x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Istorie politica "Sa traiesc sa vad pe Giurescu la brat cu Iorga?"

"Sa traiesc sa vad pe Giurescu la brat cu Iorga?"

de Prof. Dr. Stelian Neagoe    |    15 Oct 2005   •   00:00

Constantin Argetoianu - Anul 1940 vazut de un mare om politic

Constantin Argetoianu

"Calomniati, calomniati, va ramane intotdeauna ceva!"

8 MARTIE. Guvernul Daladier a avut un nou succes in fata Camerei. Dupa dezbateri privitoare la politica agricola a statului, increderea in guvern a fost votata de unanimitatea celor 517 deputati prezenti.

In Anglia, tara controlului parlamentar, s-a votat pentru Ministerul Aerului un buget simbolic de 100.000 de livre, ca sa nu se dea in vileag sumele astronomice si secrete destinate apararii antiaeriene. La ce fundamentate schimbari de doctrina si de traditii n-a impins pregatirea razboiului fara crutare ce ameninta civilizatia occidentala!

Totalul vaselor scufundate de la inceputul razboiului reprezinta un volum de 1.944.957 de tone... Fata de asemenea pagube sta mintea in loc.

Vasul englez "Queen Elizabeth", perechea lui "Queen Mary" (85.000 de tone), terminat abia acum in santierele de la Glasgow, a strabatut Oceanul (fara pasageri) si s-a adapostit la New York, alaturi de "Queen Mary" si de transatlanticul frncez "Normandie". Valoarea acestor vase e atat de mare, incat au fost puse la adapostul aeroplanelor si submarinelor, pe tot timpul razboiului...

Exista in Italia un premiu de 50.000 de tone ce se da in fiecare an unui scriitor strain. Acest "premiu San Remo" a fost atribuit anul acesta de catre o comisie prezidata de Bottai, ministrul Instructiunii Publice, compatriotului nostru profesorul Alexandru Marcu.

Am intrebat ieri pe Mitita Constantinescu despre afacerea Procopiu. Era indignat. Niste borfasi s-au introdus intr-adevar la Procopiu si i-ar fi furat cateva toale fara valoare. Inamicii lui Procopiu, si are multi, caci nu poate satisface pe toti cei care vin sa-i ceara ceva, au inventat pe de-a intregul istorioara cu cele 22 de milioane si au raspandit-o cat au putut. As vrea sa fie asa, caci Procopiu imi e simpatic, dar... vorba francezilor: "Calomniati, calomniati, va ramane intotdeauna ceva" - tot nu sunt pe deplin convins, caci prea se afirma, pana in anturajul lui Tatarescu (Condur Saulescu, directorul sau de Cabinet), ca cele date drept zvonuri sunt adevarate...

9 MARTIE. Toata ziua de ieri au circulat zvonuri contradictorii cu privire la pacea dintre Finlanda si Rusia. Dupa unele stiri, Finlanda respinsese propunerile sovietice, dupa altele le primise. Se mai spunea ca Mannerheim plecase la Stockholm sa trateze. Azi-dimineata se lamuresc cateva precizari: Finlanda n-a acceptat conditiile rusesti, dar nici nu le-a respins; Mannerheim nu a plecat la Stockholm, dar au plecat domniile lor domnii Paassikivi (care a condus la Moscova negocierile din octombrie) si Vaino Vaionmann (fost ministru); Moscova declara ca conditiile de pace publicate de ziare nu sunt cele exacte si ca conditiile propuse nu au forma de ultimatum. Prin urmare, posibilitati de negociere sunt deschise, si pare ca ele au si inceput.
E probabil ca de la Stockholm d.d. Paasikivi si Vaino Vaionmann vor merge la Moscova.

In Suedia, unde domneste teama unei extinderi a razboiului, opinia publica e pentru impacarea dintre rusi si finlandezi, cu conditia ca independenta Finlandei sa fie respectata. In Germania, de asemeni, mare straduinta pentru ajungerea la o intelegere, fara de care executarea planurilor germane economice in Rusia e aproape imposibila.

In Franta si in Anglia domneste un spirit de intransigenta. Aceste doua Puteri au trimis pana acum in Finlanda 323 de avioane, 600 de tunuri, un milion de obuze, granate, mitraliere, pusti antitanc, 40 de milioane cartuse (cifre oficiale) si se declara gata sa trimita mai departe si din ce in ce mai mult - numai ca Finlanda sa nu iasa invinsa din conflict si Rusia victorioasa.

