x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Istorie politica Istorie politica - Parisul sub ocupatie straina

Istorie politica - Parisul sub ocupatie straina

de Prof. Dr. Stelian Neagoe    |    05 Aug 2006   •   00:00
Istorie politica - Parisul sub ocupatie straina

Constantin Argetoianu - Anul 1940 vazut de un mare om politic

Constantin Argetoianu

"Regele a fost ca nebun"

Turcia ne-a enervat si ieri. Pare ca acolo lucrurile nu sunt inca lamurite si ca o intrare in razboi n-ar fi inca exclusa. Turcii sunt credinciosi cuvantului dat - e cateodata si asta o nenorocire…
**********

La Palat si in Serai a fost saptamana trecuta mare enervare. Sfanta familie isi expediase imensele bogatii pe care le poseda in safe-urile din Paris si din Londra - in America si stirea a venit ca vaporul pe care le incarcase fusese torpilat... Regele a fost ca nebun; nimeni nu mai indraznea sa-i iasa in cale - injura pe Urdareanu si tragea picioare in fund lui Buchmann… In fine a sosit o telegrama linistitoare; vaporul fusese atacat si usor avariat, dar toata incarcatura fusese salvata…
**********

Maimuta: imitand formula Italiana, Spania a declarat ca in actuala faza a razboiului este "nebeligeranta" - nu neutra. Ii sta in gat Gibraltarul si a inceput sa emita pretentii asupra vechilor colonii spaniole pierdute de sute de ani… Sa nu ne miram daca va cere si Argentina si Peru si Chile…
In Camera maghiara a avut loc o puternica manifestatie de dragoste pentru Germania si Italia, dragoste incalzita prin nadejdea recuperarii provinciilor pierdute, in cazul unei victorii a Axei.
**********

Ieri a avut loc alegerea mitropolitului Bucovinei. Contrar obiceiurilor, alegerea s-a facut cu lupta. Guvernul propusese pe Partenie Ciopron, episcopul Armatei. S-a aflat insa ca candidatura asa-numitului Ciopron fusese inventata de Sidorovici si sustinuta de Guvern din ordin de Sus. Atat a fost de ajuns pentru ca voturile sa mearga cu duiumul spre Tit Simedria si Nicolae al Oradei. La primul scrutin, Simedria a intrunit 69 de voturi, Ciopron 43 si Nicolae 20. Majoritatea absoluta fiind de 86 s-a declarat balotaj. La al doilea scrutin a fost ales Simedria cu 103 voturi, Ciopron ramanand cu 40. Simedria e o lichea. Daca a fost ales, e ca colegiul electoral a vrut sa dea o palma unde trebuia…

Nemtii la Paris

15 IUNIE. Nemtii au intrat ieri-dimineata in Paris… Cum nu mi se usuca mana scriind aceste cuvinte? Le scriu si nu-mi vine sa cred. Toate au mers asa de repede incat nici n-am putut sa ne dumirim si sa ne dam seama de realitati… La 10 mai, dimineata, germanii au atacat Belgia si Olanda. O luna si patru zile mai tarziu, adica pe ziua de ieri, erau stapani pe Olanda si Belgia, pe tot nordul Frantei, inclusiv Parisul, pe coasta marii, pana la Havre…
Mintea omului urmareste cu greu tot ce inseamna aceste cuceriri…
Nemtii la Paris… Oricata mila mi-ar fi de bietii francezi, nu ma misca atat nenorocirea lor, caci au meritat-o in buna parte. Umilirea prestigiosului oras imi spurca insa toate amintirile tineretelor mele, toata dragostea mea pentru vechile ziduri pe care le-am iubit cu patima si care au insufletit in mintea mea tot trecutul de glorie al ultimelor veacuri…
Tot acest Paris, al trufiei Luvrului si Tuilleriilor, al linistei Luxemburgului, al vechilor hoteluri, al castanilor de la Saint-Cloud, al perspectivelor miraculosului Versailles - mi le spurcase deja motorizarea vietii si decaderea intelectuala si morala a poporului partizan, de la razboiul cel mare incoace. Cizmele nemtesti tropaind Rue de la Paix si pe Champs Elysees strivesc ultimele amintiri care ma legau de locurile in care mi-am plamadit sufletul. E pentru mine o nenorocire mai mare decat pentru multi francezi. Simt ca am murit pe jumatate.

"Miroase a dezbateri"

