x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Laborator de teste REVIEW. Cinematograful de acasă are ecran curbat şi e 4K: Samsung UE65HU8500

REVIEW. Cinematograful de acasă are ecran curbat şi e 4K: Samsung UE65HU8500

de Alexandru Radescu    |    13 Aug 2014   •   18:19
 REVIEW. Cinematograful de acasă are ecran curbat şi e 4K: Samsung UE65HU8500

S-ar zice că ai primit la teste un televizor căruia nu ai ce să-i reproşezi: are ecran curbat, e 4K (UHD), platformă Smart TV şi, evident, 3D (cu ochelari activi, că aşa e la Samsung). Cu o diagonală de 65 de inci, modelul UE65HU8500(LXXH) a venit la pachet şi cu un HDD portabil (500GB), cu o serie filme UHD Upscaled (G I Joe Retailation / World War Z / Wolverine / The Counselor / Night at the Museum) pentru a înţelege câte ceva din puterea rezoluţiei 4K, de patru ori FullHD.

Dar nu acestea au provocat tensiunea şi consumul nervos, nici măcar filmele 3D cu tot cu Blu-Ray Player livrate de producător, ci...meciurile Campionatului Mondial de Fotbal. Iar experienţa a fost potenţată de funcţia “Modul Fotbal” , acţionată din telecomandă (buton dedicat). Cu Modul Fotbal se evidenţiază clar, în culori vii, iarba de pe teren, dar şi celelalte detalii cromatice ale arenei. Iar la acestea se adaugă efectul multi-surround, ca şi cum un sunetist ar ridica brusc nivelul sunetului din tribune şi de pe teren (această funcţie poartă numele de “Live Football” la Sony).

Sigur, nu eram la prima întâlnire cu o astfel de desfăşurare de tehnologie şi de multimedia, dar pentru prima oară încărcau sufrageria locuinţei. Şi tocmai asta s-a dovedit a fi “punctul slab” al experienţei. Nu atât spaţiul redus dintr-un bloc construit la începutul anilor '60, cât mai ales modul în care proprietarul a ales să aranjeze mobila. Distanţa maximă între ecranul “curved” şi nivelul ochilor a fost de 2 metri. Chiar dacă rezoluţia 4K (Full HDx4, 3.840 x 2.160 pixeli), reflectată în producţia video (doar Upscaled în cazul de faţă) nu îţi dezvăluie niciun centimetru pătrat de pixelare dacă te postezi în faţa ecranului, totuşi mărimea display-ului cere o distanţă mai mare între privitor şi echipament. După nici două ore obosesc ochii, mai ales dacă e mişcare alertă, în ritmul unui meci de fotbal. Soluţii sunt, dar e complicat să-l convingi pe proprietar pentru un alt “feng shui” al mobilierului, pentru ca după ce se încheie perioada de testare, să roteşti din nou prin cameră canapea, rafturi, birou, comodă...

Revenind la accesorii, se poate spune că e un capitol premium. Mai întâi One Connect/UHD Evolution Kit: conectorii televizorului şi cablurile sunt mascate. Porturile HDMI, LaN, USB şi cel pentru antena TV se află într-o cutie separată, pe care o poţi aşeza în spatele televizorului. Cutia cu design metalizat se conectează la televizor, asemănându-se cu un blu-ray player mai stilat. În plus, modelul Samsung UHD poate fi actualizat pentru a fi compatibil cu viitoarele standarde UHD, fără a necesita achiziţionarea unui nou televizor. 

Al doilea accesoriu premium este telecomanda smart, un touchpad ( Samsung Smart Control). De dimensiuni mai mici decât telecomanda clasică (în pachet) şi cu un design de gadget futurist (concurenţă directă cu Magic Remote de la LG), funcţia de joystick devine de neînlocuit atunci când intri în platforma smart (şi aluneci printre aplicaţii şi canale) sau navighezi pe net şi foloseşti tastatura virtuală pentru a scrie diverse adrese www. Sau mesaje pe Facebook/Twitter, cele două reţele sociale fiind preinstalate (Conectarea la reţeaua WiFi din casă se face fără probleme).

De asemenea, în pachetul Smart de la Samsung au intrat şi conturi precum SeeNow, cu toată paleta de canale online şi pachete entertainment. Cine să-şi mai pună acum problema viitorului televizorului în locuinţe? Acesta este noul “Hub” de diverstisment şi încă este în evoluţie.

Vorbeam de aplicaţii preinstalate. În rama superioară este fixată camera web, ceea ce facilitează apelurile video via Skype. Senzaţia pe care ţi-o oferă dialogul cu “celălalt” este de prezenţă fizică şi e de preferat ca discuţia să fie amicală. Asta nu e tot. Graţie funcţiei Multi-Link, poţi să împarţi ecranul (şi e destul spaţiu la o diagonală de 1.65m): într-o zonă urmăreşti un canal TV, o transmisie sportivă, de exemplu, iar în cealaltă zonă să accesezi o aplicaţie, să comunici la distanţă cele urmărite în acele momente. Iar funcţionalitatea Multi-Link este asigurată acum şi de noul procesor quad core cu care este echipat televizorului, detaliu cerut de oferta multitasking.

În ciuda distanţei de care m-am plâns, experienţa cu acest televizor curbat în locuinţă este una care te transpune în “bătrâna” sala de cinematograf. A şaptea artă combinată cu a opta, la care se adaugă new media. Distracţie care te costă 20.000 de lei.


 


 

 

×