x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Vremea / Cod galben incă două zile

Vremea / Cod galben incă două zile

de Ovidiu Ciutescu    |    21 Oct 2007   •   00:00
Vremea /  Cod galben incă două zile

Meteorologii anunţă cod galben in intervalul 22-24 octombrie, cănd va ploua pe arii extinse in majoritatea regiunilor, văntul va prezenta, luni, intensificări in Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, iar la munte vor cădea lapoviţa şi ninsoarea. In ţara, in ultimele 24 de ore, vremea a fost predominant inchisă şi a continuat să se răcească. Circulaţia rutieră in judeţul Braşov este foarte dificilă din cauza căderilor de zăpadă din cursul dimineţii de duminică, iar in cabanele şi hotelurile de pe Platoul Padina sunt peste 200 de turişti care au rămas blocaţi din cauza zăpezii căzute abundent.

Meteorologii anunţă cod galben in intervalul 22-24 octombrie, cănd va ploua pe arii extinse in majoritatea regiunilor, văntul va prezenta, luni, intensificări in Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, iar la munte vor cădea lapoviţa şi ninsoarea. In ţara, in ultimele 24 de ore, vremea a fost predominant inchisă şi a continuat să se răcească.

TIMP URĂT. Potrivit atenţionării de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, in intervalul 22 octombrie, ora 12.00 - 24 octombrie, ora 21.00 va ploua pe arii extinse in majoritatea regiunilor, ploile vor avea şi caracter de aversă şi pot fi insoţite de descărcări electrice. In sudul şi estul ţării, precum şi in zona Munţilor Banatului, a Carpaţilor Meridionali şi Orientali, cantităţile de apă vor depăşi local 25-30 l/mp şi izolat 50 l/mp in 24 de ore. Văntul va prezenta intensificări in Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, indeosebi in cursul zilei de luni, cănd va atinge şi izolat va depăşi viteze de 70-80 km/h. La munte, la peste 1.800 de metri altitudine, precipitaţiile vor mai fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

POAIE ŞI NINSOARE. In ţara, in ultimele 24 de ore, vremea a fost predominant inchisă şi a continuat să se răcească. A plouat in general slab in Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei şi Transilvaniei, local in Banat şi Dobrogea şi izolat in Moldova. La munte au predominat ninsorile, iar izolat in ultimele ore in nord-vestul Munteniei şsi in Transilvania s-a semnalat lapoviţă şi ninsoare. Cantităţile de apă cumulate au fost de pănă la 18 l/mp in Oltenia (Caracal - judeţul Olt). Pe arii restrănse la munte s-a depus strat de zăpadă, care, sămbătă, la ora 21.00, măsura pănă la 14 centimetru in nordul Carpaţilor Orientali (Vf. Iezer). Vantul a suflat slab pănă la moderat, cu unele intensificări in Dobrogea, Bărăagan şi zona montană inaltă. La Bucureşti vremea a fost inchisă şi a continuat să se răcească, iar in cursul nopţii de sămbătă a plouat.

TRAFIC AUTO. Circulaţia rutieră in judeţul Braşov este foarte dificilă din cauza căderilor de zăpadă din cursul dimineţii de duminică, in unele zone stratul de zăpadă ajungănd pănă la zece centimetri. "In tot judeţul, pe drumurile naţionale şi judeţene, se circulă in condiţii de iarnă. La această oră, nu există niciun drum blocat, insă se circulă mai greu, mai ales pentru că şoferii au fost luaţi pe nepregătite şi nu şi-au pregătit maşinile pentru iarnă", a declarat prefectul de Braşov Adriana Donţu. Duminică, in jurul orei 03.00, pe DN1A, in zona Braşov-Cheia, s-a circulat pe un singur sens timp de aproximativ o oră pănă la intervenţia utilajelor de dezăpezire. De asemenea, pe DN 73A, in zona Predeal-Părăul Rece, din cauza căderilor abundente de zăpadă şi a văntului puternic, căţiva arbori au fost doborăţi la pămănt şi s-a circulat pe un singur sens, in cursul nopţii. In zona Braşov - Poiana Braşov, se acţionează cu materiale antiderapante, iar la ora transmiterii acestei ştiri ninge abundent şi stratul de zăpadă măsoară aproximativ zece centimetri. La staţia meteo Ghimbav - Braşov s-a inregistrat, in jurul orei 12.00, un grad Celsius, aceasta fiind şi temperatura minimă din cursul nopţii de sămbătă spre duminică.

