x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Istorie politica Din însemnările zilnice ale lui Constantin Argetoianu (62)

Din însemnările zilnice ale lui Constantin Argetoianu (62)

de Stelian Neagoe    |    02 Iul 2011   •   21:00

Memorialistul Argetoianu este binecunoscut lectorilor din Romania si nu numai, iar anul de foc 1942 graieste de la sine. Transcrierea textelor in revista se face dupa manuscrisul olograf, aflat in posesia noastra. Scriitorul politic Constantin Argetoianu s-a nascut la 3 martie 1871, in Craiova si a incetat din viata la 6 februarie 1955, in gulagul comunist din Sighetul Marmatiei.

'1942
Joi, 19 martie
Ieri se pretindea ca Ica nu va vorbi despre no­ua organizatie a Statului, ci despre raporturile noas­tre cu ungurii! Asa credea ieri la dejun Coti Stoicescu, ministrul Justitiei care, mai mult, nu stia nici el!!! Dl Reichs ministru Stuckart s-a intalnit ieri «in saloanele dlui Ica Antonescu» cu juristii ro­mani — adica cu d. d. membri ai Camerei Juridice In­ternationale, sectia Bucuresti. «On a dú rire!» Epa­vele legionare nu se lasa. Au imprimat un scurt manifest in care injurau pe Maresalul An­to­nescu si declarau ca pana in trei luni vor fi «la pu­tere». Manifestul s-a impartit clandestin printre le­gi­o­nari si simpatizanti (mai sunt?). Guvernul a ras­puns prin arestari masive de duminica incoace. S-au arestat si dintre «legionarii cuminti» (grupul Du­mitrescu-Borsa etc.), care pana acum s-au bu­curat de oarecare favoare.

Cei tineri au fost concentrati si trimisi pe front, mai toti cu scrisori de re­­co­mandatie speciale. Printre acestia a fost cu­prins si tanarul Bani Ghika, fiul mai mic al Aristitei si ginerele lui Bujoiu. Dl Bani functioneaza de as­ta-vara ca sef de cabinet la Busila... In calitatea sa de sublocotenent de rezerva in geniu, a fost tri­mis sa curete minele rusesti pe zona, ocupatie distractiva si sigura ce se termina mai totdeauna cu sfar­tecarea... amatorului! Busila declarandu-se ne­pu­tincios fata de «ordinele de sus», Aristita s-a re­pe­zit asupra generalului Dombrovski sa-i scape odo­rul, prin legaturile sale cu Statul Major.

«Mossié Dombrovski, sauvez mon fils ou jé mé tue...». Bietul Dombrovski alearga de ieri, din ge­ne­ral in general, dar nu stie daca va reusi! De, cine l-a pus pe printul Bani sa se imbrace in verde si sa dea mana cu legionarii? Cel care incearca sa gal­vanizeze un cadavru — si sa ia locul lasat de Sima — nu e altul decat prietenul nostru M. Ma­no­i­lescu. Cand se va termina si cu puslamaua asta? Bebe Gradisteanu, concentrat la Curtea Mar­tiala, imi spunea ieri ca au fost condamnati mai multi «comunisti legionari» la moarte (nu stia da­ca au fost si executati) si copii de prin licee la pe­dep­se foarte severe. Unii au luat pana la 25 ani mun­ca silnica... Ce vremuri!

Stilul unui Conducator de Stat: Dupa izgoni­rea lui Zwidenek, nou subsecretar de Stat la Ro­ma­­nizare, Dragos, a facut o minutioasa ancheta cu privire la fantasticele abuzuri si spertarii din acel Departament, care au speriat lumea. Dupa ce a terminat ancheta, Dragos a redactat un ra­port si l-a inaintat Maresalului. Pe acest raport An­to­­nes­cu a pus urmatoarea rezolutie:
«1) Imi vine sa-mi pun revolverul la tampla cand ma gandesc in cine am avut incredere. E vor­ba de generalul Zwidenek. 2) Ce a facut omul acesta denota ori rea credinta, ori prostie. Opinez pen­tru rea credinta. 3) Sa fie dat in judecata conform legilor militare».

Alta: Coti Stoicescu, ministrul Justitiei, exaspe­rat, si-a dat pentru a nu stiu cata oara demisia. Ma­resalul a pus urmatoarea rezolutie pe hartia de­misionarului: «Se acorda un concediu de 20 de zile petitionarului (!!!!) pentru cautarea sanatatii».

