x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech China: Un tunel special pentru testarea avioanelor şi rachetelor hipersonice

China: Un tunel special pentru testarea avioanelor şi rachetelor hipersonice

20 Mar 2018   •   18:10
China: Un tunel special pentru testarea avioanelor şi rachetelor hipersonice

China construieşte un tunel aerodinamic de mare putere, destinat conceperii de avioane şi rachete capabile sa dezvolte o viteza de peste 12.000 km/h, adica de zece ori mai mare decat cea a sunetului. Tunelul va permite ca prototipurile noilor aparate să fie supuse unor rafale puternice de vânt, cu scopul de a analiza comportamentul acestora in conditii extreme.

 

Viitoarea instalaţie, o galerie lungă de 265 de metri construită de Academia chineză de ştiinţe (CAS), va permite "simularea unor zboruri cu viteze cuprinse între Mach 10 (12.250 km/h) şi Mach 25 (30.600 km/h", respectiv de 25 de ori viteza sunetului, a detaliat Han Guilai, cercetător implicat în proiect. Acest tunel aerodinamic va fi "cel mai rapid din lume" şi "va ajuta la conceperea de avioane spaţiale".

Cercetătorii de la CAS au testat deja cu succes prototipul unui avion "hipersonic" folosind alt tunel aerodinamic, care poate simula viteze de până la Mach 9. Un proiect care a primit numele "modelul I", si care presupune o aeronavă capabilă să parcurga în mai puţin de două distanta dintre Beijing şi New York, respectiv 11.000 km. Va fi cel mai rapid avion comercial din istorie, depăşind aeronava franco-britanică Concorde, care avea o viteză de croazieră maximă de 2.200 km/h.

Noul tunel, în construcţie, permite rafinarea concepţiei aeronavelor, dronelor şi armelor, susţine Song Zhongping, un expert al armatei chineze. "Va avea aplicaţii civile şi militare", a subliniat el. "În domeniul militar, navetele şi avioanele spaţiale vor putea fi testate aici. La fel ca şi rachetele supersonice", a adăugat oficialul chinez.

Potrivit precizarilor sale, avand in vedere ca SUA deţin deja tuneluri aerodinamice de nivel Mach 10-25 inca din anii 1980, "nu se poate spune că China le depăşeşte. Cel mult le egalează". Beijing şi Washington sunt angajate în dezvoltarea de rachete care pot zbura la viteze hipersonice şi potenţial capabile să nu fie detectate de sistemele de apărare aeriană adverse. AGERPRES

×