x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă 2012: sfârşitul lumii, amânat?

2012: sfârşitul lumii, amânat?

de Radu Popa    |    04 Dec 2009   •   00:00
2012: sfârşitul lumii, amânat?
Sursa foto: /AFP PHOTO/MEDIAFAX

Omenirea nu va dispărea în "fatidica zi" de 12 decembrie 2012. Agenţia Spaţială a Statelor Unite a iniţiat o intensă campanie pentru combaterea unor zvonuri intens vehiculate pe internet şi în cadrul unei noi premiere hollywoodiene intitulată sugestiv "2012", care susţin că la data menţionată s-ar produce o catastrofă de proporţii planetare.



Acţiunea peliculei a fost inspirată de o legendă legată de calendarul Maya, potrivit căreia sfârşitul lumii va avea loc după ce o micuţă Planetă X sau Nibiru se va apropia ameninţător de Terra, putându-se chiar ciocni de "Planeta Albastră". Teoria a fost preluată de o serie de pseudo-cercetători, activişti în domeniul paranormalului şi utilizatori ai internetului. Unele site-uri acuză NASA de ascunderea adevărului despre existenţa planetei, dar Agenţia Spaţială a SUA pretinde că e vorba doar despre o farsă a internauţilor. Reprezentanţii Agenţiei susţin că nu există o bază reală pentru asemenea teorie. Ei au declarat că, dacă pericolul unei coliziuni ar fi fost real, astronomii ar fi urmărit traiectoria periculoasei planete de-a lungul ultimilor 10 ani, aceasta trebuind să devină deja vizibilă cu ochiul liber. Specialiştii NASA susţin că nici un savant serios din lume nu a semnalat o ameninţare reală legată de anul 2012, "PlanetaAlbastră" descurcându-se excelent timp de peste 4 miliarde de ani. Există într-adevăr o planetă pitică, asemănătoare lui Pluto, care "hoinăreşte" prin spaţiu. Dar aceasta va rămâne în afara Sistemului Solar, distanţa minimă până la care se poate apropia de Terra fiind estimată la 6,4 miliarde de km.

TEORII. Utilizatorii internetului au postat materiale despre un presupus dezastru, cele mai sugestive fiind "Apocalipsa 2012" şi "Cum să supravieţuim după anul 2012?". Teoriile iniţiale "programaseră" dezastrul planetar pentru luna mai a anului 2003. Dar, cum în luna respectivă nu s-a petrecut nici un eveniment notabil, cataclismul a fost "amânat" până la 12 decembrie 2012, dată care coincide cu sfârşitul unui ciclu în Calendarul Maya. Specialiştii NASA insistă asupra faptului că, în realitate, calendarul nu se termină la 12 decembrie 2012, o nouă perioadă urmând să înceapă imediat. Pe de altă parte, nici o aliniere a planetelor nu e preconizată pentru următoarele decenii. Şi, chiar dacă fenomenul s-ar produce, contrar zvonurilor alarmiste, efectele asupra Terrei ar fi neglijabile. Printe teoriile pe care NASA vrea să le demonteze se numără şi aceea despre producerea unor furtuni geomagnetice, inversarea polilor magnetici sau mişcări ale scoarţei terestre care ar putea distruge Terra. Există "legende" despre o conexiune între rotaţia Pământului şi polaritatea magnetică, o inversare a polilor magnetici având loc la fiecare 400.000 de ani. Dar specialiştii NASA au ţinut să le contrazică, susţinând că un asemenea fenomen nu afectează viaţa pe Terra, iar o inversare a sensului de rotaţie al Pământului e practic imposibilă. Specialiştii NASA susţin că  inversarea polilor magnetici e foarte puţin probabilă în următoarele câteva milenii. Reprezentanţii Agenţiei au declarat că asteroizi şi comete se ciocnesc permanent de Terra, dar catastrofele se petrec foarte rar. Ultimul impact devastator a avut loc cu 65 de milioane de ani în urmă şi a dus la dispariţia dinozaurilor. Specialiştii au stabilit că, deocamdată, în apropierea Pământului nu există asteroizi asemănători celor care au produs evenimentul menţionat.

×
Subiecte în articol: stiinta