x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Istorie politica Istorie politica - "Destinderea" fata de miscarea legionara

Istorie politica - "Destinderea" fata de miscarea legionara

de Prof. Dr. Stelian Neagoe    |    18 Feb 2006   •   00:00
Istorie politica  -  "Destinderea" fata de miscarea legionara

Constantin Argetoianu - Anul 1940 vazut de un mare om politic

Constantin Argetoianu

"Interpretii erau spioni"

14 APRILIE. Nici o viata sociala, nici un local de petrecere afara de teatre (excelente) si de cinematografe (infecte). Strainii, chiar diplomatii nu pot merge la opera, care este minunata, decat pe baza de cerere formala si personala prin nota verbala adresata sefului Protocolului. Tot asa, nici un strain nu poate calatori decat pe baza de autorizare (chiar si diplomatii acreditati), autorizare ce se obtine de altminteri usor prin birourile "Inturistului". Pe oriunde merge, strainul e totdeauna filat de un agent al GPU-ului. Chiar la Afacerile Straine, chiar Molotov, nu primeste pe un diplomat decat in prezenta unui martor, adica un agent care se da drept interpret, dar in realitate este un spion. Frumoasa viata! Nu exista localuri de noapte sau de petrecere. In schimb, se vinde vodca pretutindeni si oamenii beti cad pe strada. La politie exista un serviciu de camioane care-i aduna de pe trotuare pe cei cazuti…
Mai toate bisericile, mai ales cele mici, au fost redeschise, caci din cele mari, multe au fost destinate altor scopuri, ca de pilda Catedrala Sf. Isac din Leningrad, devenita "muzeu antireligios"!
Bisericile ortodoxe sunt de doua feluri, unele inchinate vechiului cult, altele unui cult nou, "impacat cu bolsevismul"; in aceste biserici se pomeneste inaintea tuturor numele lui Stalin! In general, generatiile tinere, educate de sovietici, nu merg la biserica si nu cred in nimic…
La Leningrad, casele si palatele se prezinta urat, toate sunt destramate, afara de Palatul de Iarna, si de Muzeul Ermitage, foarte bine intretinute. Muzeul Ermitage este intact si i s-a adaugat ca anexa intreg Palatul de Iarna, in care s-au adapostit toate colectiile particulare gasite la Petrograd si in regiunea de nord a Rusiei.
Fostul Minister de Externe (Le Palais du Pont aux Chantres), fostul Stat Major (pe piata Palatului de Iarna), ca niste ramasite neutilizate ale trecutului, au inceput sa se ruineze. Tot asa si multe alte cladiri. Un oras nou, cu locuinta standardizata, e in constructie la sudul Leningradului, spre fostul Tsaeskoe-Selo.
La Moscova e criza mare de locuinte. Oamenii stau cate doi, cate trei si cate patru intr-o odaie. S-a construit totusi mult. Dar populatia orasului a crescut enorm si a ajuns la 4-5 milioane de suflete…
Transporturile mizerabile. Uzinele construite in virtutea planului cincinal in buna parte dezorganizare si masinarile stricate.
Fata de germani nici un entuziasm. Rusii se tin strict de obligatiile pe care le-au luat, dar nu inlesnesc in nimic eforturile nemtilor. Dar cand pot sa saboteze, mai si saboteaza
……………..

Francezii, la Dunare


Abia azi am putut sa-mi procur textul declaratiilor lui Maniu si lui Dinu Bratianu, adresate in februarie de fiecare, partizanilor lor. Fiind de interes mediocre, le trec la anexe
……………..
Din cauza concentrarilor, din cauza masurilor fiscale si a sporului de impozit - din tot felul de cause - , incepe sa se simta criza in micul comert. La perceptia de Galben erau ieri 400 de cereri de inchidere de pravalii, de rezolvat… Mai ales pravalii de la periferia Bucurestilor
……………..

