x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Robotii ucigasi sunt deja pe campurile de lupta!

Robotii ucigasi sunt deja pe campurile de lupta!

25 Apr 2018   •   18:03
Robotii ucigasi sunt deja pe campurile de lupta!

Inteligenta artificiala este deja omniprezenta in teatrele de operatiuni. Conjugata cu robotica, ea pune in miscare faimosii roboti ucigasi.

 

Cine nu a vizionat filmele Terminator din anii 1980, cand sistmeul "inteligent" Skynet declanseaza apocalipsa nucleara? Bine ati venit in realitate, deoarece umanitatea s-a apropiat mult de acel nivel. Din punct de vedere tehnologic, prima generatie de roboti ucigasi, numiti Sala (sisteme de arme letale autonome) este testata in secret in unele armate.

Coreea de Sud, spre exemplu, foloseste de trei ani deja mai multe astfel de aparate (SGR-1), care patruleaza de-a lungul zonei demilitarizate care o separa de Coreeea de Nord. Dezvoltate de Samsung, aceste masini iau singure decizii cand e cazul sa declanseze armamentul din dotare pentru a proteja frontiera.

Totusi, cu exceptia unui progres exceptional, armele total autonome nu ar trebui sa vada lumina zilei decat peste 20-30 de ani. In orice caz, asa cred unii. Dar Statele Unite, care aloca anual circa 5 miliarde de dolari pentru dezvoltarea diferitelor sisteme de drone, au ajuns departe la aceste capitol. In octombie 2016, trei avioane de vanatoare F-18 au lansat 103 mini-drone, care, evoluand in roi, au pus in aplicare un proces de decizie colectiv, care a condus la adaptarea formatiunii in zbor.

De altfel, ministrul francez al apararii, Florence Parly, a confirmat, intr-un interviu acordat cotidianului "La Triibune" ca intelienta artificiala este deja pe campurile de lupta. Vorbind la modul general, sistemele de defensive sunt dotate cu o autonomie mai larga decat cele ofensive, unde deschiderea focului ramane supusa ordinului unui operator (drona de recunoastere, drona de lupta, etc).

In plan economic, piata roboticii miliare a fost evaluata la 3,2 miliarde de dolari in 2014 si ar urma sa atinga 10,2 miliarde pe an in 2021, potrivit unui studiu realizat de WinterGreen Research. Cifre care nu fac decat sa amplifice ingrijorarea mondiala. Tehnologiile Sala vor respecta, pe viitor, drepturile omului? In acest context, ONU va organiza o intalnire dedicata Sala.

Reprezentanti a peste 70 de state si ai societatii civile vor discuta componenta umana in cadrul utilizarii robotilor ucigasi, aspecte ale interactiunii dintre om si masina. Dar perspectiva unui tratat care sa reglementeze domeniul armelor autonome pare inca foarte indepartata.

×