x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech HR-istul devenit „profiler”, care poate depista și elimina mincinoșii

HR-istul devenit „profiler”, care poate depista și elimina mincinoșii

de Diana Scarlat    |    23 Iun 2020   •   12:52
HR-istul devenit „profiler”, care poate depista și elimina mincinoșii

Minciuni, cursuri fictive, diplome false și descrieri neconforme cu realitatea apar din ce în ce mai mult pe conturile de socializare ale celor care știu că o parte din piața de HR le ia în cconsiderare fără să mai verifice „în teren”. Paginile de Facebook, dar mai ales LinkedIn îi pot induce foarte ușor în eroare pe cei care cred tot ce scrie o persoană despre ea însăși, iar de aici până la a oferi un post de manager sau de a-l considera și a-l angaja ca specialist pe cel care își falsifică descrierea profesională este un singur pas, făcut de mulți angajatori în ultimii ani. O contribuție importantă la creșterea numărului de nespecialiști în companii au avut-o și cursurile de specializare, de scurtă durată, care garantează respectiva expertiză doar printr-o diplomă acceptată legal, dar nu garantează calitatea reală a expertului. În acest moment, în România nu știe nicio instituție, cu exactitate, câte astfel de diplome s-au emis, mai ales pentru că multe dintre ele s-au dat în cadrul unor proiecte finanțate din fodnuri europene, iar calitatea lectorilor a fost cel puțin îndoielnică, în unele situații. „O situație și mai gravă este legată de diplome false în programe de licență sau masterat, la unele facultăți particulare, iar cazurile descoperite și cercetate penal nu au fost deloc puține, în ultimii ani. Pe baza acestor mistificări au fost deja angajați falși specialiști, în diverse domenii. Dezvoltarea tehnologiei și avântul rețelelor de socializare a fost o păcăleală și pentru piața de resurse umane. Cel puțin, așa arată studiile recente, după zece ani de avânt al internetului. Anual se fac statistici care arată procentajul minciunilor din CV-uri, pe categorii profesionale, grupe de vârstă și locul de proveniență al celui care își falsifică prezentarea”, explică un specialist în HR.

 

Măsura extremă la situația dezastruoasă

 

După câțiva ani de rezultate proaste, o nouă tendință pe această piață este recrutarea cu metodele specifice activităților de intelligence, pentru a se putea depista minciunile candidaților, mai ales după ce au fost percepuți ca specialiști și angajați pe poziții de conducere de către alte companii. Problemele de acest fel au apărut în toate țările și afectează companii din întreaga lume, nu doar din România. Într-o lume deja plină de falși specialiști care au trecut inițial de filtrele departamentelor de HR, mințind în CV și în România, unde au fost cazuri celebre de manageri care au ajuns în funcții de conducere din mari companii, după ce și-au falsificat CV-ul, adăugând scrisori de recomandare contrafăcute. Nu doar pozițiile de conducere sunt vizate însă. Problema este aproape generalizată, iar verificarea calității specialiștilor este deja o necesitate. „Sunt lucruri pe care mulți dintre colegii noștri din domeniul recrutării nu vor să le recunoască. De ce? Pentru că mulți tind să muncească puțin și să primească bani mulți, fără efort. Unii consideră că recrutarea superficială are aproape același grad de risc cu cea clasică, dar uită că hea-hunting-ul se făcea, până la un moment dat, cu foarte mult simț de răspundere, iar plata era pe măsura muncii, la fel cum erau și rezultatele. Adevărul este că atunci când piața a căzut, după criza din 2009, prețurile au scăzut foarte mult și pentru recrutare, multe firme s-au închis, iar varianta ieftină a fost considerată optimă. Așa s-a ajuns la un fals generalizat, iar avantaje au companiile care angajează în cunoștință de cauză, care-și cunosc foarte bine specialiștii și merg țintit pe om, pe omul portivit la locul potrivit”, maai explică specialistul.

 

Spionaj în „ograda” concurenței

 

Situația s-a agravat atât de mult în ultimii ani, încât unele companii mari au început să practice din ce în ce mai des o formă de spionaj economic, pentru a prelua cei mai buni oameni de la concurență. Deși se spune că în situațiile de criză economică se scad salariile și se scapă de o parte dintre aangajați, mai ales cei bine plătiți, totuși unele dintre aceste tendințe sunt „narative” lansate de cei care preiau, de cele mai multe ori, exact specialiștii bine plătiți, oferindu-le avantaje suplimentare și astfel fidelizându-i. Fluctuația de personal provoacă îngrijorări în piață, iar competitorii fură angajați sau potențialii candidați de la alte companii. Antreprenorii, managerii și cei care lucrează în departamentele de HR, dar și în firmele de headhunting trebuie să știe cum se fac aceste lucruri și cum se pot preveni. O altă problemă a pieței de HR este că astăzi recrutorii trebuie să fie creativi în privința selectării și folosirii canalelor de comunicare și a metodelor, dar mai ales trebuie să înțeleagă dacă cineva încearcă să-i păcălească. 

 

Workshopuri pentru head-hunteri 

 

Un head-hunter nu poate fi păcălit prea ușor dacă știe cum poate exploata mai eficient sursele deschise - internetul, motoarele de căutare, platformele, cum poate găsi și recruta candidații potriviți mai rapid și mai eficient, aplicând o serie de tehnici și metode de culegere a informațiilor din surse umane sau chiar cum să „citească” eficient și cât mai corect comportamentul nonverbal al unei persoane. Aceste metode îi ajută să verifice rapid dacă ceea ce spune un candidat este adevărat sau nu. Pentru a atinge astfel de performanțe, ca head-hunter, este nevoie de cunoștințe de psihologie, analiză și evaluare comportamentală și chiar detectarea falsului în limbajul nonverbal și microexpresii, studiate de Paul Ekman (Body Language & Lie Detection; FACS – Paul Ekman), la care se adaugă și cunoștințe de profiling. Pentru specialiștii în HR, managerii sau liderii de echipă implicați în acest proces, în cadrul companiei, există și în România workshopuri speciale pentru recrutare, făcute de experți în business intelligence. Noile programe de pregătire ajută specialiștii din domeniu să devină mai performanți și să răspundă noilor provocări prin transferul unor metode, instrumente și tehnici din domeniul Competitive Intelligence. 



Specialiștii în HR au la dispoziție cursuri de pregătire pentru a se specializa și în „profiling”. Cei care lucrează astăzi în companii sau departamente de recrutare se confruntă cu mult mai multe provocări decât existau cu zece ani în urmă. 
 

×