x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Laureaţi Nobel, în direct cu astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională

Laureaţi Nobel, în direct cu astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională

06 Dec 2019   •   19:50
Laureaţi Nobel, în direct cu astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională

Astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) au discutat vineri despre viaţa extraterestră şi calităţile necesare pentru ştiinţă în timpul unui apel video în direct cu trei dintre laureaţii premiului Nobel din 2019, relatează agenţia DPA.

„Cred că am fi foarte naivi dacă am crede, din punct de vedere statistic, în faptul că nu există viaţă pe alte planete”, a declarat Jessica Meir, astronaut american care deţine totodată cetăţenie israeliană şi suedeză.

Apelul video de vineri între Muzeul Nobel din Stockholm şi ISS a fost realizat prin intermediul centrului de control al misiunii NASA din Houston, Texas.

Un grup de vizitatori ai muzeului, tineri şi bătrâni, au râs şi au aplaudat în timp ce Meier şi astronautul italian Luca Parmitano, care a preluat recent comanda staţiei spaţiale, au plutit cu capul în jos în timpul unor momente ale sesiunii în direct de 20 de minute.

Parmitano şi-a exprimat admiraţia faţă de frumuseţea Pământului văzut din spaţiu.

Răspunzând la o întrebare din partea laureaţilor despre ştiinţă şi tehnologie, el a afirmat că în toate domeniile vieţii este esenţial ca o persoană să fie curioasă. „Ca fiinţă umană, fii curios”, a spus astronautul.

La sesiunea video au participat laureaţii Nobel Michel Mayor şi Didier Queloz, ambii din Elveţia, care au primit în acest an premiul Nobel pentru Fizică. În 1995, cei doi au ei au realizat prima descoperire a unei planete din afara Sistemului Solar, aflată pe orbita stelei 51 Pegasi, o stea din aceeaşi categorie cu Soarele. Descoperirea lor a dat startul unei revoluţii în astronomie. De atunci au fost descoperite peste 4.000 de exoplanete în Calea Lactee şi, pornind de la studiul lor, au apărut noi teorii despre modul în care se nasc planetele.

La eveniment a fost prezent şi Stanley Whittingham, unul dintre cei trei cercetători declaraţi câştigători în acest an ai premiului Nobel pentru chimie pentru activitatea lor ştiinţifică în domeniul bateriilor litiu-ion, utilizate pentru o multitudine de dispozitive, cum ar fi telefoanele mobile. Jessica Meir şi-a exprimat aprecierea pentru această realizare şi a subliniat faptul că ISS a beneficiat de pe urma bateriilor noi şi eficiente.

Anterior, laureaţii Nobel au donat articole colecţiei muzeului, notează DPA. Queloz a donat o cheie „folosită timp de mai mulţi ani pentru a intra la telescopul de la Observatorul din Haute-Provence”.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: iss nobel