x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Istorie politica Istorie politica - Soarta lumii se decide pe linia Maginot

Istorie politica - Soarta lumii se decide pe linia Maginot

de Prof. Dr. Stelian Neagoe    |    29 Apr 2006   •   00:00

Constantin Argetoianu - Anul 1940 vazut de un mare om politic

Constantin Argetoianu

Sa traiti, Majestate!

15 MAI. Colonelul aviator Diculescu a fost chemat telegrafic din provincie. Cum a sosit, s-a prezentat la generalul Stoicescu, care a luat telefonul si a anuntat generalului Paul Teodorescu: "A sosit Diculescu!" - "Vino cu el la mine!", a raspuns Teodorescu. Cum au intrat cei doi ofiteri la el, Paul Teodorescu a luat telefonul; si a raportat lui Tatarescu: "A sosit Diculescu" - "Vino cu el la mine!" - a fost raspunsul si de data asta. Paul si Diculescu s-au dus la Tatarescu, care a telefonat numaidecat la Palat: "A sosit Diculescu!" - "Vino cu el la Majestatea Sa!", a raspuns.
Regele a primit numaidecat pe Tatarescu si pe Diculescu (era ora 12 noaptea) si adresandu-se acestuia a spus: "Contez pe d-ta ca sa pui la punct aviatia noastra…
- Sa traiti, Majestate, dar la Ministerul Aviatiei sunt 4-5 generali, iar (eu) nu sunt nici macar propus pentru gradul de general, cum sa le dau eu ordine?
- Ma reprezinti pe mine, vei da ordine si te vor asculta…
- Sa traiti, Majestate, dar eu n-am de unde sa cumpar avioane si n-am nici parale…
- Vei veni la mine, vei lucra numai cu mine. Te voi invata eu de unde sa cumperi avioane si iti voi da si parale. Vei lucra numai cu mine, ai inteles?" Si toate astea in fata primului-ministru, care asculta ca un idiot si nu zicea nimic…
Dictatura, nu?
Cine o fi acest "colonel" Diculescu pe care Regele il pune acum in capul bucatelor si ce extraordinare insusiri o avea?
Si daca le are, si cei 4-5 generali de la aviatie nu le au - atunci de ce nu sunt ei colonei si Diculescu general?
Sau poate ca Diculescu e numai prieten cu Malaxa sau cu coaforul, sau cu soferul lui Malaxa?
Dictatura, nu?

Ungaria a mobilizat…


16 MAI. Italienii continua cu muzica. Sunt plicticosi. Ei stiu bine ca, chiar de ar voi sa faca razboi, nu i-ar lasa Germania, caci ar trebui sa ii intretina din stocurile ei de materii prime, in loc sa mai ciupeasca ceva din importurile italiene pe care Anglia le tolereaza azi mai ridicate decat se crede. Ei stiu bine ca nu vor porni la razboi, dar tipa. Dupa stirile de ieri, bandele lui Mussolini au tipat si in fata Legatiei Elvetiei (!), si in fata Legatiei iugoslave.
Toate manifestatiile acestea sunt facute numai de militanti fascisti, din ordin, si de studenti. Publicul neplatit si necomandat de pe strazi nu participa la asemenea mascarade, fiindca vrea pacea, nu vrea razboiul. El aclama frenetic pe Principele de Piemonte. Acesta a sosit la Roma alaltaieri, de la Napoli, si de la gara s-a dus direct la Palazzo Venezia la Mussolini. A stat trei sferturi de ora cu Ducele, care la plecare l-a insotit pana la automobilul sau. De la Palazzo Venezia s-a dus la Quirinal, si-a luat sotia (care se afla de cateva zile in Roma), s-a plimbat cu ea in tot orasul, apoi s-a dus la gara si a plecat cu dansa la Napoli inapoi.
Pe tot parcursul la Palazzo Venezia, la sosire si la plecare, publicul a aclamat cu cel mai cald entuziasm perechea princiara. Ducele n-avusese vreme sa-si adune bandele in Piata Venezia, caci nu fusese prevenit de vizita Printului…
Se vede ca e un cuvant de ordine, caci, ca si la Roma, si la Berlin se manifesta impotriva Elvetiei, a Iugoslaviei, a Greciei. La Berlin nu se merge pana la insulta ministrului Confederatiei pe strada, dar se scrie in gazete ca Elvetia si-a calcat neutralitatea… Axa vadit vrea sa terorizeze tarile mici.
In parte a si izbutit, caci Elvetia a proclamat mobilizarea generala. Iar Ungaria a mobilizat doua corpuri de armata inspre granita Germaniei si a Slovaciei. Ungurii explica faptul ca elementele mobilizate sunt recrutate din tinuturile nou alipite si ca sunt incorporate pentru prima data in armata maghiara, spre a se familiariza cu spiritul acesteia (!).

