x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă 2012, anul recordurilor în Arctica

2012, anul recordurilor în Arctica

de Anca Aldea    |    07 Ian 2013   •   20:43
2012, anul recordurilor în Arctica

Toate recordurile în materie de încălzire globală au fost înregistrate anul acesta în zona arctică, spun cercetătorii. Studiile au arătat că în vara lui 2012 stratul de gheaţă marină s-a subţiat şi mai mult, a nins foarte puţin în această regiune comparativ cu alţi ani, iar în primăvară “pătura” albă a Groenlandei s-a dezgheţat cu o viteză uluitoare, informează http://www.arctic.noaa.gov/.

Oamenii de ştiinţă au remarcat că, pe lângă cantităţile foarte mici de zăpadă care au căzut în lunile iunie şi septembrie în emisfera nordică, regiunile acoperite cu tundră s-au extins tot mai mult în ultima vreme. Evenimentele climatice severe nu au lipsit în 2012, respectiv gerul extrem şi zăpezile din Eurasia, precum şi două furtuni puternice pe coasta de vest şi de nord a Alaskăi. “Anul acesta a fost cea mai călduroasă vară care s-a abătut vreodată în regiunea arctică în ultimii 170 de ani”, a declarat, pentru site-ul sus-amintit, profesorul Jason Box.

Cercetătorii sunt de părere că Arctica a intrat într-un nou stadiu, un stadiu în care schimbările majore ale climei au devenit tot mai numeroase, mai lungi şi se produc mai repede decât s-a prevăzut. Cu toate acestea, lumea nu va pieri prea curând.

×