x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Noua arma a Chinei: Avionul de lupta "Sabia neagra"

Noua arma a Chinei: Avionul de lupta "Sabia neagra"

12 Iun 2018   •   10:31
Noua arma a Chinei: Avionul de lupta "Sabia neagra"

Cel mai nou avion de lupta fara pilot creat de China a primit numele Dark Sword, fiind considerat primul asemenea aparat din lume din generatia a sasea.

 

Potrivit militarywatchmagazine, acest avion de atac prezentat drept o platforma de lupta fara pilot va intra foarte curand in exploatare.

Se precizeaza, totodata, ca "Sabia neagra" poate fi atat aparat fara pilot, cat si masina pilotata, dar si drona folosita impreuna cu avioane cu echipaj la bord.

"Avionul de atac fara pilot este vulnerabil la atacuri electronice, dar are o serie de avantaje, inclusiv un grad ridicat de manevrabilitate, mortala pentru pilotii avioanelor militare obisnuite. Dupa toate probabilitatile, Dark Sword va fi echipat cu cele mai performante rachete chineze si poate zbura cu o viteza de cateva ori mai mare decat cea a sunetului, transformand, astfel, aparatul, intr-o arma deosebit de periculoasa", sustine sursa citata.

Se presupune ca avionul poate fi folosit atat in misiune de recunoastere, dar si in operatiuni de vanare a aparatelor inamice, cu lansarea de atacuri de la mare distanta. Sunt insa si alte variante de utilizare a "Dark Sword": laborator pentru elaborarea si testarea de noi tehnologii, dar si ca avion usor de sustinere a aviatiei grele, precum avionul J-20.

Publicatia subliniaza, totodata, ca "Sabia neagra" poate fi catalogat drept un model timpuriu din generatia a sasea doar conventional, pentru ca cerintele pentru masinile din aceasta noua serie nu au fost inca definite. Oricum, ele ar putea fi echipate cu arme cu laser si sisteme laser antiracheta, dar si cu motoare considerabil mai performante, capabile sa dezvolte viteze impresionante.

Sabia neagra

 

 

 

×