x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă A murit renumitul astrofizician Stephen Hawking

A murit renumitul astrofizician Stephen Hawking

14 Mar 2018   •   07:55
A murit renumitul astrofizician Stephen Hawking

Cunoscutul astrofizician britanic Stephen Hawking a decedat la vârsta de 76 de ani. Anunţul a fost făcut de familia omului de stiinta, potrivit căreia renumitul cercetator a murit în somn, impacat, la locuinta sa din Cambridge.

 

"Cu profundă tristeţe anunţăm că tatăl nostru a murit azi. A fost un mare om de ştiinţă şi un om extraordinar a cărui activitate şi moştenire vor dăinui mulţi ani", au declarat copiii săi Lucy, Robert şi Tim. "Curajul şi perseverenţa sa, strălucirea şi umorul său, au inspirat oameni din întreaga lume", au adaugat ei.

Suferind de scleroză laterală amiotrofică (denumită şi boala Lou Gehrig), o afectiune cumplita diagnosticata la vârsta de 21 de ani, Hawking era imobilizat într-un scaun cu rotile şi putea comunica doar prin intermediul unui computer şi al unui sintetizator vocal.

În 2017, cunoscutul astrofizician recunostea, intr-un interviu pentru BBC că nu "s-a aşteptat niciodată să ajungă la vârsta de 75 de ani". Printre altele, el a mărturisit că, din punctul sau de vedere, cea mai mare dintre realizarile sale a fost descoperirea că găurile negre nu sunt în întregime negre, un detaliu crucial "pentru a înţelege cum pot fi rezolvate paradoxurile dintre mecanica cuantică şi teoria generală a relativităţii".

Astrofizicianul a devenit cunoscut la nivel mondial prin cartea sa "Scurtă istorie a timpului", un bestseller publicat în 1988, care s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare.

Născut într-o familie de intelectuali la 8 ianuarie 1942, Hawking a câştigat o bursă la Universitatea Oxford în 1959, iar trei ani mai târziu s-a mutat la Cambridge pentru a efectua cercetări în domeniul cosmologiei.

La vârsta de 32 de ani, fizicianul a devenit Fellow of the Royal Society, cea mai prestigioasă instituţie academică din Marea Britanie, iar în 1979, a fost numit Lucasian Professor of Mathematics la Universitatea Cambridge - ocupând postul deţinut odată de Isaac Newton. AGERPRES

 

×