Aviatia ia "partea leului"


I.V. Stalin
Generalul
de Gaulle
Franklin D.
Roosevelt
Stirile de pe frontul franco-german nu sunt inca lamurite. O mare batalie e in curs de-a lungul Meusei, de la Namur pana mai jos de Sedan. Nemtii au initiativa atacului. Tot ce se poate spera mai bun pentru franco-englezi e sa reziste.
Capitularea Olandei e un fapt de covarsitoare importanta.
Germania va putea organiza de acum inainte cu mare usurinta, de pe coastele Olandei, raiduri aviatice si de submarine impotriva Angliei...
Cucerirea Olandei a pus in evidenta o noua intrebuintare a aviatiei. Prin parasutisti, prin transporturi de trupe, de munitii si de aprovizionari, nemtii au putut prinde fortele neerlandeze intre doua fronturi si sa le sileasca sa capituleze.
Faimoasele inundatii prin care Olanda spera sa se apere de o invazie s-au dovedit fara eficacitate. Desi n-am nici o competenta in materie, tin minte ca inca din 1931 si 1932, in Consiliile Apararii Nationale, am emis parerea ca armatele aerului vor determina soarta razboaielor si ca gresim dand armamentului terestru o importanta mai mare decat celui aerian.
Generalii mi-au raspuns cu dispret si pana acum in urma (pe cand eram prim-ministru) unul din ei mi-a afirmat "ca tot infanteria este regina bataliilor". Totusi, nu numai in Olanda, dar si in Belgia, si impotriva francezilor, tot aviatia germana prin superioritatea ei determina sensul succeselor…

Mussolini si Papa


Ziarul Vaticanului, Observatore Romano, a fost interzis pe teritoriul Italiei! Fiindca nu tipa impotriva aliatilor si da informatii obiective asupra mersului razboiului.
Ieri au fost mari manifestatii la Roma impotriva Papei. Se vorbeste tot mai mult despre proiectul de mutare a Sfantului Scaun in Portugalia - in cazul in care Italia ar intra in razboi…
*****

Rusia isi bate joc de lume si face pe neutra. Ziarele moscovite se ridica impotriva Italiei si propovaduiesc Statele Balcanice sa ramana neutre. Rusia Sovietica va inlesni prin toate puterile ei aceasta atitudine. Ce ascunde acest pacifism vom vedea mai tarziu. Moscova nu poate ramane indiferenta si linistita fata de succesele Germaniei…
*****

In Statele Unite si in amandoua Americi, agitatie din ce in ce mai mare si evolutie vadita spre participare la razboi… Interesant ca miscarea se intensifica si in America de Sud…
*****

Un nou post de emisiune radiofonica pe unde scurte, foarte puternic, a fost inaugurat ieri. De acum inainte postul Bucuresti va putea fi auzit in lumea intreaga. Mare fericire…
*****

Dl Victor Alboteanu, domnul care-si permitea articole ironice la adresa mea, in 1938, in foile spurcaciunii de Titeanu, a fost destituit ieri din postul ce ocupa inca la Ministerul Propagandei. Dl Alboteanu e dat in judecata si candidat la cativa ani de puscarie…

17 MAI. Ieri, pe la orele 13:00, sirenele au inceput sa urle. Alarma apararii antiaeriene a speriat lumea… Se zice ca trei avioane germane au trecut fara autorizatie peste noi. Recunoastere spre Salonic? S-ar fi si tras asupra lor… Oficial, incidentul s-a negat si un comunicat ne-a informat aseara ca a fost vorba de o punere la punct a aparatelor de alarma. Ciudata punere la punct a tuturor aparatelor in acelasi minut...

