x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Vladimir Milov: Ucraina va rămâne principalul coridor pentru transportul gazelor

Vladimir Milov: Ucraina va rămâne principalul coridor pentru transportul gazelor

de Ovidiu Ciutescu    |    05 Feb 2009   •   00:00
Vladimir Milov: Ucraina va rămâne principalul coridor pentru transportul gazelor

Ucraina va rămâne şi în următoarele decenii principalul coridor de tranzit pentru gazele ruseşti spre Europa, susţine directorul Institutului pentru Politici Energetice din Moscova, Vladimir Milov, citat de agenţia ucraineană Unian şi Agerpres.



"Conducerea Rusiei vrea să i se prezinte variante privind construcţia unor gazoducte ce ar ocoli Ucraina, însă, din punct de vedere tehnic, este puţin probabil să se realizeze asemenea obiective. Practic, proiectul South Stream poate fi aruncat la gunoi şi să-l dăm uitării. Acesta nu va fi realizat niciodată. De ce? Foarte simplu. Distanţa dintre Crimeea şi Turcia este de 300 de kilometri, iar pe parcurs dăm peste zone economice exclusive ale Ucrainei şi Turciei. Pentru a putea construi gazoductul pe fundul mării va trebui să obţinem aprobarea Ucrainei - pe care Rusia vrea s-o ocolească - şi a Turciei, care se pronunţă categoric împotriva transpunerii în practică a proiectului respectiv. Iniţial, gazoductul South Stream era conceput cu ocolirea Turciei şi nu a Ucrainei", a explicat Milov la o masă rotundă cu tema "Conflictul gazelor şi viitorul relaţiilor dintre Rusia şi Ucraina. În ceea de priveşte proiectul North Stream, acesta nu are nicio legătură cu ocolirea Ucrainei, deoarece gazoductul în cauză ar urma să alimenteze cu "aurul albastru" pieţele situate în nordul Europei, respectiv ţările Beneluxului şi Marea Britanie. "Toată lumea ştie că gazul ce tranzitează Ucraina ajunge în Ungaria, Italia de Nord, Slovacia şi în Balcani. Nimeni nu se îndoieşte de faptul că procesul furnizării gazelor în Europa trebuie diversificat, numai că Rusia nu dispune în acest sens de multiple posibilităţi. Tocmai de aceea va trebui să ajungem la înţelegeri strategice cu Ucraina în ce priveşte tranzitarea gazului metan spre Europa", spune Milov.

Oficialul rus a subliniat că Rusia dispune de zăcăminte mari de gaze, însă acestea trebuie găsite înainte de a fi exploatate, iar acest lucru presupune investiţii serioase şi livrarea pentru consumatorii europeni trebuie să aibă o justificare. Capacitatea maximă a celor două gazoducte - South Stream - 30 miliarde de metri cubi pe an şi North Strean - 55 miliarde de metri cubi - ar fi de 85 de miliarde de mc/an, pe când volumul gazelor ruseşti ce tranzitează acum Ucraina spre Europa este de 130 miliarde de mc. "Deci, şi acum, şi în viitor Ucraina rămâne principalul coridor de tranzit pentru gazele ruseşti spre Europa. Acest lucru ne obligă să ne comportăm cu mai multă delicateţe faţă de ea", a subliniat, în încheiere, expertul rus.

×
Subiecte în articol: ucraina lumea