x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech VIDEO SpaceX vres sa scrie istorie cu racheta Falcon Heavy

VIDEO SpaceX vres sa scrie istorie cu racheta Falcon Heavy

06 Feb 2018   •   10:09
VIDEO SpaceX vres sa scrie istorie cu racheta Falcon Heavy

O nouă rachetă programată să fie lansată marţi ar putea reprezenta un pas important pentru SpaceX, compania privată care a dezvoltat propulsoare reutilizabile pentru rachete astfel încât zborurile spaţiale să fie mai accesibile şi să faciliteze drumul primilor oameni către Marte.

 

Racheta Falcon urmează să fie lansată de la Cape Canaveral la ora 18:30 GMT. Fara echipaj uman, racheta va transporta o maşină electrică Tesla Roadster produsă de Elon Musk, directorul executiv al SpaceX şi Tesla. Daca lansarea va reusi, Falcon Heavy va cea mai mare şi mai puternică rachetă după Saturn V, racheta folosită în misiunile Apollo care i-a dus pe astronauţii NASA pe Lună. Aceasta va marca de asemenea prima aterizare înapoi pe Pământ a celor trei trepte propulsoare reutilizabile pentru rachete.

Musk a declarat în decembrie într-un mesaj publicat pe Twitter că două dintre propulsoare se vor întoarce la bază ''făcând acrobaţii sincron'', iar al treilea va ateriza pe o barjă situată în Oceanul Atlantic.

Inalta de 70 de metri, Falcon Heavy poate ridica în aer o încărcătură dubla fata de capacitateae celei de-a doua cea mai mare rachetă operaţională în prezent. Potrivit SpaceX, este vorba de circa 64 de tone, o greutate mai mare decât a unui avion 737 plin cu pasageri, personal, bagaje şi combustibil.

Falcon Heavy

Musk a publicat, recent, pe Instagram o fotografie cu maşina Telsa Roadster ataşată de o porţiune a rachetei având în scaunul şoferului un manechin îmbrăcat în costum de astronaut. În timpul procedurii de decolare din maşină va răsuna melodia ''Space Oddity'' a lui David Bowie, în speranţa că racheta va fi pe drumul cel bun.

Compania a declarat că Falcon Heavy îşi va înscrie încărcătura - bolidul Tesla Roadster - pe o traiectorie eliptică ce se va afla la un moment la aceeaşi distanţă faţă de Soare ca şi Marte. Potrivit lui Musk, dacă lansarea va reuşi, maşina va călători în spaţiul îndepărtat miliarde de ani.  AGERPRES

×