x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Istorie politica Din însemnările zilnice ale lui Constantin Argetoianu (92)

Din însemnările zilnice ale lui Constantin Argetoianu (92)

de Stelian Neagoe    |    03 Feb 2012   •   21:00

Englezii au bombardat teribil orasul Rostock, pe coasta Balticei. Ca represalii pentru bombardarile Lübeck-ului si Rostock-ului, nemtii au distrus aproape orasul Excter, in Anglia meridionala... Mergem bine!

Guvernul francez a recunoscut 'de jure' Republica Slovaca... Ce lacrimi amare trebuie sa planga Benes! Se fac mari presiuni asupra Canadei ca sa rupa relatiile cu Franta. Caci nu le-a rupt pana acum... Guvernul din Ottawa rezista insa si nu consimte sa ia calea apucata de Dominioanele Africa de Sud si Australia... Cu Statele Unite, Franta n-a rupt inca relatiile, dar ambasadorul american Leahy a fost rechemat la Washington si a plecat din Vichy, 'in concediu'. Presa franceza, cea pariziana mai ales, e tintata impotriva lui Roosevelt care a daramat bunele raporturi seculare dintre cele doua tari legate prin atatea amintiri ale trecutului...

In Bulgaria s-au decretat noi restrictii alimentare. Intre altele s-au interzis banchetele date fara autorizatie. O masura excelenta ce ar trebui adoptata si la noi, fie numai ca sa scapam de 'sarbatoririle' tuturor neche­ma­tilor si caraghiosilor, sub pretext ca au implinit un numar arbitrar de ani in straduintele lor de a ajunge in situatii la care nimic nu-i indreptatea...

Japonia a numit pentru prima data un reprezentant pe langa Vatican, in persoana d-lui Ken Harada, pana acum insarcinat cu Afaceri la Vichy.
Consiliul de Ministri a tinut doua sedinte, ieri si alaltaieri, sub presedintia Maresalului Antonescu. Un comunicat ne informeaza ca s-au discutat – pe langa masurile de intensificare a productiei agricole si industriale – metodele de adoptat pentru trecerea vietii noastre economice din regimul de razboi in cel de pace! Textual!!! 'Gouverner c’est prèvoir' – dar totusi, prevederile si-au si ele rostul lor. Dl Ica si-a expus vede­rile d-sale, in aceste diferite probleme; a fost partea ridicola a sedintelor.

Ce n-a mai fost insa ridicol, ceea ce este de o ex­cep­tio­nala gravitate, este ca, cu acest prilej, Maresalul Antonescu a expus un program de nationalizare al intreprinderilor industriale care intereseaza de aproape 'functiunile Statului'!
Ideile generalului Dobre! E ciudat cum oamenii astia nu citesc nimic, nu stiu nimic. Germania, tara cea mai admirabil organizata a incercat o exploa­ta­re de Stat, creand 'Hermann Göring-Werke' – si-a dat faliment! Bietele noastre societati me­talurgice sau miniere exploa­ta­te de Stat – o sa fie frumos!

Alexandru Stefanescu, in­spec­tor administrativ, a fost des­ti­­tuit, pentru mita si pre­va­ri­ca­tiu­ne... Vechi cal naravas, aproa­pe sub toate regimurile era sa fie dat afara sau pe mana Parchetului. A stiut sa pareze intotdeauna loviturile. Ce n-au putut altii, a izbutit sa indeplineasca Cainele Rosu! De astea e bun...
Printr-o noua ordonanta se stabileste pretul lemnelor de foc; cam de 4 ori cat era acum doi ani!...

Malagambistii continua sa inveseleasca lumea si sa ma­nan­ce bataie! Lucru ciudat, pare ca Malagamba, sef de jaz dupa unii ovrei, dupa altii tigan, in tot cazul nascut in Chisinau – e strain de toata inscenarea care a luat numele sau... Rostul acestei miscari ridicole nu e inca lamurit. Se spune ca 'generatia lui Malagamba' (!!!) a fost pusa la cale in lagarul de la Targu-Jiu si ca ar fi in organizarea ei mana englezeasca. Mai probabil este insa ca cheagul acestei bizare 'fratii' ar avea un substrat de perversiune sexuala... S-au distrat Bucurestii cateva zile cu acesti caraghiosi!

Luni, 27 aprilie.
Hitler a intrunit ieri din nou Reichstagul, pe care nu-l mai convocase din decembrie. Reichstagul nu este in realitate decat o tribuna oficiala pentru Führer, caci regulat numai el vorbeste. Göring care-l prezideaza, saluta la inceput, prin cateva cuvinte pe Dictator, si prin cateva altele la sfarsit, trage concluziile discursului Sefului— si incolo ni­meni nu deschide gura decat ca sa aclame... De data asta Hitler a facut o interesanta si in­te­li­gen­ta analiza a cauzelor care au dus in ultimele veacuri la pre­dominarea Imperiului Brita­nic si in secolul trecut la pra­bu­si­rea Europei. Expunere in­te­li­gen­ta, dar desigur nu si nepar­ti­nitoare – si nici nu s-ar fi putut altfel. A aratat apoi cum in acest razboi se va prabusi dominatia Angliei asupra lumii.

Foarte abil a insistat asupra faptului ca razboiul, provocat de cupiditatea unor Puteri care n-au socotit destul consecintele lui, s-a transformat intr-o lupta de viata si de moarte a doua conceptii deosebite de existenta: conceptia anarhica si distrugatoare a comunismului si conceptia 'rasiala' datatoare de viata.

Continuarea in numarul urmator

×
Subiecte în articol: istorie politica