In Italia, lucru ciudat, se observa o usoara schimbare de atitudine. De unde pana acum italienii au ajutat pe finlandezi si s-au declarat gata sa intre in lupta directa cu Sovietele - , acum au mai muiat-o, sfatuiesc pe finlandezi sa incheie pace, caci nu vor putea invinge o Putere mare ca Rusia.

Ba se scrie chiar in presa ca Italia ar putea revizui politica ei fata de Soviete... Toate astea de pe urma celor cateva nenorocite vapoare incarcate cu carbuni germani destinati Italiei, sechestrate de englezi... S-ar fi prapadit pamantul daca s-ar fi dat mai departe drumul carbunilor asteptati de italieni... Pentru un castig de nimic, britanicii au compromis din nou raporturile lor cu Italia. Ziarele din Roma si-au dat drumul si afirma ca, daca e vorba sa plateasca carbunii cu devize, ii vor lua din America, dar nu din Anglia... Pe cand raporturile italo-britanice se incordeaza, Ribbentrop a plecat la Roma... sa intoarca vizita lui Ciano. Multe prostii mai fac si prietenii nostri de pe malurile Tamisei.

Recursul lui Iuliu Maniu


Fata in fata: N. Iorga si C.C. Giurescu
Curtea de Casatie a admis ieri recursul lui Maniu (chestiunea Senatului). L-a admis pe motivul ca Curtea de Apel care a judecat asta-vara (si a respins cererea lui Maniu) a fost prost constituita. A admis recursul si a evocat afacerea pe care o va judeca in fond la 12 aprilie. Desi procesul nu e pierdut, si va fi probabil chiar castigat de Stat la 12 aprilie, efectul sentintei de ieri va fi dezastruos pentru regim. Maniu se va lauda in tot Ardealul, pana la 12 aprilie cel putin, ca Justitia e de partea lui... Dupa sedinta Senatului, m-am dus la Camera, in speranta sa gasesc pe Istrate Micescu, care ma asigurase inca alaltaieri dimineata ca totul e aranjat la Casatie... Nu l-am gasit, dar i-am gasit pe Tatarescu si pe Ghelmegeanu: erau fierti. Tatarescu mai era enervat si prin hahalerismul lui Vaida, care in doua zile n-a fost in stare sa-si aleaga birourile. Joi s-a ales el si a ridicat sedinta; ieri balotaj pe toata linia si, in loc sa fixeze sedinta azi ca sa termine cu constituirea birourilor, a anuntat pe marti viitoarea sedinta! Si ministrul Finantelor asteapta cu bugetele si nu va mai avea decat cateva zile ca sa le treaca prin Camera si Senat! La Camera, e mai rau ca pe vremea celei mai desantate demagogii - Ghelmegeanu imi spunea ieri: "In asemenea conditii de anarhie nu pot sa-mi mai iau raspunderea linistii in tara; cer sa devin iar tehnician...". Toata incurcatura de la Camera a facut-o ieri Gigurtu, ca sa scoata vicepresedinte pe urdurosul de Stan Ghitescu, pe care Goga l-a facut ministru, spre rusinea lui si a tarii... Daca membrii Guvernului se pun sa lupte impotriva Guvernului insusi, apoi putem ajunge departe...

Mitita Constantinescu a depus ieri la Camera Bugetul pe 1940/41 si vreo zece legi anexe... Totalul bugetului: 35 miliarde - afara de fondurile speciale pentru inarmare... Vai de noi - dar ce sa-i faci? Sa blestemi pe Hitler!

La Senat, s-a citit ieri proiectul de Adresa, remarcabil prin scurtimea lui: raportor I. Botez, de la Iasi. Regulamentul cerand 3 zile libere de la distribuirea proiectului de Adresa, pentru inceperea discutiei si neavand altceva la ordinea zilei, am fixat viitoarea sedinta pe marti. Iorga a cerut un concediu de 30 zile. I s-a acordat cu placere, desi si-a rezervat dreptul sa ia cuvantul la Adresa, cu tot concediul sau.

La Academia Romana, Raducanu Ion a comemorat ieri pe Adam Smith (150 de ani de la nasterea sa). Daca Adam Smith ar fi putut banui o asemenea nenorocire, cu siguranta ca ar fi renuntat sa scrie...

