x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Vlas, condamnată la 8 ani de închisoare

Vlas, condamnată la 8 ani de închisoare

de Veronica Micu    |    06 Iun 2008   •   00:00
Vlas, condamnată la 8 ani de închisoare

11:50 • Ioana Maria Vlas a fost condamnată, astăzi, de Tribunalul Bucureşti, la opt ani de închisoare pentru înşelăciune în dosarul Fondului Naţional de Acumulare (FNA), aceasta fiind obligată la plata pagubelor către investitori.

Tribunalul Bucureşti a condamnat-o, azi, pe Ioana Maria Vlas la opt de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată în dosarul Fondului Naţional de Acumulare, aceasta fiind obligată la plata pagubelor către investitori.

FALS ÎN ÎNSCRISURI. Tribunalul a decis că procesul penal pornit împotriva lui Vlas pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată să înceteze, deoarece a intervenit prescripţia infracţiunii. Decizia Tribunalului poate fi atacată în 10 zile. De asemenea, Tribunalul l-a condamnat pe Nicolae Popa la 12 de închisoare pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi la pedeapsa complementării a degradării militare. În privinţa lui Gavril Bătrân, Tribunalul a decis să îl achite pentru infracţiunile de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. De asemenea, judecătorii au constatat că Unicredit Ţiriac Bank SA, CEC şi CNVM nu sunt reponsabile în acest dosar.


DAUNE. În schimb, Ioana Maria, Nicolae Popa, SOV Invest şi Gelsor SA sunt obligaţi la plata daunelor către investitorii FNA, care vor fi actualizate cu indicele de inflaţie calculat din mai 2000 până la plata efectivă. Acestea au fost calculate de procurori la 25 de miliarde de lei vechi. Vlas mai este obligată la plata a 500 de milioane de lei vechi, în solidar cu SOV Invest, reprezentând cheltuieli de judectată, iar Nicolae Popa, în solidar cu Gelsor SA, la 2 miliarde de lei vechi. Curtea de Apel Bucureşti a decis, în data de 7 aprilie, judecarea în libertate a Ioanei Maria Vlas în dosarul FNA. Ca urmare a acestei decizii, Vlas a părăsit arestul Direcţiei Cercetări Penale a IGP în aceeaşi zi, după ce a stat cinci ani după gratii. În acest dosar, Ioana Maria Vlas - singurul arestat în cauză, este acuzată de înşelăciune pentru că, în calitate de preşedinte al SOV Invest, în perioadele 1 aprilie - 1 decembrie 1999 şi 1 martie - 20 aprilie 2000, ar fi indus şi menţinut în eroare 13.200 de investitori la FNA, cărora le-ar fi pricinuit o pagubă de peste 25 de miliarde de lei. Vlas ar fi redactat şi semnat, în intervalele de timp de mai sus, 28 de raportări fictive referitoare la valoarea unităţii de fond, pe care le-ar fi comunicat Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi le-ar fi adus la cunoştinţă investitorilor, prin mass-media. Tribunalul Bucureşti a hotărât, în 23 martie 2006, condamnarea Ioanei Maria Vlas la şapte ani de închisoare şi doi ani interzicerea unor drepturi civile după executarea pedepsei, însă sentinţa a fost atacată. Din acest caz aflat pe rolul instanţei a fost disjunsă, în iunie 2004, partea cunoscută sub numele Banca Agricolă şi privindu-l pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, parte ce a fost trimisă spre completare la Parchetul General. Procurorul de caz de la DIICOT, la rândul său, şi-a declinat competenţa în favoarea DNA, în 15 ianuarie 2007.

 


"NU AM BANI". Ioana Maria Vlas a declarat pentru Rompres că nu are bani să plătească daunele către investitorii Fondului Naţional de Acumulare (FNA) stabilite de Tribunalul Bucureşti. „Banii investitorilor nu sunt la mine. Îmi pare rău pentru de investitori, pentru că nu îşi vor recupera banii. De unde să scot eu atîţia bani? Pot să ia pielea de pe mine, dar investitorii nu îşi vor recupera sumele. Eventual să îmi taie trupul în bucăţi şi să le vândă”, a precizat Vlas.Maria Vlas susţine că Sorin Ovidiu Vântu este cel care ar trebui să plătească aceşti bani. „Principalul vinovat stă undeva în umbră şi este o umbră mare”, a mai spus Vlas. Pe de altă parte, Maria Vlas a recunoscut că sentinţa dată vineri de Tribunalul Bucureşti este una normală şi se bucură de achitarea lui Gavril Bătrân, spunând că acesta nu merita să facă închisoare.

 

×
Subiecte în articol: magazin maria tribunalul vlas