x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Istorie politica Istorie politica - "Italia ia pozitie!"

Istorie politica - "Italia ia pozitie!"

de Prof. Dr. Stelian Neagoe    |    15 Apr 2006   •   00:00

Constantin Argetoianu - Anul 1940 vazut de un mare om politic

Constantin Argetoianu

Razboi pana la victorie

12 MAI. La Beasta, unde sunt azi-dimineata, e o feerie. Pana acum n-a plouat prea mult, dar ar trebui sa se sfarseasca cu descarcarea norilor: de la Pasti ploua intruna. Parcul e o frumusete. Si graul la noi e bun…
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

13 MAI. Bucuresti. Nemtii nu mai intra in Belgia de data asta ca in unt - dar intra. Aseara, sosind la Bucuresti, am aflat ca au luat Li...ge-ul… Au trecut langa Li...ge si peste Canalul Albert, astfel incat prima linie de aparare a Belgiei este strapunsa. Inainteaza si in Olanda, cu toate inundatiile olandezilor… O mare batalie e in curs, dar la Mosela pana la Marea Nordului, poate cea mai mare batalie din cate a cunoscut lumea, batalie la care iau parte cate doua-trei milioane de combatanti de fiecare parte. Desi balanta pare a inclina de partea germanilor, situatia nu se va lamuri decat peste cateva zile…
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Regina Wilhelmina, principesa Iuliana cu principele consort si copiii ei au parasit Olanda si au sosit la Londra, unde Regele George a primit augusta si nenorocita familie la gara…
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Camera Comunelor a fost convocata ieri pentru prezentarea Cabinetului Churchill aproape completat. Churchill s-a asezat langa Chamberlain (numit lord presedinte al consiliului) si a fost lung aplaudat. Noul prim-ministru a explicat Camerei ca si-a indeplinit prima parte a misiunii ce ii fusese incredintata, alcatuind un cabinet national de razboi, in care sunt reprezentate toate partidele. Churchill a facut apoi viguroase declaratii, afirmand ca singurul program al ministerului in fruntea caruia se afla e de a face razboiul, razboiul integral, pana la victorie. Atlee si Greenwood fiind intrati in Guvern, a raspuns in numele Partidului Laburist… asigurand pe Churchill de tot concursul prietenilor sai politici. In favoarea Guvernului a vorbit si Lloyd George. La sfarsitul sedintei, Camera a votat in unanimitate o motiune de incredere in Guvern si s-a amanat pana la 21 mai.

Santaj diplomatic


In Italia, desi au avut loc manifestatii destul de violente impotriva aliatilor la Roma si in cateva orase din provincie, nu se crede la o intrare imediata in razboi. Manifestatiile par a fi fost puse la cale de agenti fascisti, din ordin, si protestarile au fost indreptate impotriva controlului naval englez, prea aspru. Automobilul lui Loraine, ambasadorul Angliei, a fost mazgalit cu inscriptie lipsita de curtenie, iar la ferestrele Palatului Arnese s-a urlat. Cred ca e mai mult o actiune de santaj din partea lui Mussolini si o luare de pozitie in furtuna. Si aceasta chestiune se va lamuri in cateva zile.
Cu toate ca aliatii au coborat trupe in coloniile olandeze din Antile si din Insulele Sondei, japonezii n-au miscat pana acum. Pentru Antile, japonezii au declarat chiar ca ocuparea aliatilor "nu e in contradictie cu refuzul Olandei de a incredinta apararea coloniilor sale unei puteri straine". Cand a facut Guvernul olandez aceasta declaratie era vorba de un protectorat american asupra Indiilor Neerlandeze…
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

In America (Statele Unite), atmosfera pare a se schimba zilnic in favoarea unei interventii in conflictul european. In acest sens au inceput sa scrie multe gazete importante si sa vorbeasca oameni de stat cu raspundere. Ultimele cuvantari ale lui Roosevelt si ale lui Cordell Hull, bine trecute prin ciur, lasa sa se vada, si ele, o asemenea intentie…
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Cu toata schimbarea atmosferei pacifice din Statele Unite, situatia generala se poate rezuma astfel: inca nedisperata pentru aliati - e stralucita pentru germani, care au initiativa actiunii pe toate fronturile…
Din ultimele stiri oficiale ce mi se comunica acum rezulta ca Olanda e pierduta. Anglo-francezii n-au putut ajunge pana acolo si bietii olandezi lupta singuri: soarta lor e hotarata… si iata nemtii la mare, in fata Angliei!

