x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Se schimba regulie pentru operatorii de comunicatii electronice

Se schimba regulie pentru operatorii de comunicatii electronice

07 Mar 2018   •   13:23
Se schimba regulie pentru operatorii de comunicatii electronice

Furnizorii de reţele de comunicaţii electronice care exercită dreptul de acces pe proprietatea publică sau privată au obligaţia de a transmite, începând de la 1 ianuarie 2019, informaţii cu privire la contractele de acces şi hotărârile judecătoreşti definitive care ţin loc de contract, precizează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

 

Potrivit sursei citate, aceiaşi furnizori vor trebui să transmită o copie a fiecărui contract de acces sau a fiecărei hotărâri judecătoreşti definitive care ţine loc de contract, precum şi actele subsecvente, atunci când apar modificări, precum şi o serie de informaţii cu privire la datele de identificare a imobilului care face obiectul dreptului de acces, preţul sau tariful de acces perceput furnizorilor sau periodicitatea plăţilor.

În ceea ce priveşte termenele de raportare, arbitrul telecom precizează că informaţiile cu privire la contractele de acces şi la hotărârile judecătoreşti definitive care ţin loc de contract încheiate, respectiv emise, după data intrării în vigoare a deciziei, se vor raporta în termen de 10 zile de la data încheierii, respectiv a comunicării. De asemenea, informaţiile referitoare la documentele de modificare sau completare încheiate sau, după caz, emise ulterior intrării în vigoare a deciziei se vor transmite în termen de 30 zile de la data încheierii actului, respectiv, în termen de 10 zile de la data comunicării hotărârii judecătoreşti definitive.

În termen de raportare de 90 de zile de la intrarea în vigoare a deciziei vor trebui transmise informaţiile care se referă la documentele încheiate sau emise până la intrarea în vigoare a deciziei, precum şi la actele care le modifică sau le completează, existente la aceeaşi dată.

Furnizorii de reţele de comunicaţii electronice vor începe transmiterea documentelor şi informaţiilor începând cu 1 ianuarie 2019, dată de intrare în vigoare a obligaţiei de raportare. Toate informaţiile şi documentele raportate vor fi transmise exclusiv electronic, în mod securizat, prin intermediul aplicaţiei informatice de raportare dezvoltată de ANCOM.

Neraportarea acestor informaţii şi documente cu respectarea termenelor, formatului şi modalităţii de transmitere a informaţiilor se sancţionează de către ANCOM cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 100.000 de lei.

Decizia privind stabilirea formatului şi a modalităţii de transmitere a unor documente şi informaţii privind exercitarea dreptului de acces pe proprietatea publică sau privată de către furnizorii de reţele de comunicaţii electronice către Autoritate face parte din procesul de elaborare a legislaţiei secundare pentru implementarea Legii nr. 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice, precum şi pentru stabilirea unor măsuri pentru reducerea costului instalării reţelelor de comunicaţii electronice.

Legea stabileşte condiţiile în care se realizează accesul pe proprietatea publică sau privată în vederea realizării lucrărilor de construire a reţelelor de comunicaţii electronice şi a elementelor de infrastructură fizică asociate acestora, accesul la infrastructura fizică a operatorilor de reţea (furnizori de utilităţi, infrastructura de transport a căilor ferate, drumuri etc.) şi construirea de reţele de comunicaţii electronice şi infrastructuri fizice asociate acestora. AGERPRES

×