x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Istorie politica Istorie politica - Nicolae Iorga, accidentat de un automobil

Istorie politica - Nicolae Iorga, accidentat de un automobil

de Prof. Dr. Stelian Neagoe    |    04 Feb 2006   •   00:00
Istorie politica - Nicolae Iorga, accidentat de un automobil

Constantin Argetoianu - Anul 1940 vazut de un mare om politic

Constantin Argetoianu

Ninge cu inundatii

6 APRILIE. O data cu lovitura germana, Parisul a aflat si moartea arhiepiscopului sau, cardinalul Verdier. O mare figura a Bisericii si o mare personalitate politica s-a dus… Vaticanul, ca si Franta, e in doliu.
A nins iarasi la Cernauti si e frig ca iarna. Inundatii pretutindeni. Nu se poate semana… Ce o fi vrand Dumnezeu cu noi?

Atasatii militari din Berlin au fost poftiti sa viziteze cu de-amanuntul linia Siegfried. Ca sa se convinga tarile neutre ca nu poate fi strapunsa…

11 aprilie. De ieri pe la amiaza traim sub emotia luptelor navale de pe langa coastele scandinave. Situatia e inca confuza, dar dupa ultimele stiri pare ca avantajul ar fi de partea engleza. Nemtii au pierdut doua crucisatoare mari, pe cand britanicii doua mici. Dar luptele sunt inca in curs. Una din ele s-ar da langa insulele Pater Noster, nu departe de Göteborg (Suedia). Ceea ce ar dovedi ca flota engleza a razbit prin Categatt. Dupa telegrame din Londra, 600 de avioane si un corp de debarcare ar fi in drum spre Norvegia. Ar exista si un proiect de ocupare a Islandei si a insulelor Feroe, considerate ca tari ocupate de inamic, deoarece apartin Danemarcei care s-a supus Germaniei.

In urma actiunii energice intreprinse de aliati pe coastele Norvegiei, despresiunea de la Londra si de la Paris a facut din nou loc nadejdilor si optimismului… Manifestatii ca cele din Downing Street, cu mii de oameni care strigau in fata locuintei primului ministru: "Unde e flota engleza?" - n-au mai fost semnalate. In Parlamentul englez, ca si in cel francez, declaratiile dlor Chamberlain, Halifax si Paul Reynaud au fost primite cu incredere. De semnalat - pentru noi - afirmatia lui Halifax ca atacul URSS-ului impotriva Poloniei si Finlandei nu va fi uitat.

Vitejii norvegieni


Nici atitudinea Guvernului norvegian nu e foarte clara. Nemtii au numit un Guvern germanofil la Oslo, prezidat de un caraghios, Quissling, seful nazistilor norvegieni (!?). Dar nici comandamentul german nu-l ia in serios (e probabil ca Guvernul Quissling va avea in Norvegia aceeasi soarta pe care a avut-o in Finlanda Guvernul Kussinen) si trateaza cu Regele si cu Guvernul legitim, refugiat intai la Hamar si plecat si de acolo. Pe de alta parte, norvegienii lupta pretutindeni impotriva fortelor navalitoare, in unele locuri se anunta chiar succese si pare ca unul din crucisatoarele mari germane a fost scufundat in fiordul de la Narvik de bateriile de coasta norvegiene.
Situatia politica a Norvegiei, ca si rezultatele luptelor navale nu se vor lamuri decat peste o zi sau doua…

Rusia a facut din nou, prin gura lui Molotov, declaratii de neutralitate desavarsita. Se pare ca la Moscova, ofensiva germana spre Nord sa nu prea fi incantat pe conducatorii politicii Sovietelor…
Suedia, pana acum, e neutra si neatacata de germani, care sunt hotarati sa nu puna chestiunea suedeza decat dupa ce vor fi rezolvat problema ocuparii Norvegiei.

Afacerea slepurilor englezesti de la Giurgiu face obiectul comentariilor aprinse in toata presa europeana, mai ales in cea germana si in cea italiana. Ziarele din aceste tari umfla enorm incidentul si pun in paralel "calcarea neutralitatii" din partea Angliei pe coastele Norvegiei (asezarea minelor) si pe malurile Dunarii. Ziarele germane afirma ca 42 de slepuri trase de remorchere "Britania", "Danubian Shell nr. 2", "King George", "Scotland", "Lord Byron" si "Albion" au incercat sa urce Dunarea ca sa atace convoaiele germane. O adevarata flota, dupa cum se vede!