Epilogul "destinderii" fata de Miscarea Legionara


Dupa ce s-a terminat (?) cu cei din tara, doi emisari gardisti - din cei asa sa zicem impacati, au fost trimisi la Berlin sa ii impace si pe cei 300 de refugiati din Germania. Emisarii s-au inapoiat. Legionarii din Germania au declarat ca aproba tot ce au semnat tovarasii lor de credinta din tara, dar au refuzat sa se inapoieze, probabil fiindca n-au incredere intr-un guvern reprezentat la Interne prin dl Ghelmegeanu si la Justitie prin dl Micescu. Emisarii au fost primiti aseara la Palat intr-o lunga audienta de Excelenta Sa domnul Urdareanu ("Ernest, vino incoace!") (Asa graieste Regele la telefon de cate ori i se cere sa ia o hotarare!!!)
Cum pentru moment "ideia mare" a Domniei e impacarea cu gardistii, nu e exclus sa sara din posturile lor si ministrul de Interne, si ministrul de Justitie.
Un bun cunoscator al psihologiei PUM-ului spunea acum cateva zile ca Micescu a fost numit Dregator al Dreptatii, numai ca sa nu-l angajeze Auschnit a avocat, si ca indata ce se va termina procesul lui Max, va fi dat afara… Probabil dupa ce va fi trecut si de hopul Casatiei.
……………..
Francezii de pe Dunare au fost opriti chiar la Sulina. Pretextul lor fiind ca venisera sa ia (ca sa le duca unde?) slepurile frantuzesti aflate prin porturile noastre, Guvernul i-a oprit la Sulina si le-a oferit sa le remorcheze el slepurile pana la gurile Dunarii… Neavand incotro, francezii au primit - toate transporturile NFR-ului au fost oprite pentru zile si slepurile duse la Sulina. Unde vor ramane sub paza francezilor?
……………..
15 APRILIE. Petrecut ziua de ieri la Breasta. Vreme urata: cerul innorat si frig. Pe jos noroi de nu puteai circula.
O zi posomorata de noiembrie. Nimic n-a inverzit inca. Singure, tamaioarele in plina floare pun o nota de nadejde in privelistea disperata a parcului. In casa, sobele dardaiau, dar culoarele ramase ghetarie mi-au dat pe loc un guturai strasnic… Incolo, la noi, campul e bun si insamantat - in contrast cu ce am vazut la Pitesti pana la Bucuresti: o jale.
……………..

Panica Ungariei


Pe cand eu ma inguturaiam la Breasta, la Bucuresti soseau vestile marilor succese britanice din marile Nordului. La Narvik, scufundarea celor sapte crucisoare germane de cuirasatul "Warspite", ajutat de cateva unitati mai mici, e mai mult decat un succes, e o adevarata victorie navala. Pentru prima oara in acest razboi, Germania e nevoita sa se retraga de pe teritoriul cucerit.
Norvegia a cerut ajutorul unui corp extraordinar englez si se pare, dupa cate mi-a telefonat Tatarescu, ca chiar azi va incepe o debarcare aliata in stil mare, la Narvik. Fortele norvegiene se concentreaza si ele si vor fi aprovizionate cu munitii din Anglia.
Pe de alta parte, trupele din Norvegia au fost complet taiate de bazele lor in urma barajului supravegheat de submarine pe care englezii l-au asezat in Marea Baltica. Asezarea acestor mine constituie un alt mare succes al flotei baltice si dovedeste ca marina germana nu mai e in stare sa se opuna la nici o operatie a inamicului. Nu numai ca Germania e acum taiata de Norvegia, dar intreg traficul ei in Baltica e paralizat. Nu numai prin Narvik, dar nici prin Lule (Suedia) nu se vor mai putea face transporturi de minereuri spre coastele nemtesti…
In asemenea momente critice pentru tara lui, generalul von Falkenhorst, comandantul trupelor de ocupatie germane din Norvegia, gaseste nimerit sa ameninte cu desfiintarea poporului norvegian daca nu se va supuse ordinelor sale…
Pe campul de operatii din nord, situatia incepe sa se lamureasca in favoarea aliatilor. Doua-trei zile si vom fi lamuriti de tot…
……………..
In Belgia, in Olanda, in Ungaria, mare fierbere. Regimul german fiind un regim de prestigiu, in fiecare din aceste tari domneste teama ca, fata de insuccesele din Scandinavia, Reichul sa nu caute succese in alte directii. Teama Belgiei si Olandei este letigima si naturala - panica Ungariei (caci la Budapesta, dupa cate ni se telefoneaza, e o adevarata stare de panica) e insa mai greu de inteles. Guvernul maghiar socoteste probabil ca ocuparea Slovaciei si a Ungariei s-ar putea face mai lesne ca a Belgiei sau Olandei, pe care aliatii le-ar putea imediat ajuta, pe cand flota engleza n-ar putea veni pana la Budapesta. Apoi, ocuparea tarilor dunarene ar apropia Germania de Romania, pentru orice eventualitate.
La Bucuresti am gasit oarecare ingrijorare fata de atitudinea Italiei, care a inceput sa se ratoiasca si, chiar dupa unele informatii, sa-si mareasca contingentele sub arme si sa trimita trupe in Albania.
Ieri, Radio Roma a emis chiar unele declaratii sfidatoare. Intre altele, speakerul ne-a adus la cunostinta ca evenimentele petrecute in Danemarca si Norvegia trebuie sa dea de gandit tuturor si ca italienii s-ar putea destepta si ei intr-o dimineata in sunetele fornistilor - "dar", adauga blanda voce, "nu vor fi sunetele goarnelor straine, ci ale trompetelor italiene care vor chema la arme!".
Eu nu cred insa nici o intentie belicoasa a italienilor, dar asa sunt ei laudarosi si hotarati sa strige "present" la fiecare cotitura a evenimentelor…
De altminteri, Radio Paris a raspuns la aceasta iesire italiana, afirmand ca flota germana nu mai constituie azi o amenintare pentru aliati si ca escadrele engleze si franceze sunt libere si gata sa porneasca in alte mari pentru apararea drepturilor celor doua tari, daca ar fi amenintate "de catre" prieteni prea tulburenti!
……………..

