x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă A fost identificată o nouă specie de dinozaur. Avea două tone şi semăna cu un extraterestru!

A fost identificată o nouă specie de dinozaur. Avea două tone şi semăna cu un extraterestru!

09 Noi 2012   •   18:52
A fost identificată o nouă specie de dinozaur. Avea două tone şi semăna cu un extraterestru!

În Canada au fost identificate fosilele unui dinozaur uriaş, care cântărea două tone, avea 6 metri lungime şi nişte coarne ameninţătoare. Specia, poreclită "dinozaurul cu coarne de extraterestru", a trăit în urmă cu 80 de milioane de ani.

Paleontologii spun că specia, numită oficial "Xenoceratops Foremostensis", este înrudită cu Triceraptorii, iar numele ei face referire la coarnele ciudate de pe cap şi frunte, caracteristică rareori întâlnită la dinozaurii care au trăit în această zonă a lumii.

Câteva fragmente de craniu fuseseră descoperite în anul 1958 de paleontologul canadian Wann Langston Jr., scrie Live Science.

Însă acesta le-a pus într-un sertar în Muzeul de ştiinţe ale naturii din Ottawa, pentru că era preocupat cu alte cercetări. Oasele fuseseră găsite în Alberta, Canada.

În anul 2003 paleontologul David Evans de la Muzeul din Ontario şi echipa lui au găsit fosilele abandonate şi şi-au dat seama că era vorba de o nouă specie de dinozaur.

Evans declara că descoperirea este importantă, pentru că umple un gol în evoluţa speciilor de dinozauri cu coarne.

Aceste excrescenţe erau folosite de masculi pentru a impresiona femelele şi a se lupta cu rivalii, aşa cum fac în prezent rinocerii. De altfel, şi dimensiunile Xenoceratops Foremostensis erau similare cu ale unui rinocer.

Informaţiile referitoare la această specie sunt prezentate în ediţia din octombrie a Canadian Journal of Earth Sciences.

×
Subiecte în articol: descoperire canada dinozaur specie