"Gh. Alexianu - alias Hurmuz Alessan"


Visarion Puiu, mitropolitul Cernautilor, a priceput in fine si si-a dat demisia, care a fost primita. Incurcat rau in afacerile Fondului Bisericesc din Bucovina, nu e exclus sa traga dupa el si pe Nistor, si pe rezidentul Alexianu. Acesta din urma nici n-ar fi cetatean roman - pretind adversarii lui - , ci armean din nastere, s-ar numi Hurmuz Alessan si si-ar fi schimbat numele fara nici o indeplinire a formalitatilor legale.
Despre Nistor se zice ca s-ar fi facut o perchezitie la el (?) si ca rezultatul acestei perchezitii n-ar fi strain de debarcarea sa din Minister…
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

15 MAI. Ieri a fost ziua Italiei si zi de mare spaima la Bucuresti. Dupa telegramele sosite de la Roma, lucrurile se intetesc in asa mod, incat nu mai parea alta solutie posibila decat razboiul. Pe la amiaza, se raspandise chiar stirea ca flota italiana ocupase Grecia sau cel putin cateva porturi din Grecia. O adevarata panica a cuprins piata, caci fiecare roman isi zicea ca dupa italieni se vor misca rusii si poate ca si nemtii se vor indrepta inspre noi…
Stirile razboiului din Italia si posibilitatea unei debarcari din partea lor in Grecia castigau cu atat mai multa valoare, cu cat se spunea ca aliatii hotarasera sa debarce si ei la Salonic, sa impinga pe turci sa atace Dodecanezul si sa treaca ei insisi cu fortele lor din Egipt in Libia si din Tunisia in Tripoli. Pe de alta parte, manifestatiile puse la cale de Guvern in toata Italia impotriva controlului naval ajunsesera la un grad de violenta ce cu greu mai putea fi domolit. Mai veneau peste toate acestea stirile de infrangere a aliatilor in Belgia, cele despre mobilizarea Elvetiei, cele despre mobilizarea Ungariei…

"Italienii belicosi"


Molotov, Mussolini si Ciano
La Roma, violentele ajunsesera pana la atacuri neasteptate: lordul Hardwicke fusese palmuit intr-un local public fiindca aruncase de pe masa un manifest care injura pe englezi…
Pe mine, subita atitudine belicoasa a Italiei m-a mirat foarte. Sunt abia opt zile de cand am parasit Venetia si lasasem o tara disperata de saracie, hotarata pe pace, incapabila sa intre in razboi. Pentru Italia, razboiul ar insemna imediata taiere a comunicatiilor cu Etiopia prin incheierea Suezului, imediata sistare a importului materiilor prime, imediata bombardare a oraselor de pe coasta si din apropierea coastei…
Soneriu, sosit duminica seara, a venit sa-mi comunice cele vorbite de Puricelli cu Mussolini joia trecuta. Era, ce e drept, inainte de intrarea nemtilor in Belgia si Olanda, dar era in ajunul acestor operatiuni si nu se putea ca Mussolini sa nu stie de ele… Ducele a declarat categoric lui Puricelli ca Italia nu intra in razboi, ca dansul e convins de victoria germanilor, ca totusi razboiul ar putea sa mai dureze si nu trebuie. Daca cumva razboiul n-ar fi terminat la toamna, atunci va vedea daca nu va fi cazul sa intervina si Italia… Soneriu adauga ca sambata la amiaza, cand a parasit Milano, totul era linistit…
Si totusi marturisesc ca, desi nu mai pricepeam nimic, am avut si eu impresia ca Italia a pornit razboiul…
Dupa-amiaza m-am mai linistit. Mi-a telefonat Collas (ambasadorul Greciei) ca primise o comunicare oficiala din partea ministrului Italiei prin care acesta afirma ca Italia nu are nici o intentie de a ataca Grecia sau de a debarca trupe in Grecia - dar ca, indata ce alta sau alte puteri ar pune piciorul pe teritoriul Elin (aluzie la debarcarea de la Salonic), Italia va patrunde si ea cu flota ei in porturile grecesti, pentru a apara neutralitatea Greciei!
Catre seara si in timpul noptii au venit stiri mai linistitoare. Am rugat pe Soneriu sa telefoneze lui Puricelli. Soneriu a vorbit intai la Milano, cu Gobbi, care, desi din banda germanofila a lui Farinacci, i-a spus ca in nordul Italiei e liniste si ca nici un ordin de concentrare sau de mobilizare nu s-a dat. Pe Puricelli l-a prins chiar la Roma si de la dansul a aflat ca razboi nu se face, dar ca Guvernul incurajeaza pe fata manifestatiile contra Angliei si Frantei pe motivul controlului naval…