"In jurul lui Auschnit"…


Ieri, organele de conducere FRN, ale tinutului Olt si ale judetelor oltene s-au intrunit la Craiova intr-o conferinta - mai intai intre ele, apoi impreuna cu reprezentantii autoritatii publice. Slujba la catedrala, discursuri, banchet, n-a lipsit nimic. A fost oarecum instalarea lui Gigurtu ca presedinte la Tinut al FRN-ului. Ca la toti prostii, s-a urcat si astuia neasteptata ridicare la cap. A venit insotit de Stan Ghitescu, de Murgasanu, de o suma de rable mostenite de la aventura goghista. A venit cu tren special, a pus sa-i intinda covor rosu la gara si sa se pavoazeze orasul cu steaguri si ghirlande…
Si totusi, daca la Bucuresti Gigurtu e Mica - la Craiova a ramas Nimica !!!
……………..
Incetul cu incetul toate se afla. E o chestiune de rabdare. Voi ajunge sa descurc cu vremea si misterioasele ite care leaga atat de strans pe cei trei protagonisti ai PUM-ului.
Sambata, intamplator, Bursan m-a facut sa ghicesc un mic capatai de fir. Vorbindu-mi de Auschnit in treacat, omul de incredere - adica de afaceri - al lui Mitita Constantinescu mi-a spus: "De, daca n-a avut incredere dl Max (cu privire la o tranzactiune la care se ajunsese - Auschnit sa dea actiunile si PUM-ul sa-i garanteze incetarea oricarei urmariri) si a cerut ca garantie o scrisoare de sus care sa fie depusa in mainile lui Gavrila Marinescu…".
Multi naivi au crezut ca Gavrila fusese sacrificat din cauza pungasiilor sale, nu fiindca prea fusese compromis in asasinatele gardiste; in realitate, a fost dat afara fiindca Auschnit avusese incredere intransul si-l desemnase drept chezas al executarii fagaduielilor PUM-ului. Acolo, in jurul lui Auschnit, sunt de cautat - si de gasit - cadavrele care leaga strans pe Popescu Regele de Malaxa si pe Malaxa de Urdareanu.
……………..
16 APRILIE .Pe vremea tineretii mele, pe cand cercetam la Paris tot felul de scoli (!), stirea ca "englezii au debarcat" nu ne facea nici o placere, nici noua, nici prietenelor noastre… Anuntata, ieri la Radio, ne-a incantat!
Comunicatul Amiralitatii engleze confirma astazi dimineata fortelor aliate la Narvik si "in alte localitati ale coastei Norvegiene". Norvikul a fost ocupat de englezi. Germanii au fugit spre granita suedeza.
Aliatii declara ca, in cazul in care germanii ar intra in Suedia, ei vor ocupa imediat ruinele suedeze, inaintand la Narvik.
Dupa comunicatul german, cu toata rezistenta norvegienilor, trupele generalului von Falkenhorst inainteaza spre granita Suediei. Nu se stie cu ce intentii, fata de aceasta tara. Dat fiind ca englezii sunt stapani pe mare, situatia acestor trupe e din cele mai precare…
……………..

va urma

×
Subiecte în articol: istorie politica