"Punga" de la Sedan


O zi de mare enervare, dar de data asta justificata, a fost si ieri. Centrul de gravitate al ingrijorarilor noastre s-a mutat din Italia in Franta, pe frontul Meusei. De dimineata s-a raspandit stirea ca nemtii au strapuns linia Maginot la Sedan. Apoi ca formidabilele atacuri germane au determinat in acea regiune un intrand de vreo 15 km. Pe la amiaza, telegramele anuntau ca francezii ar fi restabilit situatia la Sedan, dar ca presiunea cea mare se exercita la nord de Namur… catre seara, agentia "Havas" afirma ca linia Maginot e intacta si n-a fost strapunsa nicaieri. Totusi, la Radio, Paul Reynaud marturisea ca "nemtii au reusit sa deschida o punga pe care trupele noastre se lupta s-o inchida".
Zvonurile si stirile cele mai contradictorii circula, cum e si natural. In realitate, cea mai mare si mai ingrijoratoare batalie din cate a cunoscut lumea e in curs, cu modificari de conturare a frontului din zi in zi si chiar din ceas in ceas. Ce e sigur e ca initiativa in lupta o au nemtii. Francezii si englezii, buimaciti la inceput de navala germana, par ca rezista mai bine.
Soarta Europei si a lumii depinde de rezultatul acestei gigantice batalii: daca nemtii trec peste linia Maginot, au castigat razboiul, daca nu trec, l-au pierdut…

Avertismentele lui Roosevelt


Dupa ultimele telegrame, atmosfera in Italia s-a mai linistit. Conventia de schimburi cu Statele Unite a fost semnata si transatlanticul "Conte di Savoia" si-a luat drumul spre New York. Se atribuie o mare importanta plecarii acestui transatlantic. Alarmistii pretind ca au primit ordine sa nu se supuna controlului englez. Englezii, intrebati daca-l vor opri cu forta, ar fi raspuns ca desigur. O posibilitate de conflict mai mult…
Roosevelt a trimis miercuri un mesaj secret lui Mussolini, mesaj in jurul caruia presa din toate tarile face zgomot mult.
Nu se stie ce cuprinde mesajul Presedintelui si nu se va spune decat dupa ce se va primi raspunsul Ducelui. Continuu sa cred ca Italia nu va intra in razboi…
Se zice totusi ca italienii din Turcia ar fi primit instructiuni sa plece. Instructiuni identice ar fi primit si americanii din Italia…
Roosevelt a cerut Congresului un credit de 1.200.000 dolari pentru inarmari si autorizatia de a ridica numarul avioanelor si hidroavioanelor la 50.000… Z
iarele americane au inceput sa vorbeasca pe fata de intrarea Statelor Unite in razboi; se presupune ca in mesajul sau Roosevelt a prevenit pe Mussolini despre o asemenea eventualitate.
*****

Mari lupte se dau si in China. Armata chineza anunta un mare succes in valea fluviului Han, unde o armata intreaga japoneza ar fi fost nimicita. Se vorbeste de 3.000 de care luate sau distruse, de un enorm armament…
E cert ca Japonia nu parvine sa lichideze campania chinezeasca si ca intampina mari greutati. Poate din aceasta cauza a lasat-o mai moale pe chestiunea Indiilor Neerlandeze. Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe din Tokyo a anuntat ieri ca Japonia considera ca, prin debarcarea fortelor anglo-franceze in coloniile olandeze cu consimtamantul Guvernului neerlandez, statu-quo-ul nu s-a schimbat si ca nici o interventie japoneza nu va avea loc. Bine ca e si asa.
va urma

×
Subiecte în articol: istorie politica diculescu