x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Laborator de teste Domeniile .ro nu mai sunt gratuite

Domeniile .ro nu mai sunt gratuite

01 Iul 2018   •   18:51
Domeniile .ro nu mai sunt gratuite

Începând cu 1 martie 2018, se percepe o taxă anuală de șase euro, fără TVA, pentru serviciul de mentenanță anuală în cazul domeniilor .ro, iar deținătorii unor astfel de domenii vor putea să achite contravaloarea serviciului de mentenanță pentru perioada dorită de cel puțin un an și maximum zece ani. "Contravaloarea serviciului de mentenanță anuală este stabilită de parteneri (registrari), ținând cont că tariful practicat de registrul RoTLD la şase euro/an, fără TVA (tarif oferit partenerilor acreditați RoTLD). Valoarea tarifului a fost stabilită la nivelul pieței europene din domeniu, ajustată la veniturile și la puterea de cumpărare a românilor. Pentru posesorii de domenii care sunt administrate de către ICI Registrar, contravaloarea serviciului de mentenanță anuală este de 12 euro, fără TVA.", potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI). Data de expirare a domeniilor .ro se calculează ținând cont de perioada minimă pe care o acoperea vechea taxă de înregistrare, și anume cinci ani, iar domeniile înregistrate înainte de martie 2013 au primit o perioadă de grație de trei luni. Astfel, prima dată de expirare a domeniilor a fost 01.06.2018.

 

RoTLD vă pune la dispoziţie şi un calculator online care vă arată data de expirare a domeniului deținut deja. De asemenea, un alt instrument online al al RoTLD vă poate indica site-urile asociate cu adresa voastră de mail de e-mail.

 

Cum se schimbă deţinătorul

În cazul în care aţi cumpărat un domeniu, dar el nu este activat, după 32 de zile el se șterge automat/ redevine liber pentru înregistrare. Oficial, domeniile .ro nu pot fi revândute de deținător, dar poate fi cedat dreptul de folosință prin schimbarea deținătorului. La schimbarea deținătorului se mai achită o dată domeniul, iar de la 1 martie 2018 se achită taxa pentru un an. Schimbarea deținătorului se poate face prin orice furnizor, însă tot la ROTLD trebuie trimise online acte.

×