10 MARTIE. Mare valva in toata Europa in jurul tratativelor de pace din Finlanda si Rusia. Tarile Scandinave se tem sa nu fie atrase fara voia lor in razboi daca pacea nu s-ar incheia. Anglia si Franta par a dori continuarea razboiului si intinderea lui in Nord, spre a determina o actiune a blocului germano-rus in aceasta directie. In asemenea imprejurari, Anglia si Franta ar veni efectiv in ajutorul Statelor Nordice si un nou front de razboi s-ar stabili. Pentru noi "ar fi bine", caci s-ar indeparta primejdia din Sud.

Telurile razboiului mondial


Germania face toate presiunile posibile si asupra Statelor Nordice, si asupra Finlandei, si asupra Rusiei pentru incheierea pacii, cautand sa atraga si Italia in aceasta actiune. In caz de succes, Germania ar lasa Italiei tot meritul mediatiei sale.

Oficial, Suedia afirma ca n-a fost supusa la nici o presiune si ca n-a exercitat nici dansa vreuna, fie asupra Finlandei, fie asupra Rusiei. In mediatia ei, Suedia vrea sa se stie ca n-a jucat decat rolul unui cutii de scrisori si ca n-a facut decat sa transmita propunerile primite.

Din Finlanda, vestile sunt contradictorii. Se pare insa ca majoritatea finlandezilor, cu Mannerheim in frunte, e pentru o pace onorabila, chiar cu pretul catorva concesii.

Desi nu s-a comunicat nimic oficial in acest sens, e sigur ca negocieri directe intre Soviete si Finlanda au inceput la Moscova si ca conditiile puse de rusi sunt departe de a fi atat de grele cat s-a spus la inceput. In doua, trei zile vom fi lamuriti...

La Paris, telurile de razboi aliate au fost expuse in 5 puncte dlui Sumner Welles de catre primul-ministru Daladier.

Ele ne sunt transmise prin urmatoarea telegrama: "Paris, 9 martie. In cercurile politice pariziene se afirma ca dl Daladier a rezumat dlui Sumner Welles telurile de razboi ale Angliei si ale Frantei:
1) Aliatii socotesc ca nu este posibila incheierea unei paci atata vreme cat exista in Germania un regim national-socialist;
2) Pacea este imposibila fara restabilirea unei Polonii si a unei Cehoslovacii independente;
3) Germania trebuie sa dea garantii solide si concrete ca nu se va mai face vinovata de agresiune;
4) Numai dupa victoria aliatilor se va putea discuta planul unei cooperari economice europene;
5) Numai dupa complecta reorganizare a Europei si crearea unui sistem de pace permanenta se va putea examina proiectul dezarmarii.

Trecerea Manecii incepe sa nu mai fie sigura... Vaporul "Domala", 8.441 de tone, a fost scufundat de catre un aeroplan german aproape de coastele engleze, la limita Manecii cu Marea Nordului. Scufundarea a fost de altminteri o porcarie din partea nemtilor, caci vaporul "Domala" transporta de la Anvers in Anglia supusi englezi autorizati de Reich sa reintre in patrie. Din vreo 300 cati erau, 108 s-au inecat...

Incidentul cu vapoarele italiene incarcate cu carbuni germani s-a aplanat. Anglia a dat drumul vapoarelor retinute, cu incarcatura cu tot, si vapoarele care mai sunt in incarcare la Rotterdam vor putea trece si ele si transporta carbunii in Italia — dar Italia la randul ei se obliga sa nu mai trimita alte vapoare la incarcare. Din acest incident va ramane insa un resentiment adanc in Italia, impotriva Angliei, cu posibile repercusiuni in politica...

Noul ministru al Propagandei a fost mai practic ca predecesorul sau Radian: a dat pe toti parazitii plasati acolo de Titeanu afara si a numit oameni de-ai lui. Cel putin asa nu va fi sabotat. A mai convocat ieri si pe toti corespondentii gazetelor strai- ne - o gloata - si le-a fagaduit ca vor primi zilnic informatii inedite... In fine, si-a luat ca sef de Cabinet pe escrocul Frasin Munteanu, fiul lui Munteanu-Ramnic (cacat) - omul lui Iorga. Sa traiesc sa vad si pe Giurescu la brat cu Iorga?

va urma
×
Subiecte în articol: italia finlanda anglia istorie politica