x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Acești roboți care îi ajută pe bătrâni te vor uimi

Acești roboți care îi ajută pe bătrâni te vor uimi

19 Mai 2017   •   16:52
Acești roboți care îi ajută pe bătrâni te vor uimi

Pe parcursul a mai mult de șase milioane de ani, oamenii au învățat să meargă pe două picioare și au dezvoltat mecanisme și strategie care să împiedice căderea.

Totuși, pe măsură ce corpul uman îmbătrânește, ne pierdem din reflexele ascuțite, iar mușchii noștri slăbesc. De asta, odată cu înaintarea în vârstă suntem mult mai predispuși la căzături.

Asta înseamnă că mulți bătrâni nu mai duc o viață cu adevărat normală, nefiind în stare să se deplaseze singuri. O echipă de cercetători pare că a găsit o rezolvare pentru această problemă, sub forma costum robotic.

Este vorba despre un exoschelet care ar putea îmbunătăți considerabil calitatea vieții în cazul bătrânilor.

Exoscheletul respectiv  se activează doar atunci când simte că purtătorul este pe cale să cadă din picioare. Robotul dispune de un algoritm special care detectează schimbările în activitatea musculară care pot prezice când o persoană în vârstă este pe cale să se prăbușească. Odată ce algoritmul detectează iminența unei căzături, costumul va opune rezistență în direcția opusă, pentru a opri căzătura.

Pentru a testa acest costum robotic, oamenii de știință au rugat opt persoane în vârstă să-l poarte, dar și două persoane care aveau piciorul amputat de la genunchi în jos.

Oamenii au fost puși să meargă pe o bandă de alergare, bandă a cărei mișcare îi făcea intenționat să se împiedice și să alunece. În fiecare situație, exoscheletul a funcționat perfect, ajutând persoanele să-și echilibrul.

Mai este mult de lucrat la acest robot până ca el să ajungă pe piață. Oamenii de știință trebuie să găsească o modalitate de a-l face mai ușor și mai puțin butucănos.

VIDEO - https://www.youtube.com/watch?v=QH4jSnjVeLo

×
Subiecte în articol: roboti exoschelet