x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Istorie politica Din însemnările zilnice ale lui Constantin Argetoianu (66)

Din însemnările zilnice ale lui Constantin Argetoianu (66)

de Prof. Dr. Stelian Neagoe    |    30 Iul 2011   •   21:00

"1942 Luni, 23 martie
«Atacurile cele mai masive au avut loc la sud si anume la Kerci. Aci, ca si pe Donet, trupele romane – dupa cum o recunosc si comunicatele germane – s-au purtat stralucit. Aviatia germana a bombardat cu mare efect Sevastopolul, Kerci-ul si liniile dinapoia frontului pe sectoarele Donetului si est-Harkov. Frigul cumplit si zapada ingreuneaza operatiunile pe tot frontul...

Iarna continua, cu tot soarele care incearca sa o goneasca. Termometrul e tot sub zero. Azi-dimineata – 4?. La Radio ni s-a spus ieri ca in Rusia termometrul arata – 35? (!!!) si ca valul de frig va tine pana la 15 aprilie!!! Daca institutele meteorologice nu se insala, ne-am dus dracului! La Ministerul de Externe din Berlin, purtatorul de cuvant al Guvernului Reichului a expus reprezentantilor presei punctul de vedere german fata de manifestatia anti-ungara de joi, si de cuvantarea d-lui Ica. Glasul oficial al Reichului a declarat ca Germania duce o politica de continuitate in sud-estul Europei (una calda pentru unguri), dar ca dreptul de aparare al fiecaruia nu poate fi contestat (una calda pentru Romania). Orice manifestatiuni in afara de lupta impotriva bolsevicilor ce trebuie sa fie dusa de toti semnatarii Pactului Tripartit, nu sunt insa oportune in timpurile actuale, in care probleme speciale de ordin european nu pot fi discutate (una rece si pentru Romania si pentru Ungaria)... Utilitatea manifestarii de joi, ce nu poate fi urmata de nimic, apare din zi in zi mai dubioasa... Motivul ce se da acum unanim in cercurile noastre guvernamentale – imbarbatarea opiniei publice in Ardeal – apare si dasul ca copilaresc, caci opinia publica, in Ardeal ca si in Vechiul Regat, nu mai poate fi dusa de nas prin vorbe goale.

In rezumat, «un coup d’épée dans l’eau» – iata cum se poate caracteriza incercarea d-lui Ica de a fascina constiinta romaneasca, pe un teren prea dureros pentru ca simple «perspective» infatisate fara autoritate sa vindece sau sa linisteasca ranile deschise de brutalitatea faptelor... Prietenul meu Ralea citind mai cu atentie discursul de joi al lui Ica, a relevat urmatoarele floricele: «rascruci de vifor», «popas dynamic», «violarea fara consimtire» (e vorba de Basarabia!), «Europa daca n-ar fi existat ar fi trebuit inventata...». Si ar mai fi, pe care insa Ralea le-a uitat. Si mie, de data asta, discursul lui Ica mi-a parut sobru si suportabil (e drept ca l-am citit la repezeala)! Imi aduceam probabilaminte de celelalte! Un prieten imi rezuma ultimul discurs al lui Stalin, redat prin Radio Londra. Omul Rosu protesteaza impotriva planurilor de a cuceri Europa, ce i s-au atribuit. Dansul afirma ca n-a hranit niciodata asemenea proiecte nebune, ca rusii cu mentalitatea lor inapoiata n-ar putea impune niciodata burghezimii europene ideile si institutiile lor (Stalin se joaca cu cuvintele: nu a afirmat nimeni ca Rusia vrea sa cucereasca Europa, ci comunismul). Si o data comunismul instalat in tarile Europei, Moscova ar fi condus orchestra! – ca dansul, Stalin, a combatut totdeauna ideile lui Lenin de propaganda universala (!!!), si ca regimul sau a rasturnat regimul lui Lenin, prea utopic!!! Stalin declara in fine, ca din punct de vedere teritorial Rusia Sovietica nu urmareste decat restabilirea situatiei din 1941 si citeaza anume Carelia si Tarile Baltice ca revendicate de Guvernul sau, fara sa se numeasca nici Polonia, nici Basarabia. Pentru ce aceasta omisiune? Uitare, sau dibacie? In tot cazul ce spune sau nu spune Stalin e fara importanta. Toata lumea stie ce valoare au cuvintele bolsevicilor si chiar semnaturile lor pe tratate... Probabil ca declaratiile lui Stalin n-au avut decat un singur scop: sa amageasca pe anglo-saxoni. Dar cunosc si anglo-saxonii fatarnicia domnilor de la Moscova... Radio Londra a difuzat partile esentiale ale Memoriului prezentat de curand Maresalului Antonescu, de catre Maniu si Dinu Bratianu. In special pasajele in care cei doi politicieni nepocaiti cer ca armata romana sa nu mai fie trimisa peste Nistru, caci o campanie dincolo de granitele Basarabiei nu poate fi considerata decat ca o agresiune. Antonescu e foarte suparat de aceasta indiscretie si in jurul ei se face mare valva la Presedintie. Hudisa (succesorul lui Madgearu la Secretariatul General al Partidului National Taranesc) pretinde ca Memoriul a fost transmis prin Barbu Stirbei si Boxshall, cu ajutorul unei persoane intermediare din Berna... Nu este exclus ca afacerea sa aiba urmari grave. As rade sa vad si pe Barbu Stirbei in lagar!

Fiul lui Starcea, adoptat de Mocsony va fi numit secretar particular al Regelui. Alegerea e buna. E un baiat curat si inteligent. La Londra, s-a publicat sambata schimbul de telegrame dintre Churchill si Curtin (primul ministru al Australiei), cu privire la numirea lui Casey. Churchill vrea sa dovedeasca ca a consultat pe Curtin. Curtin, in raspunsurile sale o scalda, regreta numirea, dar lasa decizia in mainile lui Casey. Churchill marturiseste insa ca a numit pe Casey fara sa-l intrebe, si numai pe baza afirmatiilor acestuia ca nu era multumit cu postul pe care-l ocupa la Washington... Polemica n-are decat o singura insemnatate: ea dovedeste cat s-au racit raporturile intre Metropola si Dominion, si cat s-au slabit legaturile dintre diferitele parti ale Imperiului Britanic... Guvernul german a dat 100 milioane franci ca ajutor pentru victimele bombardamentului englez de la Paris. Nu e vorba, sunt milioane din banii francezilor care platesc ocupatia germana 200 milioane pe zi – dar gestul este semnificativ al unor bune intentii...

Procesul relativ la atentatul impotriva lui Papen va incepe la 1 aprilie, la Ankara. In Spania a fost arestat secretarul general al asociatiei clandestine «Tineretul Marxist Unit». Asupra lui s-au gasit documente prin care se dovedeste ca «Ajutorul Rosu» opereaza in Spania cu ajutorul agentilor diplomatici britanici... Scandal mare!"
Continuarea in numarul urmator

×