Nemtii n-au intampinat nici o rezistenta in fata Parisului, care a putut astfel fi scutit de o partiala sau totala daramare. Trupele lui Hitler (!) au gasit strazile goale. Toate pravaliile inchise si lumea ramasa in oras, inchisa prin case. Totusi, mai tarziu, se zice ca ar fi avut loc o manifestare ostila la Hotel de Ville, caci au inceput sa lipseasca aprovizionarile, Parisul fiind taiat de centrele sale de revitaliere. Nemtii nu s-au atins de Paris, dar au facut sa sara toate fabricile de munitii si armament din zona suburbana. Se zice, de asemenea, ca dupa manifestatia de la Hotel de Ville, populatia ar fi devastat un numar insemnat de pravalii din centrul orasului.
Stirile de pe front sunt dezastruoase. Havre a fost ocupat la o extremitate a liniei; la cealalta au inceput atacuri masive indreptate din Sarre asupra liniei Maginot. Pe Marna, nemtii au ocupat Vitryle Francois si inainteaza vertiginos. Miroase a dezastru. Comunicatul german anunta ca a treia faza a campaniei din occident a inceput si ca va fi urmarita pana la distrugerea armatei inamice.
Guvernul francez mutat intai la Tours s-a refugiat la Bordeux. Pare ca se ridica glasuri multe pentru incheiere de pace. Se crede ca printre ele ar fi si al lui Petain. Se vorbeste de adevarate miscari populare pentru incetarea razboiului. Un mutilat de razboi francez a urlat la un post de radio probabil german ca cei care au tarat Franta in razboi sunt criminali si ca soldatul francez nu trebuie sa se mai bata…
Umilitul apel pe care Paul Reynaud l-a adresat Statelor Unite pare a fi un semnal de alarma: daca nu ma ajutati, sunt silit sa ma predau… De o pace separata a Frantei pare a se teme si Anglia; declaratia de solidaritate britanica radiodifuzata in lumea intreaga, apelul Reginei Angliei aseara indreptat catre femeile franceze - par sa fie simptomele acestei temeri… Statele Unite au raspuns: "Vom face tot ce este cu putinta ca sa ajutam Franta…" - adica nimic sau aprope nimic. Si ce ajutor va putea da Anglia? Avioane si inca… Vae victis, vae victis!…
Tangerul a fost ocupat de spanioli… Cu invoirea Comisiei Internationale, spun cei de la Madrid - cu invoirea lor, spun francezii… statutul international continua sa fie in vigoare. Spaniolii pretind ca n-au ocupat militareste Tangerul decat pentru garantarea neutralitatii sale.
**********

Pe cand nemtii si franczii se bat, italienii trag comunicate. Sacalii s-au marginit pana acum la incercari…
Cu Egiptul, Italia a pretins pana acum ca e pe picior de pace, desi toate avioanele engleze care au bombardat Cirenaicaq au decolat de pe teritoriul egiptean. Din telegramele de azi rezulta ca ministrul Italiei la Cairo si intreg personalul delegatiei au parasit Egiptul.
**********

Turcia continua sa se zbata, dar se pare ca cauza pacii e castigata, cel putin pentru moment…
**********

Guvernul din Nanking (sub influenta japonezilor) a cerut puterilor europene beligerante sa evacueze din concesiunile internationale contigentele lor de trupe. Se pare ca la Sanhai o intelegere ar fi intervenit intre englezi, francezi si italieni (!) pentru organizarea rezistentei impotriva exigentelor Tchno-japoneze…

Rusia conteaza

Iosif Visarionovici Stalin
Postul de agent telefonist la primaria din Pascani (Moldova) devenind vacant se publica un concurs, in Monitorul Oficial, pentru obtinerea lui. Pentru acest post retribuit cu 1.800 lei pe luna se cer la examen cunostinte insirate pe o coloana intreaga a monitorului. Candidatii trebuie sa fie licentiati (!!) sau cel putin bacalaureati, sa posede cunostinte de geografie, de istorie, de literatura - sa posede codul penal si toate legile de organizare a statului, si statistica !!! Ce statistica, domnule primar? Dl primar e un partizan al selectionarii functionarilor, nu gluma! Tara lui Hubsch, domnule…
**********

Blumenfeld, care s-a imprietenit cu rusii, imi povesteste de la ei. Lavrentiev, noul ministru acreditat la Bucuresti, vine cu mainile pline de ramuri de maslin. Desigur, Moscova, vrea sa preia in Balcani influenta detinuta pana acum de Anglia si de Franta, prabusite. Dar la acest rezultat vrea sa ajunga nu numai prin metode pacifice, dar inca asigurand pacea in Balcani. Chestiunea Basarabiei, care se va aranja ea odata, nu poate da loc la acte de ostilitate fata de Romania din partea Sovietelor, care nu inteleg sa zdruncine intru nimic situatia si forta Romaniei pe care Rusia conteaza ca pe un stavilar al unei exagerate intinderi a Germaniei catre sud-est…
Sa fie numai asa…
Blumenfeld mai pretinde ca rusii nu admit decat un singur om la Guvern in Romania - si acela as fi eu!!!!!
**********

Expediat azi-dimineata pe Korsec, cu un vagon special…

16 IUNIE. Rusii au ocupat Lituania. Iata "surpriza" pe care ne-au rezervat-o ziarele de azi-dimineata. O adevarata surpriza nu e, caci la ceva ne asteptam. De mai bine de 10 zile, Moscova a cautat si a gasit nod in papura Guvernului din Kaunas, ca sa ajunga la o intarire a garnizoanelor rusesti de pe granita germana. Lituanienii au fost invinuiti ca au molestat in unele garnizoane soldatii lui Stalin, ca au negociat pacte militare cu Estonia si cu Letonia etc. Si un ultimatum le-a fost trimis, care a expirat ieri 15 iunie. Guvernul din Kaunas a primit conditiile celui din Kremlin si trupe masive rusesti au ocupat diverse localitati lituane, intinzand imperiul militar moscovit asupra unei tari ramase pe hartie independenta… "Et nune erudimini!"…
Evenimentele din Lituania sunt pentru noi mai importante si mai ingrijoratoare decat cele de pe frontul francez…
**********

Drapelul german a inlocuit drapelul francez pe edificiile publice din Paris si pe castelul din Versailles, in care "s-a savarsit rusinea dictatului din 1919". Germanii au pus o garda de onoare la soldatul necunoscut, si la invalizi, la mormantul lui Napoleon, Komandantutra a organizat si o ceremonie, undeva in Paris, in onoarea soldatilor francezi cazuti in razboi. Trupele germane au o purtare exemplara fata de populatia civila… Din fiecare masura luata apare dorinta germana de a nu se vrajmasi de moarte cu poporul francez…

va urma
×
Subiecte în articol: nemtii istorie politica