INTERVENŢII. Jandarmii montani au intervenit, duminică, pentru salvarea unui turist rămas blocat cu autoturismul din cauza unor copaci căzuţi pe drumul Moroieni-Padina şi au eliberat, totodată, şoseaua de truchiurile căzute. In urma căderilor de zăpadă din ultimele 24 de ore, Jandarmeria Montană şi-a intensificat acţiunile in zona staţiunilor, pe traseele turistice şi in zonele unde este posibil să se producă evenimente, intervenind unde situaţia impunea. Duminică dimineaţa, jandarmii Postului Montan Padina-judeţul Dămboviţa au sprijinit turiştii pentru deblocarea autoturismelor inzăpezite pe traseu. Din cauza condiţiilor foarte dificile in care se circulă, jandarmii au recomandat unui grup de turişti elevi să nu părăsescă staţiunea, pănă in momentul in care drumul va fi redat ciculaţiei autovehiculelor mari. Ninsoarea abundentă căzută in noaptea de sămbătă spre duminică pe platoul Bucegi a blocat drumul forestier dintre Sanatoriul Moroeni şi zona Padina, astfel că cei peste 200 de turişti aflaţi pe munte riscă să nu se poată intoarce la casele lor. In cabanele şi hotelurile de pe Platoul Padina sunt peste 200 de turişti care, cei mai mulţi dintre ei, vor trebui să coboare duminică pentru a ajunge la locurile de muncă sau la şcoală. La o cabană sunt 40 de elevi de clasa a-XII-a, din Olteniţa, impreună cu profesorii lor, care sămbătă seară au avut petrecerea de majorat şi care, duminică, intenţionează să ajungă acasă, deoarece luni trebuie să fie la orele de curs.

RISC MAXIM. Stratul de zăpadă atinge 40 de centimetri grosime la Cabana Capra, in Făgăraş, iar riscul producerii de avalanşe este maxim. Potrivit şefului Centrului Salvamont Curtea de Argeş, Nicolae Pleşiţă, ninsoarea continuă şi stratul de zăpadă este instabil, existănd condiţii de producere a unor avalanşe de mari dimensiuni, inclusiv pe Transfăgărăşan. Nicolae Pleşiţă a mai spus că a cerut salvamontiştilor să se retragă din zona de risc, pentru a nu rămăne izolaţi in cazul producerii unor avalanşe şi recomandă turiştilor să evite deplasările pe Transfăgărăşan. Transfăgărăşanul este in continuare deschis circulaţiei, traficul rutier desfăşurăndu-se in condiţii de iarnă, insă poliţiştii au recomandat şoferilor să evite deplasările in zonă din cauza riscului producerii unor avalanşe. Transfăgărăşanul a mai fost blocat de avalanşe in această toamnă, in data de 13 septembrie, cănd mai mulţi turişti romăni şi străini au rămas blocaţi cu autoturismele pe porţiunea cuprinsă intre Cabana Capra şi Bălea Lac timp de peste 12 ore.

SALVAŢI DIN CARAIMAN. Un număr de 15 turişti chinezi, care au plecat, sămbătă, intr-o drumeţie in Munţii Bucegi, au fost coborăţi de pe Valea Caraimanului de către salvamontiştii din Buşteni, in condiţiile in care chinezii nu erau insoţiţi de un ghid şi nici nu erau echipaţi corespunzător. Potrivit lui George Cotinghiu, de la Salvamont Buşteni, un romăn a apelat, sămbătă după amiază, numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, anunţănd că a văzut, pe Valea Caraimanului, un grup de chinezi care păreau a fi rătăcit drumul. O echipă formată din zece salvamontişti a plecat, sămbătă, la ora 15.00, in căutarea turiştilor chinezi, aceştia fiind găsiţi pe o potecă din munţi. Sursa citată a precizat că turiştii, in număr de 15, care fuseseră cazaţi la un hotel din Buşteni, nu erau insoţiţi de un ghid şi nici nu erau echipaţi corespunzător pentru drumeţii pe munte, iar unul dintre ei, un bărbat in vărstă, care nu se mai putea ţine pe picioare, a fost coborăt de către salvamontişti cu targa. "Acţiunea a durat pănă duminică, la ora 1.00 şi a fost ingreunată de faptul că unul dintre turişti, mai in vărstă, nu a mai putut merge şi l-am coborăt in Buşteni cu targa specială" a spus Cotinghiu. Acesta a precizat că, fără ajutorul salvamontiştilor şi avănd in vedere condiţiile meteorologice de pe munte şi faptul că nu erau echipaţi corespunzător, turiştii chinezi nu ar fi avut "nicio şansă" să coboare singuri in staţiune.

×