x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Istorie politica Din însemnările zilnice ale lui Constantin Argetoianu (XVII)

Din însemnările zilnice ale lui Constantin Argetoianu (XVII)

de Prof. Dr. Stelian Neagoe    |    13 Iun 2010   •   00:00

Memorialistul Argetoianu este binecunoscut lectorilor din România, şi nu numai, iar anul de foc 1942 grăieşte de la sine. Transcrierea textelor în revistă se face după manuscrisul olograf, aflat în posesia noastră. Scriitorul politic Constantin Argetoianu s-a născut la 3 martie 1871 în Craiova şi a încetat din viaţă la 6 februarie 1955 în gulagul comunist din Sighetul Marmaţiei.

1942
Sâmbătă, 17 ianuarie

Toată noaptea a viscolit, dar azi-dimineaţă termometrul nu arată decât -9°, contra -11° ieri-dimineaţă şi -16° alaltăieri. Pare că gerul vrea să mai slăbească; să dea Dumnezeu să fie aşa. Pe frontul rusesc şi în Africa de Nord, nimic special. Lupte locale, fără consecinţe.
Pe frontul rusesc, anunţă mici succese şi nemţii şi bolşevicii. Pare totuşi că ale nemţilor sunt mai serioase. De la Leningrad la Tagamog, linia frontului rămâne neschimbată şi pierderile moscoviţilor sunt mari în oameni şi material. Japonezii îşi continuă campania conform planului stabilit. La Singapore, panică mare, din cauza bombardamentelor repetate.

Conferinţa Pan-Americană de la Rio de Janeiro s-a deschis printr-un mare discurs al preşedintelui Braziliei, Vargas, care a definit scopul conferinţei: apărarea libertăţilor şi intereselor Statelor Americane. Vargas a vorbit despre solidaritatea Statelor Sud-Americane cu Statele Unite ale Americii de Nord şi a încheiat printr-un imn de proslăvire a libertăţilor democratice... După dânsul a vorbit Summer Welles, subsecretarul de stat al Statelor Unite, căutând să atragă toate Statele Americii Latine în sfera intereselor Puterilor anglo-saxone. S-a hotărât ca conferinţa să ia sfârşit în ziua de 26 ianuarie.

A murit Ducele de Conaught, în vârstă de 91 de ani. Era cel din urmă fiu al Reginei Victoria şi Marele Patron al Masoneriei engleze. A fost unul dintre factorii importanţi care a contribuit la împăcarea ex-Regelui Carol al II-lea cu Casa Domnitoare engleză...
Dl Edo Bulat, cel dintâi ministru al Croaţiei la Bucureşti, a fost rechemat. Dl Ică i-a oferit ieri un dejun de adio, cu discursuri. Cei doi oameni de stat au reglat între altele, şi la repezeală, soarta Europei... Regele Mihai a fost patru zile la vânătoare şi a distribuit iepurii şi fazanii împuşcaţi spitalelor militare din Bucureşti. Ştiri rele de la bietul doctor Danielopol, plecat la Viena să se caute, după lungi suferinţe care l-au ţintuit în casă şi în pat de luni de zile. Se zice că ar avea un cancer generalizat... Abia a împlinit 60 de ani.


Duminică, 18 ianuarie

A nins şi a viscolit ieri toată ziua şi a viscolit toată noaptea - ninge şi viscoleşte şi acum! Şi termometrul a căzut la -12°. O iarnă ca în poveşti! Ne aşteptăm la întreruperi de trenuri şi la tot felul de nenorociri...
De pe frontul rusesc, unde situaţia este neschimbată, ne vine în fine o veste bună, de la Berlin se telegrafiază că "trupele germane şi române domină situaţia în sectorul Kerci" şi că în curând peninsula cu acelaşi nume va fi curăţită de ruşi. În sectoarele din Centru şi Nord, luptele continuă, cu efective scăzute de o parte şi de alta. La est de Kursk, nemţii au cucerit câteva sate, dar esenţialul este că linia frontului nu se mişcă, în trăsăturile ei generale.