SUA si Mediterana


Azi-dimineata cred ca incep sa vad clar in jocul Italiei (cred…). Ducele a urmarit prin manifestatiile sale razboinice doua scopuri: sa ingrijoreze Franta si sa o impiedice sa transporte trupe din sectorul granitei italiene spre Nord - sa intimideze Anglia si sa o aduca sa faca concesiuni pe terenul controlului naval… Germania n-are interes sa atraga Italia in razboi; Germania are interes sa-si procure materii prime printr-o Italie neutra, nu sa se vada ea silita sa mai dea din stocurile sale macaronarilor… Germania are interes sa faca din Italia o sperietoare, nu sa o aiba pe brate, intr-un razboi in care nu are nevoie nici de bratele, nici de armele ei…
Statele Unite au promis Italiei concursul lor pentru aprovizionarea cu materii prime - or, comisia lor continua sa lucreze la Roma, netulburata. E si asta un semn ca n-ar fi pericol de razboi din partea Italiei, caci Statele Unite au pus o conditie esentiala pentru ajutorul lor: linistea desavarsita in bazinul Mediteranei. Dar mai stii? Omenirea a intrat in zodia nebuniei si toate sunt posibile…

Englezii suprima Week-end-ul


De pe frontul belgo-olandez stirile sunt favorabile nemtilor. Olandezii au incetat orice actiune de aparare. Olanda se poate considera ca si cucerita. Guvernul olandez s-a refugiat si el in Anglia si de acolo a ordonat incetarea rezistentei, devenita inutila. In Belgia, fortele belgo-aliate s-au retras pe linia a doua de rezistenta, in dosul Liege-ului… In Franta, fortele germane au ajuns la linia Maginot…
Englezii au intrat in mari emotii: pentru prima oara, de cand exista alergarile de cai in Anglia, au fost suprimate toate cursele… A fost suprimata, de asemenea, "saptamana engleza" (Week-end). Toata lumea e la lucru de luni dimineata si munceste pana sambata seara. Nemtii au ajuns in fata, pe coasta Olandei…
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Crutescu, dovedit chiar de nemti ca bosofob, a fost rechemat de la Berlin si trimis ambasador la Ankara, post refuzat si de Victor Antonescu, si de Micescu. La Berlin, a fost numit Nindi Romalo, germanofil notoriu si destept. Vorbeste bine nemteste. Numire buna. Radu Crutescu trebuie sa fie incantat si el, caci ii plac posturile orientale…
Numirea lui Romalo a fost facuta peste capul lui Gafencu, care s-a plans lui Lupu Costaki, varu-sau, de situatia lui, pe care o simte precara…

Rusia ne propune…


La cele doua concerte date de "Filarmonica" din Berlin, sambata seara si duminica dimineata, aproape nu s-au vandut bilete… Cu toata umplutura, au ramas multe loji si locuri goale. Nici o personalitate oficiala, nici o vedeta mondena, din corpul diplomatic numai ungurul Bardossi. Nici macar ministrul Italiei… Fabricius si conducatorii nemti au fost foarte amarati de aceasta manifestatie vadita de ostilitate fata de "spiritul" nemtesc…
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Vaida e foarte suparat de debarcarea lui Costica Angelescu, omul lui. Tatarescu l-a poftit duminica la masa si a cautat sa-l impace, dar n-a izbutit…
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Mari prefaceri se vor infaptui la Ministerul Economiei Nationale si la Armata zilele acestea. E vorba de o coordonare a productiei si de alta a apararii nationale.
Cancicov lucreaza la cea dintai, generalul Paul Teodorescu la cea de a doua. Vom avea un comisariat general al Industriei cu Malaxa in frunte (!), altul al Agriculturii condus de Vas, altul al Aprovizionarii condus de generalul Scarisoreanu (alt Vas!) si asa mai departe…
La Armata - secret - se vorbeste de plecarea lui Slavescu, care ar fi pus intr-o situatie de dependenta ce nu-i convine…
Toate numirile din urma au fost facute direct de Rege. Tatarescu nici n-a fost consultat…
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Se zice ca Rusia ne propune o perfecta neutralitate daca primim sa dam ajutor Iugoslaviei in cazul unui atac din partea Italiei. Adica sa ne sleim fortele impotriva Italiei si, cand ne vor ataca apoi rusii, sa n-avem nici macar ajutorul aviatiei Ducelui… Frumoasa politica ar mai fi!

va urma
×
Subiecte în articol: italiei razboi italia istorie politica