x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Astăzi se împlinesc 30 de ani de la inventarea Internetului

Astăzi se împlinesc 30 de ani de la inventarea Internetului

12 Mar 2019   •   11:51
Astăzi se împlinesc 30 de ani de la inventarea Internetului

La 12 martie se împlinesc 30 de ani de când informaticianul şi omul de ştiinţă Tim Berners-Lee a depus la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), documentul "Information Management: A Proposal", considerat actul de naştere al spaţiului informatic World Wide Web.
După ce a terminat facultatea la Oxford University, Tim Berners-Lee (Sir Timothy John Berners-Lee) s-a angajat ca inginer de software la CERN, în Elveţia, notează site-ul www.webfoundation.org. Acolo a observat că cercetătorii care lucrau la acceleratoarele de particule aveau dificultăţi în accesarea şi partajarea informaţiilor. 
"În acele zile aveam informaţii diferite pe calculatoare diferite, însă trebuia să te autentifici pe fiecare în parte pentru a ajunge la acele informaţii. De asemenea, câteodată trebuia să înveţi să foloseşti câte un program diferit pentru fiecare calculator în parte..." spunea Tim Berners-Lee citat de w3.org, principala instituţie internaţională de standardizare pentru World Wide Web.
Pentru a rezolva această problemă, Berners-Lee s-a gândit să folosească o tehnologie în plină dezvoltare, numită hypertext. În martie 1989, acesta a depus la CERN un document numit "Information Management: A Proposal" ("Administrarea informaţiei: o propunere"), dar proiectul său nu a fost acceptat imediat. Şeful său, Mike Sendall, a notat pe document "Vague but exciting" ("Vag, dar interesant"), conform site-ului oficial al CERN, info.cern.ch. 
Web-ul nu a fost niciodată un proiect oficial al CERN, însă Mike Sendall i-a acordat timp lui Berners-Lee pentru dezvoltarea acestuia în septembrie 1990. Până în luna octombrie a aceluiaşi an, informaticianul a scris şi a dezvoltat trei tehnologii fundamentale care stau la baza www şi sunt folosite până în ziua de azi: HTML (HyperText Markup Language, limbaj de formatare pentru web), URI (Uniform Resource Identifier, adresa unică a fiecărei resurse web, cunoscut şi sub numele de URL) şi HTTP (HyperText Transfer Protocol, care asigură primirea resurselor web), mai notează webfoundation.org.
Tot în cadrul acestui proiect, Tim Berners-Lee a creat primul editor de pagini web şi primul server web. La sfârşitul lui 1990 deja existau pagini web ca resurse libere, iar în 1991 au fost invitate să se alăture proiectului şi persoane care nu lucrau la CERN.
Odată cu creşterea spaţiului web, Berners-Lee a realizat că adevăratul potenţial al său putea fi atins doar dacă putea fi accesat fără taxe şi fără permisiuni, de aceea a cerut CERN să pună la dispoziţie codul-sursă pentru oricine doreşte, fără a plăti drepturi de autor, pentru totdeauna. Decizia a fost anunţată în 1993 şi a deschis drumul către un val global de creativitate, colaborare şi inovaţie nemaivăzute până atunci, mai notează sursa citată. 
World Wide Web (www) este un spaţiu informatic în care elementele de interes, cunoscute în limbajul de specialitate drept resurse, sun accesibile prin identificatori globali numiţi "Identificatori Universali ai Resurselor" (URI - "Universal Resource Identifier"), conform w3.org. Accesarea World Wide Web se face prin intermediul reţelei Internet. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Tim Berners-Lee internet