei postmenopauză, trecute de 55 de ani. Ele au fost aleator imparţite in mai multe grupuri. Primul grup a primit 1400-1500mg de calciu zilnic, al doilea - calciu 1400-1500mg plus vitamina D3 1100 UI zilnic, iar ultimul grup a primit placebo (pastilă inertă) zilnic.

In grupul ce a primit calciu şi vitamina D riscul relativ de cancer după primele 12 luni de studiu a fost cu 77% mai scăzut decat al celor care au primit doar calciu sau placebo. Incluzănd şi cancerele apărute in primele 12 luni, scăderea riscului este de ‘doar’ 60% pentru femeile ce au primit vitamina D şi calciu. Au fost eliminate din calcul primele 12 luni intrucăt unele femei puteau să intre cu un cancer nediagnosticat in studiu. Administrarea singulară de calciu nu modifică riscul de cancer. Autorii afirmă că nivelul seric al vitaminei D este un marker independent pentru predicţia apariţiei cancerului. (5)

Administrarea a 1000 UI vitamina D zilnic pentru toată populaţia adultă din SUA ar costa 1 miliard de dolari anual. Beneficiile aduse ar scădea costurile pentru tratamentul cancerului cu o sumă intre 16 si 25 miliarde de dolari, după cum arată un studiu publicat in jurnalul ‘Rezultate Recente in Cercetarea Cancerului’(6)

CONCLUZIE: 2000UI de vitamina D zilnic ar costa sub 2 ron pe lună. Beneficiile majore sunt diminuarea riscului pentru o multitudine de cancere, pentru ostoporoză şi fracturi osoase, pentru boli autoimune, diabet de tip 1 şi chiar pentru boală cardiovasculară. (7)

×