Apele Dunarii au inceput sa scada. Alaltaieri a fost si Maresalul Antonescu la Giurgiu, a urlat, a injurat si l-a destituit pe primar: o mare cantita­te de zahar a ramas sub ape, in depozitele Danubianei si au pierit si cantitati mari de grau si de ben­zina, neevacuate la timp... Bietul Maresal are si el motive sa fie nervos: numai furturi si inca­pa­ci­tate in jurul lui! Noul palat al Ministerului de Finante se va construi pe locul cimitirului ovre­iesc (abandonat) din strata Sevastopol. S-a hotarat. Prima piatra se va pune in aprilie...
Amicul meu, batranul Pos, a fost facut conte, de Regele Italiei. «Conte di Verbano». Pos, la Mi­la­no, nu poate dormi de gelozie, in fata «ascensi­unii» lui Puricelli. Cand a fost numit Puricelli se­na­tor, nu s-a lasat pana n-a fost numit si el.

Anul tre­cut, Puricelli a fost numit Conte di Lumnago. Cu bani multi, a obtinut si Pos o «contie»! Nimic mai nostim decat sa auzi pe acesti doi multimili­o­nari vorbind unul de altul... «Ce ladre, ce bandit, ce traitre» — sunt expresii curente! Puricelli are cele mai frumoase orhidee si cele mai frumoase ga­roafe din Italia, la Lumnago — dar Pos poseda cea mai frumoasa gradina de pe lacul Maggiore, la Intra! La Milano, «palazzele» lor stau fata in fa­ta, via Donizetti — si batranii ascunsi dupa per­de­le se blesteama zilnic unul pe altul! Montecchi si Capuletti moderni!

A demisionat si generalul Sichitiu de la Agri­cul­­tura. Pe baza unor rapoarte ale inspectorului Ghe­lasie (o lichea), Sichitiu a cerut trimiterea in la­gar, ca necinstiti, a 3 directori din Ministerul sau, prin­tre care si Mandru. Ministerul de Interne a exe­cutat cererea. Mandru este insa un om foarte cum­­secade si cinstit. Asa l-am apreciat si eu, ca mi­­­nistru la Domenii. Cum a auzit Ionescu-Sisesti des­­­pre arestarea lui, s-a dus la Maresalul Antonescu si i-a cerut sa ii faca cinstea sa-l lase pe el sa mear­ga la lagar in locul lui Mandru, om de o onestitate si de o scrupulozitate exemplara in serviciu.

Impresionat, Maresalul Antonescu a dat drumul din lagar cator-trei directorilor trimisi la Targu-Jiu.
Ar urma demisia lui Sichitiu... Se zice ca de­mi­sia ar fi fost primita si ca nu va fi numit un nou ti­tu­lar la Agricultura pana la noua organizare a Sta­­­tului… Un june «jelos» si-a surprins nevasta cu un prieten. De fata erau si sora nevesti-si si barba­tul ei. Junele «jelos» s-a napustit cu revolverul si a ucis pe prieten, pe cumnata si pe cumnat — dar ne­­­vas­ta s-a strecurat la timp pe usa si a scapat tea­­­fara!!! Drama s-a intamplat in strada Arhitect Man­drea... «Jelosul» s-a predat singur au­to­ri­­tatilor. Se abuzeaza de revolver, de la regimul le­gi­­­­o­­­narilor, incoace...

Stefan Valleanu a fost sa vi­zi­­­te­ze ieri pe varu-sau San Giorgiu, la Jilava, de unde n-a fost inca expediat spre alt paradis. Desi n-a putut vorbi cu detinutul decat in prezenta au­­­­­­­to­­­­­­ritatilor, s-a inapoiat la Bucuresti buimacit de ce a auzit. «San Giorgiu e complectamente ne­bun; mi-a declarat in fata comandantului (Valleanu po­­vesteste) ca nu semneaza recursul in gra­tie fiind­ca peste 3 luni va fi prim- ministru!!». Ra­­ma­ne de vazut daca nebunia l-a dus la Jilava, pe ne­­no­­ro­­citul de paranoic, sau daca Jilava l-a innebunit...'

Continuarea in numarul urmator

×
Subiecte în articol: istorie şi politică