x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă A fost descoperit un fulg de nea altfel!

A fost descoperit un fulg de nea altfel!

18 Dec 2017   •   18:18
A fost descoperit un fulg de nea altfel!

Oamenii de stiinta suedezi au descoperit un nou tip de fulg de nea - lunguiet, gol pe dinauntru si care pare o steluta cu trompa.

 

Descoperirea a fost facuta cu ajutorul unui aparat roentgen de cercetatorii recent deschisului in nordul Suediei a Academiei de zapada din cadrul Universitatii tehnologice din orasul Lulea.

"Avem un instrument nou, care ne ajuta sa vedem separat cristalele de zapada. Asa am gasit fulgi, a caror descriere nu se regaseste in literatura de specialitate. Este un tip nou de fulgi", a explicat Johan Casselgren, unul dintre autorii descoperirii.

Potrivit precizarilor sale, fugul seamana cu o steluta cu o mica trompa, si ea sub forma de steluta, dar alungita. Adica fulgul nu este plat, este gol pe interior si alungit precum un tunel.

Omul de stiinta a explicat ca descoperirea ii va ajuta pe colegii lui sa inteleaga mai bine ce se intampla cu zapada dupa ce este batatorita. Cu alte cuvinte, ce devin micii fulgi cand tractorul aduna stratul de omat, aruncandu-l si presandu-l in camioane.

×
Subiecte în articol: fulg de nea zăpadă suedia