Ofiţerii care vin în concediu de pe front ne lămuresc că frigul nu împiedică în mod direct operaţiunile, ci indirect: germanii au trimis foarte mulţi soldaţi acasă în concediu, aşa încât efectivele s-au subţiat foarte mult. Astfel, de-a lungul Mării de Azov, un regiment de Cavalerie românesc (al 9-lea Roşiori) e înşirat pe o distanţă de 100 kilometri... Deşi efectivele sunt mai numeroase în zonele de şoc, ele sunt totuşi reduse la un minimum defensiv şi aşa vor rămâne până la reluarea ofensivei. "Războiul de poziţie", pentru tot timpul iernii, apare astfel hotărât nu numai din cauza greutăţilor de manevră şi de ravitaliere pe ger şi pe zăpadă, dar şi pentru a permite unui număr cât mai mare de oameni să-şi îngăduie un răgaz acasă şi în familie...

Toate bune, numai de ar trece iarna mai iute, să revedem ofensiva germană împotriva ruşilor reluată. În Africa de Nord, cu toată presiunea forţelor britanice, ofensiva acestora pare oprită; parcă şi acolo s-ar fi creat un front de poziţie. Malta continuă să fie ciocănită zi şi noapte; instalaţiile englezilor sunt subterane - totuşi se pune chestiunea: cât va mai putea rezista această bază aeronautică, căci bază navală nu mai e de mult?

Japonezii înaintează mereu spre ţintele lor. La Singapore se semnalează dezordini grave şi panică de pe urma bombardamentelor aeriene. Dezordinele sunt provocate mai ales prin închiderea digului care leagă Insula Singapore de Malaezia, închidere ce împiedică populaţia Singaporelui să fugă de bombe... Trupe australiene au fost debarcate, dar prezenţa lor a mărit şi mai mult încurcătura...

Mareşalul Von Reichenau, numit de curând comandant al forţelor germane din sudul Rusiei, în locul mareşalului Von Rundstedt, a fost lovit de o congestie cerebrală acum câteva zile şi a murit pe drum spre Germania, unde s-a încercat să fie transportat. Reichenau s-a distins în luptele din Belgia şi din Franţa şi se bucura de mare vază. Führerul a hotărât să-i facă funeralii naţionale şi va fi reprezentat la aceste funeralii prin Reichsmarschalul Göring şi prin... mareşalul Von Rundstedt, predecesorul mazilit al defunctului în ultimul său comandament...

Imperiul Britanic începe să se clatine. Imposibilitatea Angliei de a-şi apăra posesiunile şi protectoratele descurajează ţări şi popoare ce nu mai erau legate de metropolă decât prin firul prestigiului unei Puteri, până aci invulnerabile. Veleităţi de independenţă în Australia se traduc prin cereri de ajutor adresate Statelor Unite şi prin tendinţe de a nu mai trimite contingente pe alte fronturi de luptă. La Melbourne şi la Sydney se vorbeşte pe faţă de "Independenţă". În Conferinţa Africii de Sud s-a mers mai departe: o moţiune cerând "independenţa" a întrunit în Parlamentul Dominionului 48 voturi, contra 90... În fine, în Congresul Pan-indian, ţinut zilele trecute, s-a proclamat că Indiile nu vor putea fi apărate decât prin recunoaşterea "Independenţei" statului indian...

La Berlin s-a publicat o listă oficială a pierderilor suferite de Marina britanică numai în apele occidentale, de la începutul războiului. După această listă au fost distruse:
De germani: 2 vase de linie, 4 purtătoare de avioane, 17 crucişătoare, 82 distrugătoare şi 47 submarine. De italieni: 1 vas de linie (probabil), 11 crucişătoare, 18 distrugătoare şi 42 submarine... Churchill s-a înapoiat ieri după-amiază la Londra. N-a trecut oceanul pe un submarin, cum s-a spus, ci pe un hidroavion care l-a depus, împreună cu tovarăşii săi de drum, ieri-dimineaţă la Plymouth. Se vorbeşte la Londra despre o mare remaniere ministerială. Miniştrii Războiului şi Armamentului, precum şi şefii resorturilor economice ar urma să fie schimbaţi. Ar ieşi din Guvern lordul Beaverbrooke şi ar reintra într-însul Duff Cooper... Poate că sunt numai zvonuri, dar prea sunt multe nemulţumiri mari în Anglia - şi probabil că Guvernul îşi va mai modifica componenţa.

De mâine înainte pâinea nu se va mai vinde decât cu cartele. Trei sute de grame de cap de om pe zi şi numai cinci zile pe săptămână: două zile se va mânca mămăligă. Ţara românească, lipsită de făină, şi încă după o recoltă abundentă de grâu: trăiască Economia noastră Naţională! Muncitorii din fabrici vor primi 600 grame pe zi, în loc de 300.

(Va urma)

×
Subiecte în articol: istorie şi politică