In realitate n-au fost decat doua slepuri remorcate de un remorcher. Gafencu mi-a dat urmatoarele amanunte asupra afacerii: incarcarea slepurilor s-a facut in largul Dunarii, in afara de Sulina. Dunarea fiind un fluviu international, conform conventiilor de navigatie, autoritatile noastre nu puteau sa nu acorde tranzitul spre Ungaria pe baza declaratiei vamale facute conform Regulamentului. Marfa continuta in lazi a fost declarata parti de automobile si piese de rezerva cu destinatia Budapesta. Dupa ce slepurile au plecat pe Dunare la deal, un denunt a fost facut autoritatilor noastre. Acestea nu puteau insa opri convoiul pe firul apei internationalizat si, daca slepurile nu s-ar fi oprit, din imprudenta, in portul Ramadan, ar fi trecut mai departe. O data oprite in apele teritoriale romanesti, autoritatile noastre au intervenit si incarcatura a fost confiscata pe baza legilor vamale, iar marinarii englezi au fost expediati prin Constanta. Gafencu pretinde ca solutia data de noi a satisfacut pe nemti - cum sa nu-i fi satisfacut? - si in acelasi timp si pe englezi, ceea ce imi pare mai dubios… Scopul expeditiei n-a putut fi stabilit, englezii au pretins ca transportau armament pentru Ungaria!!!

"Vor cere Basarabia, la pace"


Fostul ambasador sovietic la Paris, Souritz, a trecut prin Bucuresti, in drum spre Moscova. De ce a trecut prin Bucuresti nu se stie, poate fiindca era drumul mai usor. O misiune speciala la noi n-a avut, caci n-a luat contact cu nimeni, desi Gafencu i-a dat sa inteleaga prin Kokuliev ca ar fi voit sa-l vada. Pare de altminteri ca dl Souritz e in dizgratie si nu e exclus sa faca cunostinta cu pivnitele GPU-ului…

Gafencu parea ieri destul de ingrijorat despre partea Rusiei. Sovieticii maraie, fac tot felul de reclamatii, ca si cum ne-ar cauta nod in papura… Dupa cate spunea ministrul nostru de Externe, si autoritatile noastre civile si militare fac prostii. Astfel, trupele de pe granita trag intr-una focuri de pusca spre Rusia. Reclamatia sovietica, transmisa Statului Major, a primit singurul raspuns "ca soldatii fac exercitiu cu arma"…
La sosirea lui Souritz, politia a pus un cordon la gara si n-a lasat pe nimeni sa treaca, nici chiar pe insarcinatul cu Afaceri Kokuliev. Mai mult: acesta, vrand sa forteze cordonul, a fost arestat!
Sunt cu toate astea convins ca rusii nu ne vor ataca. Ei vor cere Basarabia, la pace - si n-ar incerca sa o ocupe inainte decat daca nemtii ar ocupa, ei, restul tarii. Sa ne fereasca Dumnezeu!

Procesul faimosilor frati Cernaianu, vestiti pentru matrapazlacurile lor, mai ales pentru cele puse la cale cu complicitatea sau gratie slabiciunii fostului Episcop Vartolomeu al Ramnicului, s-a terminat ieri prin condamnarea avocatului la 1 an inchisoare si achitarea popii… Mai pezevenchi din doi e popa - dar Justitia noastra!

In Bucovina si la Chisinau ninge iarasi si s-a intors iarna! In regiunea noastra pare ca ne indreptam totusi spre primavara.

Amenintare sau bluff?


Iorga zanatecul a fost doborat alaltaieri de un automobil pe Soseaua Jianu. S-a spus ca ar fi fost grav ranit. M-am dus ieri sa-l vad, ca sa-l impac si cu Senatul, caci se suparase din cauza unei convocari stupid transmise. Avand nevoie azi de prezenta a doua treimi din senatori pentru luarea in consideratie a noului proiect de Regulament, am intervenit la Ministerul de Interne ca domnii senatori sa fie rugati, prin prefecti, sa binevoiasca a veni la sedinta. Prefectii au trimis senatorilor o fituica prin care le punea in vedere "sa se prezinte la Senat din ordinul Ministerului de Interne!". In loc sa-si dea seama ca nu putea fi la mijloc decat o prostie a subalternilor (cum au facut ceilalti senatori), paranoicul s-a pus sa fulgere si sa trasneasca…

Vizita mea a avut darul sa-l linisteasca de tot, caci e foarte sensibil la orice act de politete. Am putut constata cu acest prilej cat e de solid: desi bara de aparare a automobilului s-a indoit rasturnandu-l, nu s-a ales decat cu contuzii - nici o fractura, nici o rana…

M-a plimbat prin tot Institutul lui, mi-a aratat biblioteca si colectia de orori, asezata in vitrine, prin saloane. Mi-a cerut carti vechi de la Senat. I le-am fagaduit, a fost incantat… Ma adora!

Soacatii publica un buletin informativ pe care ni-l trimit, buletin tendentios si prost ca orice publicatie de propaganda. In ultimul numar, buletinul se ocupa de noua societate engleza pentru comertul extern si spune: "Tranzactiile acestei societati sunt mai degraba masuri de razboi pe taram economic. Insa orice Guvern neutru ar sustine masurile de razboi ale unui stat beligerant isi violeaza prin aceasta neutralitatea".
Amenintare sau bluff?

Consiliul de Ministri a hotarat ieri reorganizarea Cenzurii. Presa a fost convocata aseara de Ghelmegeanu si libertate a fost data gazetarilor sa critice obiectiv (??) actele administrative si masurile Guvernului de ordin nepolitic (??).
Destindere sau capitulare?

Va urma
×
Subiecte în articol: istorie politica