x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Laborator de teste Celulele canceroase din sânge, pescuite cu un fir magnetic!

Celulele canceroase din sânge, pescuite cu un fir magnetic!

20 Iul 2018   •   07:28
Celulele canceroase din sânge, pescuite cu un fir magnetic!

O echipă de oameni de ştiinţă din Statele Unite a dezvoltat un dispozitiv magnetic ce poate captura celulele tumorale din fluxul sanguin, o tehnică rapidă şi eficientă care ar putea contribui la depistarea precoce a cancerului. 

 

Potrivit unui studiu publicat în Nature Biomedical Engineering, un fir, asemănător unei sârme, introdus într-o venă poate atrage nanoparticule magnetice speciale concepute pentru capturarea celulelor canceroase din sânge, care nu sunt depistate intotdeauna la analizeze de sange. 

Lung cam cat degetul mic de la mână şi gros cat o agrafa de birou, firul poate atrage de 10-80 de ori mai multe celule tumorale în comparaţie cu metodele de detecţie a cancerului aplicate pe probe de sânge, sustin cercetatorii in lucrarea lor bazata pe concluzii observate în urma mai multor teste efectuate pe porci. 

De asemenea, tehnica îi poate ajuta pe medici să evalueze reactia unui pacient la anumite tratamente contra tumorilor deoarece, dacă terapia funcţionează, cantitatea de celule canceroase din sânge creşte pe măsură ce celulele mor şi se desprind de tumoare. 

''Poate fi utilă în orice altă afecţiune care presupune prezenţa în sânge a celulelor sau moleculelor de interes'', a explicat Sam Gambhir, profesor de radiologie Universitatea Stanford. ''Sa presupunem, spre exemplu, că se caută o infecţie bacteriană, ADN tumoral circulant sau celule rare responsabile de inflamaţie; în oricare dintre aceste scenarii, firul şi nanoparticulele ajută la îmbogăţirea semnalului şi, prin urmare, la detectarea bolii sau a infecţiei'', a explicat el.  

Nanoparticulele conţin un anticorp care se agaţă de celulele tumorale circulante, se arată în studiu. Ulterior, după ce celulele canceroase şi nanoparticulele se unesc, celula se ''înfăşoară'' cu magnetul minuscul, iar când complexul celulă-magnet trece pe lângă fir, este atras de forţa magnetică abătându-se de la traiectoria sa normală din fluxul sanguin şi se ataşează de fir. Acesta din urmă este scos apoi din venă, iar celulele sunt ''dezbrăcate'' spre a fi analizate. AGERPRES

×